Tesla-rijders besparen 2,5 miljoen ton CO2

Tesla heeft onlangs een nieuwe versie van de 'real-time' carbon impact-kaart online gezet. Op deze kaart wordt CO2 uitstoot in ton weergegeven die dankzij de wereldwijde vloot van Tesla-rijders wordt bespaart. In juli hadden alle Tesla's samen meer dan 5 miljard kilometers gereden. Hiermee is een besparing van bijna 2,5 miljoen ton CO2 mee gemoeid. Ter vergelijking: dit is meer dan de helft van de jaarlijkse uitstoot van enkele Nederlandse kolencentrales!

CO2 uitstoot

De Tesla's die wereldwijd rondreden waren vorig jaar oktober goed voor een gezamenlijke besparing van 1,3 miljoen ton CO2. In een jaar tijd is deze besparing dus bijna verdubbeld.

Welke methode Tesla exact gebruikt om tot deze cijfers te komen, is niet geheel duidelijk. De meest simpele methode is het berekenen van de uitstoot vanaf het moment dat de auto uitrijdt. Bij brandstofauto's wordt dit ook wel 'tailpipe emissions' genoemd. Een vergelijking met elektrische auto's is dan snel gemaakt, elektrische auto's hebben namelijk geen tailpipe uitstoot. Voor de uitstoot van brandstofauto's wordt uitgegaan van de gemiddelde uitstoot van auto's uit hetzelfde segment als de Model S en X.

In deze berekening wordt dus niet de uitstoot meegenomen die vrijkomt bij de opwekking van de elektriciteit, de bouw van de onderdelen, etc. Ondanks deze mogelijk verschillende interpretaties, geeft deze kaart wel een interessante kijk op het effect van de wereldwijde vloot van Tesla's.

Top 10

De VS is duidelijk koploper met het grootste aantal Tesla rijders. Op de tweede plek staat China met slechts 25% van het aandeel van de VS. Nederland staat op de 8e plek, met een bespaarde CO2 uitstoot van 11.383 ton. De top tien ziet er verder als volgt uit:

Deze lijst toont geen grote verassingen behalve dat Hong Kong boven Noorwegen staat. Lang zal dit echter niet meer duren aangezien de overheid een subsidie heeft ingetrokken waardoor de Tesla-verkopen in Hong Kong zijn gekelderd. Noorwegen daarentegen, blijft juist records op het gebied van elektrisch vervoer breken.

Op de hoogte blijven?

Wil je het laatste nieuws van Tesla, MisterGreen of andere interessante artikelen in je mailbox ontvangen? Laat dan hier je emailadres achter.