Het bewijs dat de Tesla Model S nog steeds dezelfde prestaties levert na jarenlang intensief gebruik

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 11-06-2024, om 09:45 uur

Hoe zijn de prestaties van een tweedehands elektrische auto?

Elektrische auto's zijn voor velen een mysterie. Hoe lang gaan hun batterijen mee? Wat gebeurt er als de auto's ouder worden? Hoe zit het met hun prestaties? Hebben ze echt onderhoud nodig? Worden ze beschadigd door snel opladen? En worden ze na een paar jaar waardeloos? Het is tijd om antwoorden te krijgen, dus ging Auto Trader langs de eigenaar van een Model S uit 2016 die hem al jaren intensief gebruikt als taxi chauffeur. Bekijk de video of lees de belangrijkste headlines hieronder.

De hoogste kilometerstand

Dit is een van de auto's met de hoogste kilometerstand in het land, en hij is elektrisch. Deze Tesla Model S is nieuw gekocht door taxichauffeur Paul Ken van Eco Executive Travel en heeft maar liefst 700.000 kilometer op de teller staan. Ter vergelijking: het zou een jumbojet 31 dagen kosten om die afstand af te leggen. De auto heeft bijna de afstand naar de maan en terug afgelegd. Wij gaan deze auto eens grondig onder de loep nemen.

Wat hebben de onderzoekers precies gepland? Ze deden een actieradiustest, een gezondheidscheck, een prestatiecheck, en ze gaan ontdekken wat deze auto zo speciaal maakt. De Model S heeft nog steeds de originele batterij en motoren, hoewel er wel enkele reparaties zijn geweest.

Specificaties van de auto

Bij aankomst vertelt Paul (de eigenaar) ons dat hij twee Model S-auto's heeft: eentje met 700.000 km en de andere met 600.000 km. In 2016 besloot Paul een luchthaven taxiservice te starten met een milieuvriendelijke twist en ontdekte hij Tesla. Paul geeft aan dat de auto een 66-plaat en 16-plaat is, wat betekent dat de auto uit 2016/17 komt, op dat moment waren er slechts 300 Tesla's in het land en zes grote laadpunten.

De auto met de hoogste kilometerstand is een 90D, wat betekent dat hij een 90 kWh batterij heeft en een dubbele motor. Volgens Paul is de batterij origineel en heeft hij ongeveer 100 km aan actieradius verloren door degradatie. Ook de motoren zijn nog origineel. De garantie van acht jaar loopt bijna af, en Paul heeft gratis supercharging voor de levensduur van de auto's.

Tip: Onze klanten krijgen ook gratis onbeperkt Supercharging voor de levensduur van het voertuig. Dit scheelt deze eigenaar €9.000 tot €13.000 per jaar aan brandstof.

Is dagelijks opladen schadelijk voor de levensduur van de accu?

Hij legt uit dat de auto elke dag meerdere keren volledig wordt opgeladen, wat de bewering dat snel opladen de batterij beschadigt, weerlegt. Paul legt verder uit dat hij zowel snel als langzaam oplaadt en een mix van verschillende ritten maakt, waaronder veel snelwegkilometers. De auto heeft wat krasjes en steenslag opgelopen door de vele snelwegritten, maar de lak heeft redelijk standgehouden, ondanks enkele overspuitingen en beschadigingen door verkeersomstandigheden.

Hoe is de auto onderhouden?

Over de prestaties en het onderhoud van de auto zegt Paul dat de auto nooit een service heeft gehad en dat hij preventief onderhoud pleegt. Dit betekent dat onderdelen vervangen worden voordat ze verslijten. Vergeleken met een dieselauto bespaart dit enorm op onderhoudskosten.

Paul geeft aan dat hij zijn banden onlangs heeft vervangen door hardere Hankook-banden, omdat de oorspronkelijke banden snel sleten bij hoge snelheden. De banden zien er nog goed uit zoals te zien is!

Opgelopen schades

Ondanks de kleine ongemakken zoals ratels en enkele slijtageplekken in het interieur, is de auto in goede staat gezien de hoge kilometerstand. De auto heeft geen PK's verloren en accelereert nog steeds net zo snel als op de eerste dag. De oplaadsnelheid is wel wat afgenomen, maar door de verbeterde laadnetwerken is dit geen groot probleem.

Tot slot vertrouwt Paul de auto toe aan Auto Trader voor verdere tests. De onderzoekers hebben onderzocht of een elektrische auto met een hoge kilometerstand een tikkende tijdbom is of dat mensen gerust kunnen zijn dat ze veel langer meegaan dan gedacht.

Conclusie

Deze test bevestigt wat wij al lange tijd zelf ervaren. Mensen kunnen met een gerust hart een tweedehands Tesla leasen zonder bang te zijn dat de auto grote gebreken krijgt. Dit is al helemaal het geval als we de Model S vergelijken met auto's die op benzine rijden. Je bespaart op zowel onderhoud als brandstof. Geen argumenten meer om te twijfelen om voor een goed onderhouden Tesla occasion te kiezen!

Laatste Tesla nieuws