Een van de belangrijkste aspecten van een elektrische auto is de actieradius. De vraag die voor iedere auto geldt is: 'hoe ver kan de auto werkelijk op een volle accu rijden?'. De opgegeven actieradius vanuit de autofabrikanten komt vaak niet overeen met de reële of praktische actieradius. Die is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de snelheid, manier van rijden, gebruik van de airco, etc. Deze factoren worden vrijwel niet meegenomen in de fabrieksbepaling van de actieradius.

Snelweg of Stad

De locatie waar je rijdt is een bepalende factor voor de uiteindelijke reële actieradius. De locatie heeft namelijk direct effect op de snelheid die gereden wordt. Vandaar dat er ook een significant verschil zit tussen de actieradius bij het rijden in de stad en op de snelweg. Dit komt voornamelijk door het regeneratief remmen van elektrische auto’s. Bij regeneratief remmen worden de feitelijke remmen van de auto niet gebruikt, maar wordt er energie teruggewonnen via de elektromotor. Dit vergroot vervolgens de actieradius. In de stad rijd je rustig en kan je eenvoudig remmen op de motor, wat ideaal is voor een elektrische auto.

Het rijden in een stad is ideaal voor een elektrische auto.

Het rijden op de snelweg is meestal nadelig voor de reële actieradius. Door de hogere snelheid treedt er namelijk meer luchtweerstand op waardoor er meer energie verbruikt wordt. Op de snelweg is het daarom altijd aan te raden om gebruik te maken van cruisecontrol of Autopilot. De elektromotor rijdt dan zo zuinig en constant mogelijk, wat de actieradius weer ten goede komt.

Uiteindelijk geeft een combinatie van het rijden in de stad en op de snelweg de meest reële actieradius aan voor een elektrische auto.

Zomer of Winter

Naast de snelheid, heeft ook de temperatuur direct invloed op de reële actieradius. Een koude temperatuur heeft bijvoorbeeld een negatieve impact. Vooral het gebruik van de verwarming die nodig is om de temperatuur in de auto aangenaam te houden, zorgt ervoor dat de actieradius kan afnemen. Deze heeft namelijk energie uit de accu nodig om de auto te verwarmen. Dit geldt ook voor het gebruik van de airco in de zomer. Gelukkig hebben de meeste elektrische auto's de mogelijkheid om de auto op afstand voor te verwarmen of te verkoelen terwijl de auto nog aan de laadpaal staat. Door dit goed in te stellen en te plannen, zorg je voor een maximale actieradius onder alle weersomstandigheden.

Fabrikant vs Praktijk

De actieradius die door de autofabrikant wordt vermeld, is doorgaans op basis van de New European Driving Cycle (NEDC) norm. Tests voor deze norm worden echter in een laboratorium uitgevoerd onder de meest gunstige omstandigheden. De eerder genoemde effecten worden in de tests niet meegenomen, waardoor de NEDC actieradius niet altijd even realistisch is. Om de meest reële actieradius te berekenen, moet je uitgaan van een combinatie van de bovenstaande factoren.

Op de hoogte blijven?

Wil je het laatste nieuws over MisterGreen of andere interessante artikelen in je mailbox ontvangen? Laat dan hier je emailadres achter!