Tesla kan 10x meer door software updates

Stel je eens voor dat je auto opeens nieuwe functies heeft, sneller is geworden of verder kan gaan op één tank...terwijl je auto gewoon buiten geparkeerd staat. Tesla-eigenaren kunnen hierover meepraten omdat de elektrische auto’s van het bedrijf voortdurend gratis software-updates krijgen. Hierdoor voelt het alsof je naar een gloednieuw voertuig loopt, in plaats van een jaar te moeten wachten voor een nieuw, verbeterd model. Nu wilt Tesla CEO Elon Musk zo’n update toepassen om van een Tesla een Uber-achtige ‘Robotaxi’ te maken. Volgens het bedrijf is een Tesla hierna 10x meer waard.

Robotaxi

Bij het introduceren van de Tesla Model 3 Standard Range in maart werden in één nacht alle bestaande Model 3’s sneller en praktischer gemaakt.

Deze maand begon het in Palo Alto gevestigde bedrijf met de uitrol van de nieuwste versie van ‘Navigate on Autopilot’. Hiermee stuurt de auto zelf en houdt afstand tot andere weggebruikers. Daarnaast kan de auto ook zelf de navigatie volgen en zelf op- en afritten nemen. Deze functie biedt echter geen kans om een dutje te doen terwijl je auto je naar je bestemming brengt. De functies voor automatische piloot werken alleen als je handen aan het stuur zitten. Deze nieuwe functie is beschikbaar voor klanten die de ‘Volledig Zelfrijdende Functie’ hebben gekocht, voorheen ‘Verbeterde Autopilot’ genaamd.

Deze ontwikkeling samen met de kleine videocamera die de Tesla Model 3 vanbinnen in de gaten kan houden zijn allemaal voorbereidingen op het ‘Robotaxi’ plan van Tesla. Straks kunnen Tesla eigenaren met behulp van de app hun auto inzetten als taxi. Anderen kunnen vervolgens jouw auto gebruiken als taxi waardoor jij geld kan verdienen aan je auto. Ineens is je auto 10x meer waard...

Overige voorbeelden van software-updates:

De Robotaxi is er slechts één van de lange lijst van handige updates die in de loop der jaren zijn uitgebracht. De meeste hiervan ondersteunen het grotere doel van Tesla om elektrische voertuigen volledig autonoom te laten rijden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste software updates door de jaren heen.

Summon:
Tesla begon in 2019 met het uitrollen van een Autopilot-functie genaamd "Enhanced Summon". Hiermee kan een Tesla voortbewegen zonder dat er iemand achter het stuur zit of überhaupt in de auto aanwezig is. Bijvoorbeeld op parkeerterreinen. Voorwaarde hiervoor is dat de bestuurder die zich buiten de auto bevindt via de Tesla-app een vinger op de knop op zijn smartphone scherm houdt. Met Summon kun je op dit moment langzaam de auto voor- en achteruit laten rijden.

Stop Light Warning:
Deze software-update geeft bestuurders een visueel en hoorbaar waarschuwingssignaal wanneer ze op het punt staan door een rood licht te rijden. Een van de doelen van Tesla is om het aantal dodelijke verkeersongevallen te verminderen.

Remote Heating:
In december bracht Tesla een nieuwe update van de mobiele app uit waarmee eigenaren op afstand hun verwarmde stoel en stuur kunnen activeren en een service afspraak kunnen plannen.

Track Mode:
In november 2018 introduceerde Tesla de update waarmee bestuurders meer controle over hun voertuig kunnen krijgen. De update omvatte o.a. geoptimaliseerde koeling en krachtiger remmen.

Ludicrous Acceleration Mode:
Dit is de functie waarmee een Tesla Model S sedan in minder dan drie seconden van 0 tot 100 km/u gaat. Sneller dan de meeste Ferrari's en Lamborghini's.

Cold Weather:
Sommige eigenaren van Model 3 klaagden in 2018 dat koud weer ervoor zorgde dat de deur moeilijk te openen was. Deuren van de Model 3 zijn frameloos. Daarom moeten de ramen enigszins bewegen om de deur te openen. Om dit te corrigeren heeft Tesla in november een software-update gedaan.

Navigate on Autopilot:
Deze functie begeleidt een auto vanaf de oprit van een snelweg naar een afrit. Het is ontworpen om het meest efficiënte pad naar de bestemming nog gemakkelijker op de snelweg te vinden en te volgen.

Obstacle-Aware Acceleration:
Deze update beperkt automatisch de acceleratie van de auto als een obstakel voor het voertuig wordt gedetecteerd tijdens het rijden met lage snelheden.

Valet mode:
Deze modus beperkt de toegang tot het voertuig bij het overhandigen aan valet - het verbergen van alle persoonlijke gegevens van het touchscreen, het beperken van de maximale snelheid en prestaties die de Tesla kan bereiken en vergrendeling van de kofferruimte en handschoenenkastje om kostbaarheden veilig te verbergen.

Software Version 9.0:
Deze software-update maakte Model S, Model X en Model 3 slimmer. Tesla introduceert een verfijnde en vereenvoudigde gebruikersinterface, samen met geheel nieuwe functies.

Dashcam:
Met deze functie kunnen de videobeelden van de zij camera's van de auto worden opgenomen en opgeslagen op een USB-stick.

Sentry Mode:
Deze beveiligingsfunctie werd in 2019 uitgerold en bewaakt continu de omgeving van de Tesla wanneer deze onbeheerd wordt achtergelaten. Je kunt de Sentry-modus instellen voordat je de auto verlaat of op afstand vanuit de app. Daarna begint de auto op te nemen wanneer iemand of iets te dichtbij komt. Als de auto overschakelt van de neutrale stand-by modus naar de alarmstatus, wordt het auto-alarm geactiveerd, wordt het middendisplay helder en speelt muziek op het maximale volume van het audiosysteem van de auto. Eigenaren krijgen een melding en kunnen een video van het incident downloaden als ze een USB-stick hebben ingesteld.

Chill Mode:
Tesla heeft bij de steeds toenemende acceleratie snelheden de Chill Mode geïntroduceerd in 2017. "ideaal voor soepeler rijden en een zachtere rit voor uw passagiers", aldus Tesla.

Dog Mode:
Deze functie, gelanceerd in 2019, is een favoriet bij de fans. Ontworpen om de cabine van de auto op een comfortabele temperatuur te houden. Het toont ook de temperatuur in de auto, een geanimeerd hondje en een bericht op het touchscreen zodat voorbijgangers weten dat het huisdier, dat binnen is achtergelaten, veilig en gezond is.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery