‘Ik word pas zenuwachtig als iemand zijn Tesla Autopilot niet gebruikt.’

Hoe vinden we de juiste balans tussen mobiliteit en duurzaamheid? Aan wie kun je deze vraag beter voorleggen dan aan de groenste leasemaatschappij van Nederland: MisterGreen was op bezoek bij New Business Radio. Een gesprek in vier delen met ceo Mark Schreurs over de geschiedenis, maar vooral de toekomst van elektrisch rijden. Want met drie FD Gazelle-Awards op rij in de prijzenkast, ziet die er voor MisterGreen veelbelovend uit. Deel 3 gaat over de actualiteit: het kantelpunt is heel dichtbij.

Psst...lees hier deel 1 en/of deel 2!

Terug naar vandaag: waar staan we, wat zijn de huidige ontwikkelingen in elektrisch rijden?

Het is een roerige tijd, er gebeurt van alles. Elektrisch rijden maakt nu zijn definitieve doorbraak. Iets uitgesteld, maar dat is logisch door de langdurige dominantie van Tesla. Renault en BMW zijn inmiddels goed bezig en zetten flinke stappen vooruit. Maar Tesla was jarenlang koploper en bepaalt daardoor nog steeds de norm. Neem hun Model 3, die nu – in de btw – nog € 60.000,- kost, maar aan het eind van dit jaar een derde goedkoper wordt: € 40.000,-* . Daarmee leggen ze de lat heel hoog. Andere merken moéten nu snel met een concurrerende auto zien te komen. Een pittige uitdaging.

  • Inmiddels is de Tesla Model 3 Standard Range Plus te bestellen bij MisterGreen met een fiscale waarde van €47.800,- en als je vandaag besteld wordt deze in juni geleverd!

Denk je dat Tesla uiteindelijk serieuze concurrentie gaat krijgen?

Dat is te hopen. Klinkt misschien gek, want Tesla’s vormen een groot deel van ons wagenpark, maar wij zíjn geen Tesla. We willen de transitie van fossiel naar elektrisch versnellen, en daarom sporen we ook andere merken aan om met betere elektrische auto’s te komen: Volkswagen, BMW, Audi, Renault, Nissan – allemaal. Wie ‘m ook bouwt, wij kijken naar de belangrijkste eisen waar zo’n auto aan moet voldoen: een zo hoog mogelijke restwaarde en minimaal 250 kilometer werkelijk bereik.

"Je moet naar het grote plaatje kijken en je afvragen waar we uiteindelijk naartoe gaan. En dat is vrij duidelijk: zelfstandig rijdende elektrische auto’s, punt."
Mark Schreurs, CEO Mistergreen

Schiet het een beetje op met die actieradius?

Andere merken moeten nu echt gaan investeren in snelladen. Mensen vragen in de showroom letterlijk: ‘Kan ik ermee naar Zuid-Frankrijk?’ Tesla heeft met zijn infrastructuur een gouden USP: op een rit van 11 à 12 uur ben je 2,5 uur kwijt aan laden. Dat is verhoudingsgewijs peanuts; je moet toch stoppen onderweg, zeker met kinderen. Ik heb er vier en spreek uit ervaring: nog voordat iedereen z’n croissant op heeft, kunnen we alweer door. Tesla heeft met 13.000 snellaadpunten een gigantisch aandeel in het Europese netwerk: van de Noordkaap tot Sevilla. De rest moét ook gaan bijdragen.

Hoe zit het met de innovatie van de auto’s zelf?

Dan heb je het vooral over ‘Autopilot’. Zelfstandig rijden kent vijf gradaties, en we zitten nu in fase 2. De vijfde en laatste stap is volledig autonoom. Snelweg of binnenstad: je hoeft dan helemaal niets meer te doen, behalve achterin je krantje lezen. Daar zijn we nog niet. Sommigen beweren zelfs dat we die fase nooit zullen bereiken, maar ik denk wel dat we die kant opgaan. En snel ook. Kijk maar naar hoeveel Tesla’s Model 3 alweer méér kan: van ‘lane changing’ tot zelfstandig de juiste afslag nemen. En deze week komt de update waardoor de auto rode stoplichten herkent. Het gaat hard.

Zijn die updates wereldwijd?

Nee, het verschilt per land. Dat heeft met nationale regelgeving te maken. In Amerika is die wat risicovoller dan in Nederland. Zo moet je hier om de minuut in je stuur knijpen, en in de VS elke drie minuten – als bewijs dat je ‘er nog bent’. Maar dat zijn details, je moet naar het grote plaatje kijken en je afvragen waar we uiteindelijk naartoe gaan. En dat is vrij duidelijk: zelfstandig rijdende elektrische auto’s, punt. Mensen zeggen wel eens tegen me: ‘Ik stap niet in zo’n ding, nooit van z’n leven.’ ‘Prima,’ antwoord ik dan, ‘Vooral niet doen. Maar dacht je dat Apple, Google en Tesla stoppen bij level 3, omdat jij het niet ziet zitten?’ Die techniek hou je echt niet tegen. Gaat gewoon gebeuren, klaar.

Verkeersdrukte speelt ook een rol, willen we een beetje mobiel blijven

Zelfrijdende auto’s kunnen ‘treintje rijden’ op de snelweg: onze enige kans op zo min én soepel mogelijk verkeer. Benieuwd hoeveel ik op die techniek vertrouw? Ik geef je een privé voorbeeld. Mijn schoonzus leende mijn auto om met vriendinnen te gaan skiën. Ik wil de Autopilot uitleggen, zij meteen: ‘Ga ik niet gebruiken, veel te eng.’ Ik heb toen gezegd: ‘Ga vijf minuten zitten en luister hoe het werkt.’ Ik word namelijk pas écht zenuwachtig als ze ‘m niet gebruikt. Veel meer kans op brokken onderweg, en dan moet ik weer boos worden – allemaal geen zin in. Een rekenprogramma is gewoon veel betrouwbaarder dan een mens, dus waarom zou je ‘m niet aanzetten? Uiteindelijk was ze na een halfuur gewend, en na een fijne vakantie is ze lekker op de Autopilot terug naar Nederland gezoefd.

Mensen vinden het nou eenmaal niet fijn om de controle uit handen te geven. Logisch toch?

Het onbekende is altijd eng, dat is inderdaad menselijk. Leeftijd erbij halen is een beetje flauw, en het speelt ook niet in alles een rol. Maar vraag jongeren hoe we straks gaan rijden, en ze zeggen allemaal ‘elektrisch’. Gewoon, omdat het veel logischer is. Maar als je bent opgegroeid met benzine auto's en er je hele leven in hebt rondgereden, dan weet je niet hoe de techniek werkt. En je hebt er waarschijnlijk ook geen zin in. Laten we bij het oude blijven – werkte prima, dus blijven we lekker doen. Dat is een hardnekkig geluid. Daarom praat ik ook zo veel, er is echt nog een hoop zendingswerk te doen.

Waar gaan we de komende vijf jaar veel over horen?

Andere merken zijn nu ook druk bezig met Autopilot, dus je krijgt een race: wie heeft de eerste zelfrijdende auto. Mijn voorspelling? Investeer je als automerk nu niet in elektrisch rijden, inclusief Autopilot en een infrastructuur voor snelladen, dan krijg je het over vijf jaar heel zwaar…

Liever het interview terugluisteren? dat kan hieronder: