Tesla lanceert nieuwe ‘tool’ om crash-data te achterhalen

Veiligheid staat bij veel mensen bovenaan het lijstje wanneer ze een nieuwe auto gaan uitzoeken. Tesla is dan ook bezig met het continu optimaliseren van de veiligheid van haar auto’s. Onlangs hebben ze een zogeheten ‘blackbox data’ feature gelanceerd voor Tesla's die rondrijden in de VS waardoor het makkelijker wordt voor o.a. de Tesla-rijder zelf om de gegevens van een ongeluk te achterhalen.

Uitbreiding van dataverzameling en delen

Hoewel Tesla’s al een enorme hoeveelheid data verzamelden, maakten ze nog geen gebruik van een zogeheten ‘Event Data Recorder’ (EDR). De EDR fungeert als een soort zwarte doos voor auto’s en maakt het mogelijk voor Tesla-rijders zelf, of anderen zoals verzekeraars, om deze data in te zien. Vanaf heden ondersteunt Tesla deze functie nu dus ook voor Tesla's die rondrijden in de VS. Wanneer deze functie ook wordt uitgerold in Europa is nog niet bekend.

Welke data wordt nu precies opgeslagen?

Voorheen sloeg een EDR alleen op wanneer er een airbag werd geactiveerd. Tegenwoordig is het met behulp van meer complexe sensoren ook mogelijk om snelheid, remmen, sturen, ABS en bijvoorbeeld of de bestuurder een riem droeg te traceren. Autopilot maakt hier momenteel nog geen onderdeel van uit. De autopilot functie en ‘plotseling acceleren’ zijn in het verleden wel eens als schuldige aangewezen van ongelukken. Een Zuid-Koreaanse beroemdheid heeft Tesla aangeklaagd en beweerde dat zijn Model X vanzelf plotseling accelereerde en zich in zijn garage boorde. In dit geval kon Tesla echter bewijzen dat het pedaal fysiek werd ingedrukt. Dit soort data is vanaf nu beschikbaar maar nog geen data van de autopilot functie. Wellicht volgt de toegang tot deze data later nog.

Niets missen?

Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief van MisterGreen.