Tesla-bestuurders kiezen vaak een Tesla als nieuwe auto

Tesla-bestuurders kiezen vaak een Tesla als nieuwe auto

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 25-09-2023, om 10.05 uur

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat Tesla-rijders over het algemeen zeer loyaal zijn aan het merk, maar bij de aanschaf van een nieuwe auto niet altijd trouw blijven aan hetzelfde model of merk. Deze bevindingen benadrukken de indrukwekkende groei van Tesla, waarbij het merk zonder moeite klanten weet weg te kapen bij traditionele autofabrikanten die te laat waren met de elektrificatie van hun aanbod. Interessant genoeg kunnen diezelfde traditionele fabrikanten slechts beperkt profiteren van voormalige Tesla-eigenaren, aangezien de merkloyaliteit bij Tesla blijft floreren.

De statistieken

Uit gegevens van S&P Global Mobility blijkt dat maar liefst 26,1 procent van de Tesla Model 3-eigenaren besluit om opnieuw een Model 3 aan te schaffen. Daarnaast opteert nog eens 40,3 procent voor een Model Y. Wanneer we deze percentages optellen bij degenen die kiezen voor een Model S of Model X, resulteert dit in een opvallende loyaliteitsgraad van 72,8 procent onder de eigenaren van een Tesla Model 3. Dit zijn indrukwekkende cijfers waar andere automerken alleen maar van kunnen dromen.

Niet verrassend is het feit dat eigenaren van een Model Y, gezien het uitgebreide assortiment van Tesla tussen de Model Y en Model X, eerder geneigd zijn om opnieuw voor een Model Y te kiezen. Meer dan 37 procent van de Model Y-bezitters doet dit, wat het hoogste loyaliteitspercentage in de sector vertegenwoordigt.

Overige inzichten uit het onderzoek

Het onderzoek biedt ook interessante inzichten in de keuzes van eigenaren van andere Tesla-modellen. Zo kiest 21,7 procent van de Model S-bezitters voor een nieuw exemplaar van hetzelfde model, terwijl bijna evenveel (18,6 procent) overstapt naar een Model Y, en 7,9 procent naar een Model 3. Er zijn ook enkele minder gangbare alternatieven, zoals de Lucid Air (3,4 procent), Rivian R1T (1,8 procent), Mercedes-Benz EQS (1,6 procent) en Rivian R1S (1,2 procent). Het is opvallend dat de Model S, die al in 2012 werd geïntroduceerd, nog steeds concurrentie ondervindt van nieuwere modellen.

Ten slotte laat het onderzoek zien dat 37,8 procent van de voormalige Tesla-rijders overstapt naar auto's van andere merken, wat suggereert dat er ruimte is voor concurrentie in de elektrische auto-industrie.

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren