Groene auto, grijze stroom…

Als we het over een groene auto hebben, dan hebben we het niet over de kleur. Een groene auto is een auto die niet op fossiele brandstof rijdt. Uit onderzoek blijkt dat Tesla’s over de gehele levenscyclus van een auto veel minder schadelijk zijn voor het milieu dan fossiele brandstof auto's. Dit rapport lees je hier: Tesla Impact Report 2019. Heb jij wel eens nagedacht of je jouw elektrische auto 100% groen laadt? Dan kan makkelijk en milieuvriendelijk via onze partner Vandebron.

Groene en grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, dat zijn bronnen die op kunnen raken. Voorbeelden van grijze stroom zijn steenkool, gas en kernenergie. Als je van steenkool of gas energie maakt, dan ontstaat er CO2-uitstoot. En CO2-uitstoot zorgt voor veel schade en is mede-verantwoordelijk voor de klimaatverandering en opwarming van de aarde. De productie van kernenergie zorgt ervoor dat er zeer schadelijk afval ontstaat. En ook dat is erg slecht voor het milieu, omdat het vele jaren duurt voordat kernafval onschadelijk is en je het al die jaren ook moet opslaan.

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit bronnen die niet kunnen opraken zoals wind, water, zon en biomassa.

Hoeveel CO2?

Als je kijkt naar de gemiddelde CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van een fossiel brandstof auto en een elektrische auto zie je dat het fabricageproces van een EV meer uitstoot heeft dan het fabricageproces van een fossiele brandstof auto. Maar dit wordt goed gemaakt als je kijkt naar de CO2-uitstoot in de gebruiksfase van de auto. Een benzineauto heeft gemiddeld een uitstoot van 475 gCO2e/mi* en een Model 3 voor persoonlijk gebruik geladen via zonne-energie dat het nog geen 100 gCO2e/mi* heeft.

*gram per kilometer

Verschil grijs en groen laden

per 220.000 km
Uitstoot grijs ladenUitstoot groen ladenUitstoot
Elektrische auto24 ton CO23 ton CO2-
Benzineauto--37 ton CO2

Hoe laad je dan echt groen?

Laad met je eigen laadpaal thuis en neem stroom af bij een energieleverancier die 100% groene energie belooft. Onze partner Vandebron heeft 100% Groen laden, dan krijg je 50% korting op een laadpaal, waardoor je maar € 450 betaald voor een eigen laadpaal. Met 100% Groen laden ben je goedkoper uit en ben je duurzaam en slimmer bezig! Portemonnee blij, aarde blij en het klimaat blij!