Elon Musk laat aandeelhouders Tesla stemmen over verhuizing fabriek

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Laatste update: 06-02-2024, om 11:10 uur

Van Delaware naar Texas

Elon Musk laat aandeelhouders van Tesla stemmen over de mogelijke verhuizing van de fabrikant van elektrische auto's naar de staat Texas. Op dit moment is het bedrijf formeel gevestigd in Delaware, maar Musk heeft recent zijn ongenoegen geuit over die staat nadat een rechter een aanzienlijke beloning voor hem blokkeerde.

87% aandeelhouders zegt 'JA'!

Via het sociale mediaplatform X, dat ook eigendom is van Musk, konden gebruikers deelnemen aan een openbare stemming over de vraag of Tesla zich officieel zou moeten vestigen in Texas. Ongeveer 87 procent van de respondenten antwoordde met 'ja'.

Post Elon Musk

"De publieke stemming valt duidelijk uit in het voordeel van Texas!", plaatste Musk vervolgens op X. Het hoofdkantoor van Tesla bevindt zich overigens al in Texas, in de stad Austin.

Waarom een verhuizing?

Musk overweegt een vertrek uit Delaware vanwege een rechterlijke beslissing eerder deze week, waarbij een beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar voor Musk werd geblokkeerd. Dat komt neer op bijna 51 miljard euro. Dit pakket was aan Musk toegekend in 2018 en was destijds het grootste beloningspakket ooit voor een bedrijfsbestuurder. Zonder deze megabeloning zou Musk niet langer de rijkste persoon ter wereld zijn, maar de op twee na rijkste.

"Vestig je bedrijf nooit in de staat Delaware"

In een reeks berichten op X suggereerde hij al een mogelijke verhuizing van Tesla uit Delaware naar Texas of Nevada. Ook heeft hij herhaaldelijk zijn ontevredenheid over Delaware geuit op het platform. "Vestig je bedrijf nooit in de staat Delaware", schreef Musk bijvoorbeeld.

Mijn conclusie

Het is belangrijk op te merken dat Texas bekend staat om zijn gunstige belastingklimaat en ondernemersvriendelijke wetgeving, wat aantrekkelijk kan zijn voor bedrijven zoals Tesla. Dit is naar mijn mening een belangrijke reden voor de verhuizing van de fabriek.

Laatste Tesla nieuws