Full Self-Driving (FSD)

 • Tesla's vanaf april 2019 zijn uitgerust met FSD-capable hardware
 • FSD software wordt ge-update
 • FSD is meer dan alleen Autopilot

MisterGreen

Voordelen FSD

1. Vergroot de veiligheid

Statistisch gezien veel minder ongelukken door FSD.

2. Stuurt automatisch

Met Autopilot rij je zonder zelf te handelen. Dit is nu mogelijk op de snelweg, incl. knooppunten en het inhalen van andere voertuigen.

3. Bepaalt automatisch de juiste snelheid

Past de snelheid van het voertuig aan, aan de omringende verkeerssituatie.

4. Wisselt automatisch van baan

Met FSD wissel je automatisch van rijbaan tijdens het rijden op de snelweg.

5. Parkeert automatisch in

De functie 'Autopark' maakt zowel fileparkeren als haaks parkeren mogelijk met slechts één druk op de knop.

6. Rijd je Tesla voor

Met de Smart Summon optie manoeuvreer je het voertuig in en uit een beperkte ruimte met behulp van de mobiele app.

7. Herkent verkeerslichten en stopborden

Het FSD beta-systeem detecteert stopborden en verkeerslichten, en kan de auto vertragen en stoppen wanneer deze naderen.

Op korte termijn verwachten wij dat een auto volledig autonoom rijdt!

Klantverhaal Full Self-Driving

Conny ervaart hoe het is om voor het eerst met de Full Self-Driving software van Tesla te rijden.

De toekomst van Full Self-Driving

Chief Vision Officer Mark en Full Self-Driving expert Kees ervaren de Full Self-Driving Beta in de VS.

Configureer je favoriete model

Wat is Full Self-Driving?

De geavanceerde Full Self-Driving software (FSD) maakt in de toekomst Tesla's volledig zelfrijdend en heeft de volgende functies:

 • Automatisch rijden binnen de bebouwde kom of snelweg.
 • Navigeren met Autopilot van start- tot eindbestemming.
 • Auto Lane Change: automatisch van rijbaan wisselen.
 • Autopark*: zowel automatisch fileparkeren als haaks parkeren.
 • Smart Summon*: je Tesla op afstand voor- en achteruit rijden.
 • Actual Smart Summon***: je Tesla rijdt zelf vanaf de parkeerplek naar jou toe.
 • FSD Beta: Herkennen van en reageren op verkeerslichten en stopborden (bèta).

* Momenteel alleen beschikbaar op een Tesla met parkeersensoren. Tesla's zonder parkeersensoren kunnen dit tijdelijk nog niet.

** Wegens wetgeving nog niet beschikbaar buiten de VS.
*** Toekomstig beschikbaar

De 3 software opties

  FunctiesAutopilotAutopilot
  Enhanced
  Full Self-Driving
  Automatisch sturenJaJaJa
  Traffic-Aware Cruise ControlJaJaJa
  Navigate on AutopilotNeeJaJa
  Auto Lane ChangeNeeJaJa
  AutoparkNeeJaJa
  SummonNeeJaJa
  Verkeerslicht- en stopbordherkenning (Beta)NeeJaJa
  Automatisch rijden binnen bebouwde komNeeNee

  Coming Soon

  Brokstukken of gaten in de weg signalerenNeeNee

  Coming Soon

  Rijden zonder beperking G-krachtenNeeNee

  Coming Soon

  Bochten van 90 graden nemenNeeNee

  Coming Soon

  Uitleg over de functies

  Automatisch sturen

  Ondersteunt bij het beheer van de rijbaan in aanwezigheid van duidelijke wegmarkeringen en maakt gebruik van het Traffic-Aware Cruise Control-systeem.

  Om Automatisch sturen in Model S en Model X te activeren, trek je de hendel van de cruisecontrol aan de linkerkant van de stuurkolom tweemaal naar je toe. In het geval van Model 3 en Model Y, beweeg je de schakelhendel aan de rechterkant van de stuurkolom tweemaal omlaag. Een grijs stuurwielpictogram wordt weergegeven op het display, naast de snelheidsmeter, wanneer het systeem kan worden ingeschakeld. Een blauw stuurwielpictogram wordt op het display weergegeven, naast de snelheidsmeter, wanneer Automatisch sturen is geactiveerd.

  Wanneer Automatisch sturen is ingeschakeld, meet het systeem de hoeveelheid stuurkoppel die je uitoefent op het stuurwiel. Als er onvoldoende stuurkoppel wordt gedetecteerd, ontvang je meerdere akoestische en visuele waarschuwingen om je eraan te herinneren je handen op het stuur te plaatsen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat je alert blijft en goede rijgewoonten ontwikkelt. Als je deze waarschuwingen herhaaldelijk negeert, word je uitgesloten van het gebruik van Autopilot gedurende de rest van die rit.

  Traffic-Aware Cruise Control

  Past de snelheid van uw voertuig aan aan de omringende verkeerssituatie.

  Om Traffic-Aware Cruise Control in Model S en Model X te activeren, trek je de hendel van de cruisecontrol aan de linkerkant van de stuurkolom eenmaal naar je toe. In het geval van Model 3 en Model Y, beweeg je de schakelhendel aan de rechterkant van de stuurkolom eenmaal omlaag.

  Navigate on Autopilot

  Verbreedt actief de functionaliteit van de Auto Lane Change door de bestuurder te ondersteunen bij het in- en uitvoegen op snelwegen, inclusief het voorstellen van rijstrookwisselingen en het navigeren bij knooppunten.

  Navigeren met Autopilot is ontwikkeld om je efficiënter naar uw bestemming te leiden, waarbij het actief de route beheert vanaf de oprit tot aan de afrit. Het systeem suggereert rijstrookwisselingen, manoeuvreert bij knooppunten en begeleid je bij het nemen van de juiste afritten, waardoor het gebruik van Autopilot op snelwegen nog gemakkelijker wordt.

  Om deze functie te activeren, dien je eerst Automatisch sturen te activeren via Bediening > Autopilot > Automatisch sturen. Vervolgens kun je Navigeren met Autopilot inschakelen. Zorg ervoor dat de camera is gekalibreerd en dat de meest recente navigatiekaarten zijn gedownload via wifi.

  Wanneer Navigeren met Autopilot beschikbaar is voor uw route, kun je de functie activeren door op de knop "NAVIGEREN MET AUTOPILOT" te drukken in de lijst met afslagen van de navigatie-app. Elke keer dat je een bestemming invoert en Autopilot inschakelt, kun je Navigeren met Autopilot ook aanpassen via Bediening > Autopilot > Navigeren met Autopilot aanpassen.

  Voor Model 3 en Model Y kun je Navigeren met Autopilot op de meeste snelwegen inschakelen door de schakelhendel tweemaal snel naar beneden te bewegen.

  In Model S en Model X kun je Navigeren met Autopilot op de meeste snelwegen activeren door de cruisecontrolhendel tweemaal snel naar je toe te trekken.

  Auto Lane Change

  Biedt ondersteuning bij het wisselen naar een aangrenzende rijstrook op de snelweg wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer activeert.

  Voor het in gang zetten van rijstrookwissel met assistentie, dient Automatisch sturen ingeschakeld te zijn en dient de bestuurder het stuur vast te houden. De bestuurder moet de gewenste rijstrookwissel bevestigen door de richtingaanwijzer in te schakelen in de richting waarin hij wil veranderen.

  Autopark

  Faciliteert het fileparkeren of haaks parkeren van uw voertuig met slechts één druk op de knop.

  Wanneer uw auto een beschikbare parkeerplaats detecteert, verschijnt er een grijs P-pictogram aan de linker- of rechterzijde van het instrumentenpaneel, afhankelijk van de positie van de parkeerplaats. Automatisch inparkeren detecteert locaties voor fileparkeren bij een rijsnelheid lager dan 24 km/u en locaties voor haaks parkeren bij een rijsnelheid lager dan 16 km/u.

  Om op dat moment Automatisch inparkeren te gebruiken, druk je het rempedaal in en schakel je de schakelhendel in de R-stand (achteruit). Houd het rempedaal ingedrukt. Op uw touchscreen verschijnt de tekst 'Automatisch inparkeren starten' in blauw - druk hierop om de functie te activeren en laat vervolgens het rempedaal en het stuur los. Automatisch inparkeren zal dan beginnen met het sturen van het voertuig in de parkeerplaats, waarbij het systeem de snelheid, het schakelen en de stuurhoek van uw auto controleert. U dient echter waakzaam te blijven en obstakels te controleren met behulp van de achteruitrijcamera.

  Zodra Automatisch inparkeren is voltooid, geeft de auto een melding en schakelt deze over naar de P-stand (Park). Je kunt op elk moment het Automatisch inparkeren onderbreken door het stuur zelf over te nemen.

  Summon

  Manoeuvreert uw voertuig in en uit een beperkte ruimte met behulp van de mobiele app.

  Om Summon te activeren, open je de Tesla-app. Tik op Summon en houd daarna de knop voor vooruit of achteruit ingedrukt. Summon is ook naadloos geïntegreerd met HomeLink en kan uw garagedeur openen om uw auto uit de garage te laten rijden.

  Smart Summon

  Smart Summon is ontworpen om uw auto onder uw toezicht naar uw locatie of een andere bestemming te laten rijden, waarbij het voertuig indien nodig obstakels ontwijkt en stopt. Net als Summon is Smart Summon uitsluitend bedoeld voor gebruik op privéparkeerplaatsen en opritten. Je blijft volledig verantwoordelijk voor uw auto en moet te allen tijde alert zijn op de auto en de omgeving, omdat de auto mogelijk niet in staat is om alle obstakels te detecteren. Wees vooral voorzichtig in de buurt van bewegende personen, fietsen en voertuigen.

  Om Smart Summon te activeren, open je uw Tesla-app, tik je op Summon en selecteer je het Smart Summon-pictogram. Houd de knop "KOM NAAR MIJ" ingedrukt om de functie te starten. Je kunt ook op het doelpictogram tikken, de gewenste bestemming instellen door de kaart aan te passen en vervolgens de knop "GA NAAR DOEL" ingedrukt houden. Je kunt op elk gewenst moment de auto laten stoppen door de knop los te laten.

  Smart Summon maakt gebruik van de Tesla-app en de gps van uw telefoon voor de bediening. Je moet zich binnen ongeveer 6 meter van uw auto bevinden voor een totale afstand van 20 meter. Het gebruik van Smart Summon vereist de nieuwste versie van de mobiele Tesla-app (versie 3.10.0 of nieuwer). Voor meer informatie over deze functie kun je de gebruikershandleiding raadplegen.

  Verkeerslicht- en stopbordherkenning (bèta):

  De functie voor Verkeerslicht- en stopbordherkenning (bèta) detecteert stopborden en verkeerslichten, en kan de auto vertragen en stoppen wanneer deze nadert, mits Autopilot is ingeschakeld met uw actieve toezicht. Om deze functie te activeren, plaats je de auto in de P-stand (Park), ga je naar het menu Bediening > Autopilot > Verkeerslicht- en stopbordherkenning (bèta) en schakel je Traffic-Aware Cruise Control of Automatisch sturen in.

  Wanneer Verkeerslicht- en stopbordherkenning (bèta) actief is, worden verkeerslichten, stopborden en wegmarkeringen bij kruispunten op het visuele weergavescherm weergegeven, waar de auto mogelijk moet stoppen. Bij het naderen van een kruispunt wordt, zelfs als het verkeerslicht op groen staat, een rode lijn weergegeven om aan te geven waar de auto zal stoppen, en de auto begint met vertragen. Om voorbij de stoplijn te rijden, dien je aan de Autopilot-hendel te trekken of kort op het gaspedaal te drukken, om te bevestigen dat het veilig is om door te rijden. De functie zal echter geen afslagen voor je nemen, ongeacht of je zich op een afrit bevindt of uw richtingaanwijzer is ingeschakeld.

  Het touchscreen geeft meldingen om aan te geven waarom de auto stopt (stopbord, verkeerslicht of kruispunt) en toont ook de geschatte afstand tot het punt waar de auto zal stoppen. Als het verkeerslicht geen kleur aangeeft, heeft de auto de status van het verkeerslicht niet kunnen bevestigen.

  Net als bij alle Autopilot-functies dien je te allen tijde de controle over de auto te behouden, uw omgeving in de gaten te houden en klaar te zijn om onmiddellijk in te grijpen, zoals door te remmen. Het is belangrijk op te merken dat deze functie momenteel in bèta is en mogelijk niet voor alle verkeerslichten en stopborden zal stoppen. Als Verkeerslicht- en stopbordherkenning is ingeschakeld in een stedelijke omgeving en Automatisch sturen is ingeschakeld, zal uw snelheid beperkt zijn tot de aangegeven limiet. Je kunt de gebruikershandleiding raadplegen voor aanvullende informatie, gebruiksinstructies en waarschuwingen.

  De actieve veiligheidsfuncties

  Alle Tesla's die na september 2014 zijn geproduceerd, zijn standaard uitgerust met actieve veiligheidsvoorzieningen om voortdurend extra bescherming te bieden (Euro NCAP 5-star rating). Deze functies worden aangedreven door het Autopilot-hard- en softwaresysteem en omvatten:

  Automatic Emergency Braking

  De Automatic Emergency Braking detecteert voertuigen of obstakels die een botsing met de auto kunnen veroorzaken en activeert automatisch de remmen.


  Forward Collision Warning

  Forward Collision Warning geeft waarschuwingen voor potentieel gevaarlijke situaties waarbij er dreigende aanrijdingen met langzaam rijdende of stilstaande voertuigen zijn.

  Side Collision Warning

  geeft waarschuwingen voor mogelijke botsingen met obstakels die zich naast de auto bevinden.

  Obstacle Aware Acceleration

  Obstacle Aware Acceleration begrenst automatisch de acceleratie wanneer bij langzaam rijden een obstakel vóór uw auto wordt gedetecteerd


  Dodehoekbewaking

  Geeft een waarschuwing wanneer er een voertuig of obstakel wordt gedetecteerd tijdens een rijstrookwissel.

  Rijstrookoverschrijdingspreventie

  Voert stuurcorrecties uit om uw voertuig in de gewenste rijstrook te houden.

  Rijstrookoverschrijdingspreventie in noodgevallen

  Leidt uw voertuig terug naar de rijstrook wanneer het detecteert dat het de rijstrook verlaat en er een potentieel gevaarlijke situatie dreigt.

  Hoewel actieve veiligheidsfuncties zijn ontworpen om bestuurders te ondersteunen, kunnen ze niet altijd in elke situatie ingrijpen. Het blijft te allen tijde jouw verantwoordelijkheid om waakzaam te zijn, veilig te rijden en de controle over je voertuig te behouden.

  Vragen over ons FSD abonnement

  Hoe zit het met de Europese wetgeving omtrent Full Self Driving?

  Op dit moment (november 2023) is er nog geen goedkeuring om 100% autonoom te rijden op (snel)wegen in Europa. Dit kan betekenen dat de ontwikkeling van Full Self Driving voor gaat lopen op de Europese wetgeving en je dus een tijdje moet wachten voordat je de volledige functionaliteit kan gebruiken. We volgen alle ontwikkelingen op de voet en Tesla past z.s.m. functionaliteiten aan bij een wetswijziging.

  Ik ben net akkoord gegaan met een vast bedrag per maand voor Full Self Driving, en nu?

  Je kan inderdaad kiezen voor een vast bedrag van €85,- per maand of gaan voor het abonnementsmodel. Mocht je als nog voor deze aanbieding willen gaan passen we het graag voor je aan. De voordeligste keuze hangt af van de ontwikkelingen van de software en de uitrol van de semi-autonome functionaliteiten.

  Kan het zijn dat het abonnement verhoogd wordt in de toekomst?

  MisterGreen gelooft in de toekomst van Full Self Driving en biedt daarom nu deze upgrade onder kostprijs aan. Bij nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen van de software gaan we gedurende de tijd je leasebedrag verhogen. Je wordt hier altijd van op de hoogte gebracht. Wil je liever Full Self Driving tegen het vaste tarief van € 85,- per maand kan je altijd hier je gegevens hier achterlaten.

  Wanneer krijg ik de Full Self Driving update nadat ik akkoord ben gegaan?

  Om gebruik te maken van de gunstige prijs dien je jouw bestelling voor 1 juli bij ons te plaatsen. Wij doen vervolgens een "bulk-bestelling", waardoor we de software voor dit gunstige tarief kunnen aanbieden. Binnen tien werkdagen na de bestelling krijg je bericht dat je Tesla ‘over-the-air’ is geüpdatet naar Full Self Driving.

  Kan ik het abonnement stop zetten wanneer ik wil?

  Nee, MisterGreen betaalt voor alle klanten in één keer het volledige bedrag aan Tesla. De upgrade is verbonden aan het voertuig, daarom is het niet de mogelijk om te ‘downgraden’. Deze upgrade geldt voor de resterende looptijd van je contract. Mocht je liever de prijs in een keer vastzetten kan dat voor € 85,- euro per maand. Deze optie kan je de eerste 12 maanden nemen bij ons.

  Hoe kan MisterGreen deze optie dusdanig scherp aanbieden?

  Wij bieden klanten nu deze optie onder kostprijs aan omdat MisterGreen gelooft in de toekomst van autonoom rijden. Wij willen daarom een zo groot mogelijk groep laten proeven van deze technologie. Daarbij is het voor ons voordelig om in te stappen nu de aanschaf van de software nog relatief laag is. Tot slot gaan wij ervan uit dat autonoom rijden ervoor gaat zorgen dat het aantal schades flink zal teruglopen.

  Kan ik Full Self Driving ook een periode proberen?

  Nee, Tesla biedt deze mogelijkheid op dit moment nog niet aan. Wij raden aan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen op forums, blogs en videocontent op bijvoorbeeld Youtube alvorens de keuze te maken.

  Gaat mijn bijtelling omhoog wanneer ik Full Self Driving op mijn Tesla neem?

  Nee, de optie Full Self Driving after delivery wordt gezien als een accessoire en valt dus buiten de bijtelling. Wanneer je deze direct af fabriek koopt bij aanschaf valt hij wel binnen de fiscale waarde van de auto, dit is nu dus niet het geval.

  Volgens mij heb ik al Full Self Driving op mijn Tesla.

  Kijk in het menu van je Tesla onder software instellingen voor welke software pakketten er op de auto zijn geactiveerd. Je kan ook in je Tesla app kijken welke upgrades er nog beschikbaar zijn voor jouw Tesla.

  Telt Full Self Driving mee voor mijn bijtelling?

  Nee, omdat wij FSD after delivery op jouw Tesla installeren heeft dit geen gevolgen voor de bijtelling op jouw Tesla. Dit wordt dus gezien als een accessoire. Zodra jij jouw Tesla in ontvangst hebt genomen, dan gaan wij de software voor jou bestellen. Op deze manier telt de software niet mee voor de fiscale waarde van de auto. Dat is mooi nieuws, toch? Wel alle nieuwe functies maar geen hogere bijtelling.

  Ervaar Full Self-Driving voor € 45,- p/m met het meegroeimodel

  Op dit moment kost de Full Self-Driving software € 7.500,- inclusief BTW. Door nieuwe updates en toegevoegde functies zal Full Self-Driving steeds duurder in aanschaf worden. Dit zien we ook terug in de Verenigde Staten waar FSD meer kan en de prijs aanzienlijk hoger is.

  Om er voor te zorgen dat jij als klant van MisterGreen alleen betaalt voor functionaliteiten waar je gebruik van kan maken hebben wij het meegroeimodel ontwikkeld. Dit werkt als volgt: Wanneer er nieuwe functionaliteiten worden uitgerold, verhoogt MisterGreen het leasebedrag. Zo begin je op een laag maandbedrag en groei je met de software mee. Je begint dus met een lage prijs en het bedrag groeit pas als de functionaliteiten daadwerkelijk toenemen of wanneer wetgeving meer en beter gebruik van de huidige functies toestaat. Hiermee betaal je pas voor Full Self-Driving als de toegevoegde waarde wordt geleverd en profiteer je nu van de voordelige aanschafprijs.

  Bij MisterGreen kunnen klanten de Full Self Driving-functionaliteiten voor slechts € 45,- per maand toevoegen aan het leasecontract in het meegroeimodel. Liever geen prijsverhogingen? Dan voeg je FSD toe aan jouw leasecontract voor € 85,- per maand.

  Meer FSD artikelen

  Het laatste Tesla nieuws