Model S plaid

Tesla lanceert de keuze voor een type stuur voor de nieuwe Model S en Model X

Datum: 10/01/2022

Het blijkt dat Tesla de vorige verklaringen van zijn CEO, Elon Musk, kan vergeten. Toen de Model S Plaid oorspronkelijk werd gelanceerd in 2021, verklaarde Musk op Twitter dat de nieuwe sedan en zijn SUV-broer, de Model X, geen “normaal” stuur zouden hebben, maar een Yoke-stuur. Klanten zouden zich ofwel aan het Yoke-stuur moeten aanpassen, ofwel via een derde-partij retrofit krijgen als die beschikbaar is.

yoke tesla

Vanwege een recente update in de Tesla Shop, kunnen Musk’s verklaringen uit 2021 nu teniet worden gedaan. Dit komt omdat toen de nieuwe Model S en Model X werden aangekondigd met hun officiële prijzen in China, Tesla ook aankondigde dat het de Model S en Model X nu ook gaat aanbieden met de optie tot een rond stuurwiel.

Een blik op Tesla’s configurator voor de Model S en Model X toont aan dat er geen stimulans is voor klanten om voor het Yoke-stuur te kiezen, omdat het ronde stuurwiel geen extra kosten met zich meebrengt voor de premium elektrische auto’s. Nu heeft Tesla al een aanzienlijk aantal nieuwe Model S’en en Model X’en verkocht, en al deze verkochte auto’s worden uitgerust met een Yoke-stuur. Dus, als eigenaren van deze auto’s hun Yoke-stuur willen vervangen door een conventioneel stuurwiel, wat kunnen ze dan doen?

Ze zullen ten minste moeten wachten tot maart 2023, volgens een nieuwe lijst op Tesla’s officiële shop. Zoals aangegeven in de lijst biedt Tesla nu een retrofit voor het ronde stuurwiel voor de nieuwe Model S en Model X aan. Je betaalt $700 inclusief installatie via de Tesla Service.

Om te benadrukken dat de nieuwe Model S en Model X een nieuw soort elektrische auto’s zijn, heeft Tesla er op gewezen dat het ronde stuurwiel retrofit geen schakelhendels bevat.