Een stuk elektriciteit teruggeven op het moment dat dit het hardste nodig is met Equigy

Afgelopen week uitte een reaguurder weer eens zijn frustratie over onze “milieuonvriendelijke stukjes tupperware”. Dit positieve bericht van de NOS kon qua timing dan ook niet beter.

Het platform Equigy is ontwikkeld door de landelijke netbeheerder Tennet. Met Equigy kunnen particulieren met een elektrische auto (EV) stroom aanbieden.

Hoe werkt Equigy?

In veel gevallen heb je niet de volledige capaciteit van je batterij nodig. Via het platform geef je aan welk percentage je nodig hebt voor je volgende rit. Wat er extra aan energie in de batterij zit, wordt aangeboden aan het energienet.

De netbeheerder kan vervolgens deze energie aanbieden op piekmomenten. Het doel is om op deze manier de hulp van kolen- en gascentrales overbodig te maken met de groenere energie van EV’s.

Een klein voorbeeld...

Na een lange dag werken rijdt Evie van MisterGreen met haar Tesla Model 3 de oprit op. De batterij van de auto is met 20% gevuld. Evie steekt haar auto in het contact en kiest voor “slim laden” met de Slim laden app van Vandebron. Hierdoor laadt haar EV alleen op, op het moment dat het rustig is op het energienetwerk. Het opladen gebeurt dus ‘s nachts en er wordt uitsluitend groene energie gebruikt. De volgende ochtend is Evie haar EV meer dan voldoende opgeladen. Ze heeft zelfs meer energie dan dat ze nodig heeft in de batterij, waardoor ze dit aanbiedt aan Equigy. Dit komt goed van pas, want in de ochtend gebruiken veel mensen stroom en is er dus normaal gesproken hulp nodig van kolen- en gascentrales om dit op te vangen. Vandaag niet, want Evie voorkomt met haar Model 3 dat het energienet de hulp nodig heeft van verbrande fossiele brandstoffen.

Wat is er nodig om gebruik te kunnen maken van Equigy?

De infographic van de NOS legt de situatie goed uit. Naast een EV heb je een slimme meter en zonnepanelen nodig. Wanneer er extra energie in de EV zit, kan dit teruggegeven worden. Dit wordt alleen gebruikt op de momenten dat het nodig is: op de piekmomenten dus. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kun je contact opnemen met onze partner Sungevity: op het moment van dit schrijven voeren zij gratis dakscans uit! Het enige dat je dan nog nodig hebt is een slimme meter, maar hoogstwaarschijnlijk wordt dit geregeld als je voor zonnepanelen gaat.

Infographic via NOS

Financieel interessant

Het zit in onze naam: wij worden blij van groene oplossingen. Maar het financiële voordeel maakt Equigy zelfs nog leuker! Als consument kan je op deze manier honderden euro’s per jaar bijverdienen!

Equigy op termijn mogelijk voor iedereen

Een veel gehoord weerwoord: EV’s zijn alleen mogelijk voor de vermogenden onder ons. Wij bij MisterGreen proberen elektrisch rijden zo laagdrempelig mogelijk te maken. Met ons deelplatform Ready 2 Share kan je een EV delen met familieleden, buren of andere kennissen.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery