Tesla Autopilot: Nog altijd alert blijven!

Naar aanleiding van enkele gebeurtenissen en vragen van onze klanten, willen wij met behulp van dit artikel duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden van de Tesla Autopilot en hoe je hier veilig mee de weg op kunt gaan.

We zitten nu op level 2 van de 6 schalen van autonoom rijden. Dit betekent dat de bestuurder nog altijd goed moet opletten op onverwachte gebeurtenissen en te allen tijden in staat moet zijn om de besturing van de auto direct weer over te nemen.

De komende jaren zullen zelfrijdende functies in de (elektrische) auto steeds belangrijker worden. De technologie wordt geavanceerder en autofabrikanten introduceren de eerste versies in hun auto's. Zo ook Tesla met haar Autopilot en aanvullende Zelfrijdende functies. Voor velen klinkt dit als muziek in de oren, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor de nodige spanning. De belangrijkste vraag die hieruit volgt is: zijn zelfrijdende auto's wel veilig?

''Wat zijn de mogelijkheden van deze opties en wat betekent dit voor jou als bestuurder?''

De 'levels' van Autonoom rijden

Er zijn 6 levels van autonoom (zelfrijdend) rijden, deze zijn in 2016 door de Amerikaanse Society of Automotive Engineers (SAE) definitief gedefinieerd. De 6 levels variëren van geen automatisering tot volledig zelfrijdend.

  • Level 0: Geen enkele assistentie tijdens het rijden. Wel kunnen er waarschuwingen worden gegeven bij mogelijk gevaar, denk aan blinde hoek detectie.
  • Level 1: De bestuurder moet te allen tijde de besturing van de auto in handen kunnen nemen. Functies die onder dit level vallen zijn adaptive cruise control (AAC), parkeerassistentie en het in de rijbaan blijven.
  • Level 2: Het optrekken, sturen en remmen wordt allemaal automatisch door de auto gedaan. De bestuurder moet wel op de verkeerssituatie blijven letten en zijn ogen open houden voor mogelijke onverwachte gebeurtenissen, zodat de bestuurder hierop kan reageren en eventueel kan ingrijpen. De bestuurder kan de controle over het voertuig weer zelf in handen nemen door middel van een druk op de knop of door een handeling uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is Tesla’s Autopilot functie.
  • Level 3: In bekende en niet-complexe omgevingen zoals snelwegen kan de bestuurder de aandacht veilig van zijn rijtaken naar iets anders verleggen. Echter, wanneer dit nodig is, moet de bestuurder de controle over het voertuig kunnen overnemen.
  • Level 4: De Autopilot functie is in staat om het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen, behalve in zeer slecht weer. Als de omstandigheden goed zijn, kan de bestuurder de Autopilot functies inschakelen, vervolgens hoeft de bestuurder niet meer op te letten op de besturing van de auto.
  • Level 5: Dit is het hoogste niveau met betrekking tot autonoom rijden. De bestuurder hoeft alleen de bestemming in te voeren en het systeem te starten. De software doet vervolgens alles en neemt alle verdere (besturende) beslissingen. Bij dit level lijken pedalen en een stuur in de auto zelfs overbodig.

''De bestuurder moet de besturing van de auto altijd weer zelf in handen kunnen nemen!''

Autopilot

De Autopilot software die in Tesla's geïnstalleerd wordt, maakt het mogelijk dat de auto automatisch de snelheid kan aanpassen aan de verkeerssituatie, van rijbaan verwisselt door het gebruik van de richtingaanwijzer, automatisch in- en uitvoegt van de snelweg en zelf inparkeert. De software voor de Autopilot en Zelfrijdende functie, valt nu nog maximaal onder level 2. Dit betekent dat het op dit moment noodzakelijk is dat je op ieder moment tijdens de rit in staat bent om de besturing van de auto over te nemen. Ook wanneer je de Autopilot functie gebruikt, mag je geen telefoon in je handen hebben of de krant lezen. Dit is zowel voor je eigen veiligheid als voor de veiligheid van de andere weggebruikers.

Zelfrijdend

De Zelfrijdende functie van Tesla is nog in ontwikkeling. Met deze functie wordt het mogelijk dat de rit volledig zelfstandig door de auto wordt uitgevoerd, zonder enige handelingen van de bestuurder. Autofabrikant Tesla heeft aangegeven dat hier nog uitgebreid voor getest moet worden. Internationale goedkeuring voor deze functie is er dan ook nog niet.

''Tot het zover is, is het belangrijk dat je altijd in staat bent om in te grijpen.''

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden gaan erg snel. Houd dus goed in de gaten welke opties er mogelijk zijn in jouw auto. Onze verwachting is dat het nog een aantal jaar zal duren voordat volledig autonoom rijdende auto's beschikbaar zijn. Tot het zover is, is het belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens de rit en altijd in staat bent om in te grijpen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent autonoom rijden? Schrijf je dan nu in!

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery