Nieuwe Kleuroptie voor Tesla Model S en X

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 24-05-2024, om 10:40 uur

Tesla introduceert een nieuwe lakkleur voor de Model S en Model X. De kleur 'Lunar Silver' wordt toegevoegd aan het bestaande aanbod, waardoor er nu zes verschillende kleuren beschikbaar zijn voor beide modellen.

Verandering in Kleurenaanbod

Dit is opmerkelijk, aangezien Tesla de laatste jaren slechts vijf verschillende kleuropties voor zijn modellen aanbood. Hoewel er bij de Model 3 en Model Y soms nieuwe kleuren werden geïntroduceerd, vervingen deze altijd bestaande tinten. Zo verving 'Quicksilver' bij de Model Y de eerdere kleur 'Midnight Silver Metallic'. Bij de Model S en Model X is dit anders; hier komt 'Lunar Silver' naast het veel donkerdere 'Stealth Grey' in het aanbod. In de beginjaren van de Model S bood Tesla meer dan vijf kleuren aan, maar dit werd later teruggebracht om het aanbod te stroomlijnen.

Prijzen voor de nieuwe Lunar Silver kleur

'Lunar Silver' is, zoals de naam al doet vermoeden, een lichte zilvertint. Tesla vraagt een aanzienlijk bedrag voor deze lakkleur. Voor zowel de Model S als de Model X kost 'Lunar Silver' €2.600, wat even duur is als 'Stealth Grey' en 'Ultra Red'. Wit blijft de enige gratis kleur, terwijl voor zwart of blauw een meerprijs van €1.600 geldt.

Beschikbaarheid en Fabrieksafhankelijkheid

Voorlopig is 'Lunar Silver' exclusief beschikbaar voor de grotere modellen, de Model S en Model X, en dus niet voor de Model 3 en Model Y. Tesla baseert de beschikbare kleuren deels op de fabriek waar de auto’s worden gebouwd. Zo zijn 'Quicksilver' en 'Cherry Red' exclusief voor in Berlijn gebouwde Model Y's, terwijl 'Ultra Red' en 'Stealth Grey' juist niet in de Duitse fabriek worden gebruikt.

De prijzen van de Tesla Model S en Model X zelf blijven ongewijzigd, waardoor de eerder gepubliceerde prijzen op onze site nog steeds van toepassing zijn.

Mijn conclusie

Tesla's nieuwe lakkleur 'Lunar Silver' biedt naar mijn idee een goede aanvulling op het bestaande kleurenpalet van de Model S en Model X. Ik vind het een logische keuze om de prijs voor de 'Lunar Silver' optie op hetzelfde niveau aan te bieden als de premiumkleuren 'Stealth Grey' en 'Ultra Red'. De opties onderscheiden zich van de standaard kleuren en dat kost nu eenmaal geld.

Interessant is dat de beschikbaarheid van kleuren afhankelijk is van de productievestiging, wat verklaart waarom sommige kleuren niet beschikbaar zijn voor alle modellen. Hoewel de prijzen voor de auto's zelf niet veranderen, blijft Tesla premiumprijzen vragen voor zijn speciale lakkleuren. Hierdoor biedt het merk klanten de mogelijkheid om hun voertuigen verder te personaliseren. Dit is in lijn met de strategie die Tesla hanteert om zijn producten te vermarkten. Mijn verwachting is dat kleur veel besteld gaat worden ondanks de hogere kosten.

Laatste Tesla nieuws