Er zijn extra kleuropties beschikbaar voor de Tesla Model 3 en Model Y

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 12-10-2023, om 11:50 uur

Tesla heeft nu uitgebreidere kleuropties beschikbaar gesteld voor zowel de Model 3 als de Model Y, wat doet denken aan een soort "Tesla Individual" programma.

Het zal ongetwijfeld zijn opgevallen, nu Tesla's ongekend populair zijn, dat bijna alle modellen er hetzelfde uitzien. De keuzemogelijkheden bij het configureren van een Tesla zijn zeer beperkt. Er zijn vijf standaardkleuren, twee verschillende velgontwerpen, 2-3 interieurkleuropties, en beslissingen zoals het wel of niet toevoegen van een trekhaak of Autopilot. Deze beperkingen zijn een bewuste keuze van Tesla, omdat ze hun auto's al standaard zeer compleet leveren. Deze aanpak maakt het productieproces aanzienlijk eenvoudiger, overzichtelijker en daardoor kostenefficiënter.

Toch is het enigszins teleurstellend, want wanneer je een auto koopt (of least) voor tienduizenden euro's, wil je graag de mogelijkheid hebben om deze naar jouw persoonlijke smaak te configureren. Tesla heeft nu op hun eigen manier gehoor gegeven aan deze behoefte.

Opvallend genoeg heeft deze afdeling bij Tesla geen officiële naam. Het lijkt alsof het bedenken van een passende naam een eenvoudige taak zou zijn, zoals "Tesla Exclusive Manufaktur," "Tesla Exclusive," "Elon's Musk," of "Tesla Sonderwunschprogram." In dit geval gaat het echter om de introductie van diverse nieuwe kleuropties.

Deze 7 nieuwe kleuren zijn beschikbaar

Er zijn zeven aanvullende kleuropties beschikbaar, die eigenlijk geen conventionele verfkleuren zijn, maar wraps die over de bestaande lak van de auto worden aangebracht. Deze wraps zijn geen gewone wraps, maar bestaan uit een urethaan gebaseerde filmlaag die niet alleen de nieuwe kleur biedt, maar ook bescherming biedt tegen krassen, steenslag en de mogelijke schade die zich voordoet in een wasstraat. Bovendien is deze filmlaag aanzienlijk dikker dan een standaard wrap en kan zelfs worden gekozen in de transparante kleur "blank" om de oorspronkelijke lak te beschermen.

Je hebt de keuze uit zeven verschillende kleuren: Crimson Red, Glacier Blue, Forest Green, Slip Grey, Satin Stealth Black, Satin Rose Gold en Satin Ceramic White. Het gebruik van deze nieuwe Tesla-kleuren is echter niet goedkoop. De kosten voor een wrap bedragen $7.500, met uitzondering van de rode, groene en rode kleuren, die elk $8.000 kosten. Deze prijzen zijn inclusief btw en montage bij een Tesla Service Center. Als je de transparante filmlaag kiest om je oorspronkelijke lak te beschermen, bedragen de kosten $5.000.

Het is belangrijk op te merken dat deze kleurveranderingen niet in de fabriek worden uitgevoerd. Bovendien is deze service niet beschikbaar bij alle servicepunten, maar alleen bij die in Covina en Carlsbad. De ombouw duurt vijf tot zeven dagen, en gedurende deze periode wordt geen vervangende auto verstrekt, wat aansluit bij Tesla's milieubewuste benadering en het bevorderen van alternatieve vervoerswijzen.

Het aanbod van deze nieuwe Tesla-kleuren is momenteel beperkt tot de Model 3 en Model Y. Hoewel dit begrijpelijk is gezien de grote verkoopaantallen van deze modellen, blijft het opmerkelijk dat de meer kostbare Model S en Model X niet dezelfde diversiteit aan kleurkeuzes bieden.

Het is vermeldenswaard dat Tesla over het algemeen een beperkter aanbod aan opties en kleuren heeft in vergelijking met andere automerken. Desondanks is het begrijpelijk dat Tesla's oprichter, Elon Musk, deze benadering hanteert. In de wereld van automerken zoals BMW en Mercedes-Benz hebben klanten de mogelijkheid om uit miljoenen mogelijke configuraties te kiezen, maar kiezen velen uiteindelijk voor een grijze lak, een basis-motor, een sportpakket en een panoramadak.

Meer Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren