Model Y vs Model 3

Datum: 28-02-2023

De Model Y en de Model 3 zijn de twee laatst gelanceerde auto’s van de elektrische autofabrikant Tesla. Deze auto’s hebben bijgedragen aan een marktkapitalisatie van meer dan €700 miljard. Hoewel beide EV’s het onderstel en verschillende andere onderdelen delen met elkaar zijn ze in de praktijk toch een wereld van verschil. 70 procent van de techniek is identiek.

In dit blog lees je een vergelijking tussen de twee auto’s van Tesla.

Model 3, niet meer Tesla's goedkoopste EV

Als CEO van Tesla heeft Elon Musk er nooit een geheim van gemaakt dat ze een EV wilden maken die voor (bijna) iedereen toegankelijk zou zijn. Met de aankondiging van de Model 3 in 2016 kwam Tesla een stap dichterbij het doel om een auto te maken van $ 35.000. In Nederland is dat rond de € 29.000. De Model 3 is in Nederland beschikbaar vanaf € 44.990.

Model 3 2020 vs 2023
De Model is 3 is wereldwijd de best verkochte EV in 2020 en nog steeds het goedkoopste model van Tesla. De Model 3 is daarnaast, van alle Tesla modellen, ook de best verkochte Tesla.

De Model Y, de nieuwste en goedkoopste Tesla die debuteert

Tesla onthulde haar Model Y in 2019 als een kleinere, crossover-versie van zijn grotere en meer gevestigde SUV, de Model X.

Wanneer Tesla model Y in Nederland?

De Model Y is bij de eerste Nederlandse en Belgische klanten in augustus 2021 geleverd en daarmee is ‘ie klaar om Europa te veroveren.

Model 3 vs Model Y size

De Model Y is op hetzelfde chassis/onderstel als de Model 3 gebouwd, wat resulteert in bijna dezelfde lengte van de auto. Toch heb je meer bagageruimte met 2.158 liter (stoelen neergeklapt) in de Model Y, wat soms wat beperkt is in de Model 3. De Model Y heeft dezelfde sierlijsten als de Model 3 en ook de warmtepomp uit de Model 3 refresh is overgenomen. Het stuur is net iets anders afgewerkt, maar qua vorm hetzelfde. Ook deelt de Model Y hetzelfde interieur als de Model 3, inclusief sierlijsten die in de deurportieren doorlopen

Toch is de Model Y een totaal andere auto als z’n kleinere broertje is. Je hebt meer ruimte in de auto. Zo passen er met gemak vier volwassen mannen van 190 cm, zijn de achterstoelen in twee standen te zetten, elektrisch neer te klappen en heb je maar 200 liter minder laadruimte dan de Model X heeft en maar liefst 1501 liter meer dan een Model 3.

Prestaties

Beide auto’s lijken optisch erg op elkaar en qua prestaties bieden beide auto’s erg veel in termen van maximale snelheid, acceleratie en actieradius.

Het verschil in prestatie kan vooral gezocht worden in de uitvoeringen van beide modellen zoals de Model 3 long range vs Model Y long range.

Tesla Model 3 uitvoeringen

De goedkoopste Tesla die beschikbaar is, is de Model 3 Standard Range Plus, met een actieradius van 491 (WLTP), een topsnelheid van 225 km/h en in 6,1 seconden van 0 naar 100 km/h kan accelereren.

Deze Model 3 Long Range-uitvoering, biedt 547 km (WLTP) range en kan een topsnelheid bereiken van 233 km/h. Bovendien gaat hij in 4,4 seconden van 0 naar 100 km/h.

De Performance Model 3 biedt en actieradius van 567 km (WLTP), een topsnelheid van 261 km/h en gaat van 0 naar 100 km/h in 3,1 seconden.

Tesla Model Y uitvoeringen

De nieuwste EV van Tesla is momenteel verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen; de Model Y (RWD), de Long Rang en de Performance.

Tesla Model Y bereik

De RWD Model Y heeft een WLTP-bereik van 445 km en kan maximaal 217 km/h. De auto gaat van 0 naar 100 in 6,7 seconden. Deze auto is in augustus 2022 gelanceerd in Nederland en tevens goedkoper dan de Model 3 op moment van schrijven.

Model Y long range vs standard 2023

De Long Range Model Y heeft een WLTP-geschat bereik van 494 km waarmee je 49 km extra bereik hebt ten opzichte van de het standard RWD model. Hij kan een topsnelheid van 217 km/h bereiken en kan in 5,4 seconden accelereren van 0 naar 100 km/h.

De Performance Model Y kan 520 km (WLTP) afleggen op een enkele lading, haalt een topsnelheid van 241 km/h en kan van 0 naar 100 in 4,1 seconden.

Tesla Model 3 Performance vs Model Y Performance

Model Y Performance: 520 km (WLTP) | topsnelheid van 241 km/h | van 0 naar 100 in 4,1 seconden

Model 3 Performance: 567 km (WLTP) | topsnelheid van 261 km/h | van 0 naar 100 in 3,1 seconden

Extra functies

Beide Tesla’s brengen je snel en efficiënt waar je heen moet, de Model Y alleen met meer ruimte, een hogere zit en, volgens ons, een stoerdere uitstraling.

Verschillen tussen de Tesla Model 3 en Model Y

Als we beide Tesla modellen naast elkaar leggen, lijkt de voorkant van de Model Y op het eerste gezicht op die van de Model 3 alleen is er wel een aantal aanpassingen. Zo is de neus van de Model Y wat hoger dan die van z’n kleinere broertje, is de auto een stukje langer en breder én heb je meer ruimte om al je spullen mee te nemen.

De achterbank is elektrisch neerklapbaar bij de Model Y en heb je in de toekomst de mogelijk op een zevenzits configuratie. Daarnaast is er de mogelijkheid om de hoek van de rugleuning te verstellen.

De trekhaak is nu standaard ‘after delivery’ gemonteerd in tegenstelling tot de Model 3.

Als het op autorijden aankomt, zijn sedans meestal sneller en leuker, maar SUV's bieden een betere zichtlijn en een gevoel van meer veiligheid omdat ze hoger van de grond zitten.

Model Y ervaring

Omdat de Model Y hoger is dan de Model 3 en de batterij op de bodemplaat is bevestigd heb je bij beide auto’s extreem het gevoel dat je verbonden bent op de weg. De Model 3 voelt meer als een kart aan die te allen tijde klaar staat om afgevuurd te worden en de Model Y voelt meer als koning op de weg aan. Een soepele rijervaring zonder een achtbaan-gevoel te hebben.

De Model 3 is beschikbaar vanaf € 44.990 en de Model Y is beschikbaar vanaf € 46.990. Ja dat lees je goed...

Welke Tesla is beter, de Model 3 of de Model Y?

Kortom, als we beide Tesla modellen vergelijken, is er voldoende bewijs waarom deze twee Tesla's de afgelopen jaren een grote meerderheid van de totale omzet van de Amerikaanse autofabrikant hebben gevormd.

Tesla 3 vs Y review oordeel

Beide auto’s bieden prestaties, een intuïtief ontwerp en comfort, zijn gelijkwaardig en zullen op je wensen aansluiten; verschillend op hun eigen unieke manier. Oftewel Tesla heeft de beschikbare opties om je volop te laten genieten in een elektrisch voertuig. Passend bij jouw budget.

De enige vraag rest nog; welke neem jij?

Mis geen enkele blog

Meld je aan voor onze blog-feed en ontvang een seintje als we een nieuw blogartikel online plaatsen.

MisterGreen gebruikt jouw gegevens om je 1x per maand de meest recente blogs te sturen. Je kan op ieder moment uitschrijven.