Tesla: record omzet van $7,2 miljard met winst...om bang van te worden?

Datum: 02-02-2019

Andere autofabrikanten zetten zich schrap. Bedrijven als Shell verspreiden bijna radeloos waterstofauto publicaties in het NRC en kopen wild EV gerelateerde bedrijven om zich heen. De negatieve nieuws campagnes draaien op volle toeren. Ze moeten Tesla stoppen! Maar Tesla behaalt inmiddels record na record. Om bang van te worden, begrijpelijk.

Dit is een opiniestuk van MisterGreen CEO Mark Schreurs

Tesla (TSLA) heeft gisteravond haar resultaten vrijgegeven: een recordomzet van $7,2 miljard en winst van $139 miljoen. Na sluiting van de markt gisteren bracht Tesla haar financiële resultaten en aandeelhoudersbrief uit over 2018, wat een historisch jaar bleek te zijn.

Totaal aantal afgeleverde Tesla's per kwartaal

De Tesla Model 3 was in 2018 de best verkochte premium middenklasse sedan in de Verenigde Staten met 140.000 Model 3’s en een totaal aantal verkochte auto’s van 240.000. Het marktaandeel van Tesla kwam daarmee op 80% van alle Amerikaanse EV-verkopen.

De kaspositie van Tesla verbeterde met bijna $1,5 miljard. Daarmee staat de totale kaspositie nu op $3,7 miljard. Het bedrijf benadrukt voldoende geld in kas te hebben om aflopende leningen terug te betalen.

De omzet verdubbelde naar $7,2 miljard. Dat had vooral te maken met de Model 3 die in steeds grotere aantallen van de lopende band rolt. Tesla komt nu in een fase waarin schaalvoordeel behaalt gaat worden, waardoor de verwachte winst in 2019 hoger wordt.

Tesla 80% marktaandeel

Op de radio, in het nieuws en op feesten hoor ik vaak borrelpraat dat de “Tesla Killer” op de markt komt. Tesla zou het gaan verliezen van de grotere merken, zoals de Jaguar I-PACE en de Audi E-Tron. Echter, de werkelijke situatie laat juist het omgekeerde zien. Het marktaandeel van Tesla in (PH)EV markt in de VS steeg van 57% tot 80%.

In totaal verwacht Tesla 360.000 auto’s te leveren in 2019, een groei
van ongeveer 50% in vergelijking met 2018. Naar verwachting zullen de
operationele kosten procentueel nauwelijks verder groeien, als gevolg
van de herstructurering in juni en januari 2019. In 2019 zal Tesla meer
automatiseringsprojecten blijven uitvoeren en haar voortdurende
kostenbesparing inspanningen zullen ook een impact hebben. Verder
verwacht Musk dat 2019 een "opwindend" jaar wordt met de nieuwe fabriek in Shanghai en het begin van de nieuwe Model Y.

De Model Y zal worden gebouwd op hetzelfde platform als de Model 3. Ook zal de Model Y ongeveer 75% van zijn componenten delen met Model 3. Hierdoor zullen de kosten van de Model Y-productielijn aanzienlijk lager zijn dan de Model 3-lijn in Fremont California. Dit zal er ook voor zorgen dat de productie sneller dan verwacht van start kan.

Financieel topman Ahuja met pensioen

Bijzonder dat het Financieel dagblad gisteren kopte met fake news, de CFO van Tesla zou zijn ontslagen. Pertinent niet waar! Waarom publiceert het FD dat? Omdat slecht nieuws kennelijk goed verkoopt. Wat gebeurde er precies? In de laatste minuten van een telefonische persconferentie werd bekendgemaakt dat oudgediende en financieel topman Deepak Ahuja “wederom” met pensioen gaat. Deepak was al met pensioen maar wilde in 2015 direct terugkeren tot het moment dat Tesla 2 kwartalen op rij winst zou boeken. Dat is nu het geval. Hij blijft nog enige tijd werken om zijn 34-jarige opvolger Zach Kirkhorn in te werken.

Musk heeft bewust media aandacht gezocht

Terwijl iedereen in Q3 en Q4 gefocust was op de gekke fratsen van de persoon Elon Musk, vestigt zijn bedrijf Tesla record na record in de auto-industrie. Elon Musk is misschien wel een van 's werelds meest opvallende visionairs vandaag, maar in zijn kern is hij nog steeds een rebel. Hij rebelleerde tegen de gevestigde orde van het ruimtevaartprogramma van de Verenigde Staten met SpaceX. Hij komt in opstand tegen de fossiele brandstof industrie met Tesla.

Begin oktober schreef ik het stuk "Musk en Tesla bespelen doelbewust de media". Musk heeft in Q3 en Q4 zonder marketingbudget wederom de volle aandacht van de media getrokken. Opvallend veel gelijkenis met de strategie die Trump al jaren gebruikt, waar ik eerder al over schreef in het stuk "Tweet like Musk and Trump". Alle ogen waren dus op Tesla en Musk gisteren bij de presentatie van zijn sterke Q4 cijfers. Slim. Hiermee bevestigt Musk niet alleen zijn status als briljant visionair, maar ook als briljant strateeg.

Hoe gekker, des te beter, dat blijkt ook als we naar de merkwaarde van zijn bedrijf kijken met inmiddels weer een beurswaarde van $53 miljard. Deze media strategie past tot slot perfect bij de direct sales & marketing strategie van Tesla zelf: klantgericht, peer-to-peer sales, sterke community, blitse product onthullingen, constante software updates en minimale traditionele advertising.

Waarom loopt Tesla voor?

Wat MisterGreen betreft vandaag nog, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat andere merken nog steeds zwaar verlies maken op hun elektrische modellen. Tesla presteert daarnaast ook nog eens veel beter op de 4 belangrijkste EV peilers:

  1. Batterij efficiency. Tesla's hebben een groter bereik per kWh dan andere EV's.
  2. Dekkend snellaadnetwerk. Waarmee zonder enkel probleem door Europa gereden kan worden. Andere merken hebben nog geen eigen snellaadnetwerk vergelijkbaar als dat van Tesla Superchargers
  3. Batterij schaalvoordeel. Door de bouw van de Gigafactory 1, 2 en 3 heeft Tesla haar batterijprijs naar $120 per kWh weten te krijgen. De concurrentie zit nog op $315 per kwh. De batterij is met 30% de belangrijkste kostencomponent van een elektrische auto.
  4. De restwaarde van Tesla behoort tot de hoogste in de markt.

De vooruitzichten voor de elektrische auto zijn over het algemeen zeer goed. Uit onderzoek blijkt dat 86% van elektrische rijders niet meer terug wil naar een brandstofauto. Een meerderheid van de ondervraagden, 62%, overweegt binnen vijf jaar de overstap te maken naar elektrisch rijden en 41% van hen verwacht zelfs binnen twee jaar over te stappen. De grootste voordelen zijn volgens hen het comfortabele rijgedrag, de lagere onderhoudskosten, lagere Total Cost of Ownership en het milieu.

Tesla Model 3 in 2019 dominant

In 2019 zal Tesla Model 3 mede door de relatief lage aanschafprijs, het fiscale klimaat van 4% bijtelling en reeds gedane reserveringen de markt domineren. Later in 2019 komen er voldoende andere merken waardoor MisterGreen snel meerdere merken in haar vloot zal opnemen, waaronder Volkswagen, Mercedes, Audi, Jaguar, BMW, Nissan, Hyundai.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery