Waarom de Tesla Model 3 niet Model E heet

Datum: 22-04-2020

Tesla’s modellen worden aangeduid met 1 letter: X, Y en S. Was ‘Model E’ dan niet logischer geweest als naam in plaats van Model 3?

De reden: Model E mocht niet.

(Handels)namen en merken: het is slim om ze vast te leggen. In de Verenigde Staten heeft Ford dit gedaan met de handelsnaam ‘Model E’. En dus moest Musk op zoek naar een alternatief.

Geen groot probleem zou je zeggen, aangezien voor de Model 3 alleen de Model S en Model X ontwikkeld waren (Roadster buiten beschouwing gelaten). Met andere woorden: het alfabet heeft nog 24 letters over. En toch koos Tesla voor ‘Model 3’.

Waarom dan toch Model 3? Elon Musk zijn humor.

Houd je van Scrabbelen? Dan is dit je wellicht al lang opgevallen. Combineer de letters van de modellen en houd in het achterhoofd dat de 3 in geschreven taal ook vaak als een E gezien kan worden. Het resultaat: SEX!

En om nog meer punten te scoren op je Scrabble-bord heeft Musk de opvolger van de Model 3 de ‘Model Y’ genoemd. SEXY!

‘Model III’ mocht van Musk niet, maar het cijfer 3 is toepasselijk.

Wanneer het Model uitgeschreven was met drie i’tjes, kan de woordgrap natuurlijk niet gemaakt worden. Als je de 3 i’tjes horizontaal doet net zoals in het Tesla Logo mag het wel, want dan leest het zich ook weg als een E. Kans is wel dat Adidas dan van zich laat horen ;-)...

Het cijfer 3 is niet alleen als grap gekozen. Met de 3 refereert Musk ook aan de drie fasen stroom. Dit is de reden waarom Tesla’s opgeladen kunnen worden bij een fast charger. En de Tesla was hier in die tijd uniek in.

Alle Tesla’s zijn ‘Model e’.

Een ander veelgehoord argument: de e staat voor elektrisch. Maar waarom zou Tesla 1 specifiek model de letter e meegeven, terwijl alle modellen elektrisch zijn? Tesla Model e geldt dus voor alle Tesla’s! Fossiele brandstoffen heb je in geen een Tesla’s nodig: go green!

Is Tesla de eerste autofabrikant met dit probleem?

Nee, Porsche heeft ook te maken gehad met dit probleem. In hun geval was Peugeot de boosdoener waardoor de Porsche 904 niet doorging. Peugeot heeft namelijk alle type-aanduidingen van 104 tot 904 vastgelegd. Zij loste dit op door de naam te veranderen in Porsche Carrera GTS.

Model 3 de populairste auto van 2019

Een groot voordeel voor Musk: de naamswijziging van Model E naar Model 3 heeft niet voor problemen gezorgd in de verkoop. De Model 3 was by far de meest verkochte auto in Nederland in 2019.

What’s next!?

De afgelopen tijd heeft Tesla veel verschillende modellen aangekondigd. Naast de al eerder aangekondigde Model Y zijn de Cybertruck en de Semi ook al gepresenteerd. En wat werd er in de laadklep van de Cybertruck gereden? De ATV. Als wij weer onze Scrabble-, woordzoeker- of puzzle-skils inzetten, komen wij uit op de volgende opsomming van Tesla: Sexy Cars. En daar zijn wij het uiteraard volkomen mee eens! Bij MisterGreen zijn we niet alleen goed in puzzelen, we kunnen ook aardig googlen. En dat leverde dit puike plaatje van Peistert Design op als resultaat.

Wat kan MisterGreen nog meer naast puzzelen?

Je helpen met allerlei vragen over Tesla. Of het nu over fast chargen in Nederland, het optimaal benutten van je accu, nog groener rijden met je Tesla of het bestellen van een nieuwe Model 3 of een tweedehands model gaat; wij staan voor je klaar.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery

Het laatste Tesla nieuws