Tesla-Trip Deel 6: Letland & Litouwen

Aan alle Roadtrips komt een einde...zo ook aan die van MisterGreen! Gelukkig hebben we het best voor last bewaard! In dit laatste deel doen we verslag van onze trip door Letland en Litouwen. Ben je benieuwd naar welke uitdagingen en activiteiten we hebben meegemaakt? Lees dan vooral verder!

Lihula, ES - Riga, LV: 250 kilometer
Uiteraard gingen we weer vroeg op pad! Gedurende de nacht was er verse sneeuw gevallen maar alle Tesla’s ploegden hier moeiteloos doorheen. Voordat we de grens met Letland zouden oversteken maakten we nog een stop in Estland. We vonden namelijk dat we wel wat ontspanning verdiend hadden! Gelukkig was er een sauna en een ijswak om in af te koelen! De buiten temperatuur was -7°C en de temperatuur van het water slechts 2°C!

Nadat we voldoende waren afgekoeld gingen we weer op pad. Het team raakte enigszins uiteen omdat niet elke Tesla nog evenveel actieradius over had. Daarom moest de ene auto eerder stoppen dan de andere etc. Uiteindelijk kwam iedereen alsnog ongeveer tegelijkertijd aan in Riga!

De eerste Tesla Model 3's rijden nu rond in Nederland. Vraag een vrijblijvende offerte aan en rijd binnen één maand!

Riga, LV - Vilnius, LT: 300 kilometer
Na een welverdiende, goede nachtrust maakte het MisterGreen team zich klaar voor de laatste etappe van de hoofdstad van Letland: Riga, naar de hoofdstad van Litouwen: Vilnius. Vilnius was de eindbestemming van onze Roadtrip. Maar daar moesten we eerst zien te komen! Bijna alle teams namen verschillende routes aangezien er onderweg verschillende dingen te zien waren. Ben je van plan ooit zelf deze route af te leggen? Ga dan zeker langs ‘The Hill of Crosses’! Dit bedevaartsoord is een berg waar letterlijk duizenden kruizen op staan!

Vilnius

In de buurt van Vilnius betrok het MisterGreen team haar laatste AirBnB. Hier konden we genieten van de laatste sauna en een heerlijk diner ‘s avonds! Ook in de moderne stad Vilnius zijn er voldoende laadplaatsen. Nadat elke Tesla een laadplek heeft kunnen vinden konden we aanschuiven voor een heerlijk (en niet zeer betaalbaar!) afsluitend diner samen.

Wat hebben we geleerd?

Als we goede resultaten hebben behaald gaat het hele MisterGreen team samen op een trip. Voorwaarde voor deze trip is dat het iets te maken heeft met elektrisch vervoer. Dit jaar was de uitdaging om te reizen zonder gebruik te maken van Tesla’s Supercharger netwerk. Vanaf Estland konden we hier geen gebruik meer van maken en waren we overgeleverd aan het (snel)laadnetwerk van het land zelf. Dit gold voor alle Baltische staten. Als je ooit zelf van plan bent om te gaan roadtrippen met je Tesla waar je niet of nauwelijks gebruik kan maken van Tesla’s Supercharger netwerk hebben we de volgende tips voor je (we learned it the hard way):

  • Tesla ChaDeMo adapters: neem Tesla ChaDeMo adapters mee waarmee je tot 50kW kan laden i.p.v. de standaard 22kW
  • Charge-apps: download de volgende charge-apps om goed te zien waar en hoeveel je kan laden: Elmo, Chargemap, Zap-Map, the Newmotion.
  • Stilstaan = laden: heb je de auto even niet nodig omdat je iets gaat doen of omdat je gaat slapen? Zet hem dan op locatie altijd aan de lader. Ook al heb je in principe nog voldoende actieradius. Je weet namelijk nooit wat er op je pad komt, of de laadpaal het wel doet en soms mis je net die ene afslag! Als er Tesla Superchargers voorhanden zijn hoef je hier veel minder bij stil te staan. Zijn deze er niet zoals tijdens onze trip, maak dan zeker gebruik van deze tip!
  • Communicatie: wij waren op pad met 5 Tesla’s. Als er Tesla Superchargers voorhanden zijn is dit geen enkel probleem. Er zijn immers altijd meerdere stalls bij een Supercharger zodat iedereen tegelijkertijd kan laden. Bij ‘normale’ laadplekken van andere aanbieders zoals tijdens onze trip zijn er vaak maar 1 of 2 stalls. Om die reden is het handig om goed met elkaar af te stemmen wie welke laadpaal gaat pakken. Zo voorkom je dat je lang op elkaar moet wachten!

Eindstand

  • Totaal aantal kilometer: 2.440
  • Aantal landen: 8
  • Aantal oplaadmomenten: gemiddeld 14 per Tesla