Zakelijk elektrisch leasen

✓ Je rijdt een nieuwe elektrische auto
✓ Vast bedrag per maand
✓ Gunstige bijtelling
✓ Lagere brandstofkosten
✓ Je hebt altijd garantie
✓ Geen onderhoudskosten
✓ Altijd vervangend elektrisch vervoer
✓ Overzichtelijke kosten

Zakelijke elektrische leasevormen

  Voordelen zakelijk elektrisch leasen bij MisterGreen

  Als eerste in Nederland - en wellicht zelfs ter wereld - heeft MisterGreen in 2008 het zakelijk leasen van uitsluitend elektrische voertuigen geïntroduceerd. Maar waarom zou je voor ons kiezen en niet voor een andere partij? Hier zijn 8 redenen:

  1. Scherpe prijzen
   Wij kopen grootschalig onze banden en onderhoud groot in waardoor wij jou een scherpe prijs kunnen bieden.
  2. Digitaal leasebedrijf
   MisterGreen streeft naar maximale digitalisering. Dit betekent dat jij minder hoeft te doen, alles snel geregeld wordt en je letterlijk een hoop papierwerk bespaart.
  3. Full Operational Lease
   Lease biedt talloze voordelen. Je kunt de auto zo lang en vaak gebruiken als je wilt, zonder het economische risico van kopen of Financial Lease.
  4. Volledige serviceverlening
   MisterGreen ontzorgt je volledig, bijvoorbeeld wat betreft het onderhoud van je elektrische auto. Bovendien betaal je elke maand hetzelfde bedrag, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
  5. Pechhulp in heel Europa
   Waar je ook bent in Europa, bij pech of schade staat de 24/7 beschikbare MisterGreen Alarmcentrale voor je klaar. We zorgen ervoor dat je auto bij een erkende MisterGreen Autohersteller wordt afgeleverd en regelen vervangend elektrisch vervoer, zodat je gewoon je eindbestemming kunt bereiken.
  6. Duurzaam statement
   MisterGreen is de enige leasemaatschappij die zich volledig richt op elektrisch rijden.
  7. Persoonlijk advies
   We bieden niet alleen lease, maar geven ook dagelijks advies. Bijvoorbeeld over functionaliteiten van jouw Tesla.

   * Aan deze uitspraak kunnen geen rechten of verplichtingen worden ontleend.

  Wil je weten hoe het is om in een elektrische auto van MisterGreen te rijden? Lees hieronder het verhaal van een van onze klanten.

  Bijtelling zakelijk een elektrische auto leasen

  Hoe zit het met de bijtelling bij een elektrische auto zakelijk leasen?

  Je gaat bijtelling betalen als je meer dan 500 privékilometers rijdt per jaar. Met ingang van 1 januari 2023 geldt een bijtellingspercentage van 16% voor elektrische auto's. Dit percentage is van toepassing op de cataloguswaarde van de elektrische auto tot een drempelwaarde van €30.000. Voor het gedeelte van de cataloguswaarde boven €30.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%.

  Wat is bijtelling precies?

  Bijtelling bij het zakelijk leasen van een auto is een regeling die geldt voor werknemers die een auto van de zaak privé gebruiken. Het houdt in dat je als werknemer een bepaald bedrag bij je inkomen moet optellen, de zogenaamde bijtelling, vanwege het privégebruik van de auto.

  Wat wordt als zakelijke kilometers gezien en welke gereden kilometers vallen onder privé?

  Zakelijk = kilometers voor woon-werkverkeer.

  Hieronder vallen ook de kilometers die je tijdens een werkdag maakt, bijvoorbeeld wanneer je tussen je werkplek en je huis rijdt om thuis te lunchen. Kilometers die je om privéredenen extra aflegt naar of van je werk worden echter niet als zakelijke kilometers beschouwd.

  Privé = kilometers voor persoonlijk doeleinden.

  Kilometers met een zakelijke auto voor persoonlijke doeleinden, zoals woon-werkverkeer, boodschappen doen of vakanties.

  Hoe wordt de hoogte van de bijtelling bepaald?

  De bijtelling wordt berekend op basis van de catalogusprijs en CO2-uitstoot van de auto die je gebruikt. Het bedrag voor privégebruik wordt jaarlijks vastgesteld als een vast percentage van de catalogusprijs van de auto. De werkgever moet elke maand een twaalfde deel van dit bedrag bij het loon van de werknemer optellen. Daarna moet de werkgever loonheffingen inhouden en deze afdragen aan de Belastingdienst.

  Hoe kan ik de fiscale bijtelling beperken?

  Er zijn vier mogelijkheden om de fiscale bijtelling te verminderen. Dit kan worden bereikt door:

  • Aantoonbaar het aantal privékilometers te beperken tot 500 kilometer.

  • Een auto te kiezen met een lagere bijtellingstarief.

  • Een eigen bijdrage te leveren voor het privégebruik.

  • Een beperkte beschikbaarheid van de leaseauto.

  Hoe hou ik mijn privé kilometers bij voor de fiscale bijtelling?

  Dit kun je op verschillende manieren doen:

  1. Rittenregistratie: Houd een gedetailleerde rittenregistratie bij waarin je alle ritten met de auto noteert, inclusief de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, het vertrekpunt, de bestemming en het doel van de rit (zakelijk of privé). Dit is de meest nauwkeurige methode en wordt meestal door de Belastingdienst geaccepteerd als bewijs.
  2. Kilometeradministratie-apps: Maak gebruik van speciale mobiele apps die zijn ontworpen om je ritten automatisch te registreren. Deze apps gebruiken GPS-technologie om je ritten bij te houden en kunnen handige functies hebben zoals het categoriseren van ritten als zakelijk of privé.
  3. Kilometerstanden bijhouden: Houd regelmatig de kilometerstanden bij van je auto, vooral aan het begin en einde van het jaar. Dit kan dienen als indicatie van het aantal gereden privékilometers, maar het is minder nauwkeurig en kan door de Belastingdienst als minder betrouwbaar worden beschouwd.
  Hoe werkt het indienen van mijn privé kilometers voor de fiscale bijtelling?

  Het indienen van je privékilometers voor de fiscale bijtelling is meestal een onderdeel van je belastingaangifte. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Verzamel bewijs van je privékilometers: Zorg ervoor dat je een gedetailleerde rittenregistratie bijhoudt of andere relevante documentatie hebt waaruit blijkt hoeveel privékilometers je hebt gereden gedurende het belastingjaar.
  2. Vul je belastingaangifte in: Bij het invullen van je belastingaangifte, specifiek het gedeelte dat betrekking heeft op de bijtelling van de auto, moet je de gevraagde informatie verstrekken. Over het algemeen wordt er gevraagd naar het totale aantal gereden kilometers en het aantal privékilometers.
  3. Vergeet de correcties niet: In sommige belastingstelsels moet je mogelijkerwijs correcties maken op de bijtelling als je bijvoorbeeld een eigen bijdrage levert voor privégebruik of als je de auto voor bepaalde periodes niet tot je beschikking had. Volg de instructies in de belastingaangifte om eventuele correcties aan te geven.
  Hoe controleert de belastingdienst de aangegeven privé kilometers?

  De Belastingdienst voert verschillende vormen van controle uit:

  1. Kentekenscans: Dit is een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Ze scannen willekeurig kentekens, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij winkels of pretparken, om te controleren of er bijtelling wordt betaald voor de auto of dat er een verklaring is getekend. Als bijvoorbeeld een auto op zaterdag bij de Efteling wordt gescand, kan dit aanleiding geven tot verdere controle van de rittenregistratie.
  2. Willekeurige steekproeven: De Belastingdienst kan ook steekproeven uitvoeren waarbij ze de rittenregistratie opvragen zonder specifieke aanleiding. Hiermee controleren ze of de rittenregistratie correct is, of er niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden en of de aard van de ritten juist is. Om dit laatste te onderbouwen, kan de Belastingdienst ook vragen om agenda's, tankbonnen of garagebonnen. Zorg er daarom voor dat je deze gegevens ook bij de hand hebt in geval van een controle door de Belastingdienst.
  3. Overige controles: Daarnaast kan de Belastingdienst ook algemene controles uitvoeren bij bedrijven, waarbij ze tevens de administratie van de voertuigen controleren.
  Wat zijn de gevolgen als mijn aangegeven privé kilometers niet kloppen volgens de belastingdienst?

  Bij onjuiste kilometerregistratie kan er sprake zijn van een verzuimboete. Als de bijtelling voor privégebruik niet correct wordt toegepast of als de kilometerregistratie niet klopt, kan de berijder geconfronteerd worden met een verzuim- of vergrijpboete. De hoogte van de boete kan variëren, afhankelijk van de ernst van de situatie en de intentie van de berijder.

  • Verzuimboete: Als er onterecht geen rekening is gehouden met een bijtelling, legt de Belastingdienst een verzuimboete op aan de berijder. Deze boete bedraagt €4.222 (80% van de maximale boete van €5.278). Bij een onjuiste kilometerregistratie kan de boete oplopen tot €5.278. In geval van opzet of grove schuld kan zelfs een vergrijpboete worden opgelegd.
  • Vergrijpboete bij grove schuld: Bij grove schuld wordt de vergrijpboete vastgesteld op 40% van het totale bedrag aan bijtelling dat betaald had moeten worden. Als er sprake is van aantoonbaar opzet, kan de vergrijpboete zelfs oplopen tot 80%. In het geval van een onjuiste kilometerregistratie kan de Belastingdienst de boete verhogen tot 100%. Het opleggen van een hogere boete vereist echter dat de Belastingdienst inspecteur de zaak als ernstig genoeg beschouwt na onderzoek.

  Bijtelling voor zakelijk elektrisch leasen

  Bijtelling berekenen

  Hoe wordt de Full Operational Lease Tesla bijtelling berekend?
  De fiscale bijtelling, eigen bijdrage, van een nieuwe elektrische auto zoals Tesla wordt berekend op basis van drie factoren als je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt met je auto van de zaak:

  1. Het bijtellingspercentage van de auto - deze wordt bepaald o.b.v. de uitstoot van de auto.
  2. Prijs van de auto - gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto incl. opties
  3. Belastbaar jaarinkomen - Het bijtellingsbedrag wordt opgeteld bij je bruto jaarinkomen. Op basis van je bruto jaarinkomen wordt bepaalt in welke belastingschijf je valt.
  Model 3
  Rear-Wheel Drive
  Bijtelling ex. btw
  20232024
  Belastingschijf 37%€ 224€ 224
  Belastingschijf 49,5%€ 307€ 307

  Zakelijk elektrisch leasen voor ZZP

  Is het voordeliger dan private lease?

  Als je ervoor kiest om de elektrische auto ook privé te gebruiken, moet je rekening houden met bijtelling voor privégebruik. Dit kan zakelijke lease voor zzp'ers minder aantrekkelijk maken, omdat er naast de maandelijkse kosten voor het leasecontract ook nog bijtelling voor privégebruik betaald moet worden.

  Als je echter kiest voor Private Lease, kun je de bijtelling vermijden. Aangezien je het contract als privépersoon afsluit, hoef je geen bijtelling voor privégebruik te betalen. Bovendien kun je €0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. Financieel gezien is private lease dus zeer voordelig voor zzp'ers.

  Voordelen zakelijk elektrisch leasen voor ZZP'ers

  Een nadeel van private lease ten opzichte van zakelijke lease is dat het contract wordt geregistreerd bij het BKR, wat van invloed kan zijn op je leencapaciteit als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast is de btw niet aftrekbaar. In veel gevallen weegt het ontbreken van bijtelling echter op tegen het btw-nadeel.

  Als zzp'er kun je dus zowel zakelijk als privé leasen. In veel gevallen is het voordeliger om te kiezen voor Private Lease.

  Neem contact op als ZZP'er

  Elektrische auto leasen als zelfstandige? Vul het formulier in en vraag direct een vrijblijvende offerte aan op maat voor ZZP'ers.

  Elektrische auto zakelijk leasen

  Beter voor het milieu

  ✓ Geen BPM (Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen)

  Geen Motorrijtuigenbelasting (MRB)

  Lage bijtelling

  ✓ Lagere brandstofprijzen

  ✓ Stille aandrijving

  Milieu-investeringsaftrek (MIA)

  Elektrische auto’s zijn voordeliger in onderhoud

  De rente van de Financial Lease is fiscaal verrekenbaar

  Zakelijk elektrisch leasen kosten

  De kosten voor het zakelijk leasen van een elektrische auto ligt tussen een paar honderd tot duizenden euro’s per maand. De prijs die je voor een lease auto betaald zijn afhankelijk van het type auto en de voorwaarden van de leasemaatschappij. De volgende kosten zijn opgenomen in het leasecontract:

  • Afschrijving
  • Rente
  • HSB (schoontarief)
  • Verzekering WA+volledig Casco
  • SVI (schadeverzekering inzittenden)
  • Vervangend vervoer (binnenland na 24 uur)
  • Reparaties & onderhoud
  • Banden
  • Levering Laadpas

  Veelgestelde vragen zakelijk leasen

  Wat is zakelijk elektrisch leasen?

  Als je zakelijk een elektrische auto least, biedt een leasemaatschappij financiering voor het bedrijfsmiddel, namelijk de auto. Je kunt de auto direct in gebruik nemen of zelfs eigenaar worden via een leasecontract. Het leasen van een auto heeft vele voordelen

  Allereerst hoef je niet in één keer het volledige aanschafbedrag te betalen. Dit geeft je de mogelijkheid om je financiën beter te beheren en je liquide middelen voor andere zakelijke doeleinden te gebruiken. Bovendien zijn de maandelijkse leasekosten vaak overzichtelijk en voorspelbaar, waardoor je gemakkelijk je budget kunt plannen.

  Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over zaken zoals onderhoud, reparaties en verzekering, aangezien deze vaak zijn inbegrepen in het leasecontract. Dit bespaart je tijd en moeite, en je kunt je volledig concentreren op je zakelijke activiteiten. Het leasen van een auto biedt dus flexibiliteit, gemak en financiële voordelen voor jouw bedrijf.

  Hoe werkt zakelijk elektrisch leasen?
  1. Behoeftebepaling: Eerst bepaal je de behoeften van je bedrijf. Denk na over het type elektrische auto dat je nodig hebt, zoals een personenauto, bestelwagen of een specifiek merk en model. Overweeg ook zaken als de gewenste leaseperiode, het verwachte kilometrage en eventuele specifieke vereisten.
  2. Zoeken naar een leasemaatschappij: Ga op zoek naar betrouwbare leasemaatschappijen die zakelijke autoleasing aanbieden. Je kunt online zoeken, aanbevelingen vragen of contact opnemen met andere ondernemers voor advies.
  3. Offertes en onderhandeling: Neem contact op met de leasemaatschappij en vraag een offerte aan op basis van jouw specifieke behoeften.
  4. Kredietcheck: De leasemaatschappij zal waarschijnlijk een kredietcheck uitvoeren om de financiële stabiliteit van je bedrijf te beoordelen. Ze zullen kijken naar je kredietgeschiedenis en zakelijke financiële gegevens om te bepalen of je in aanmerking komt voor het leasecontract.
  5. Contractondertekening: Als je akkoord gaat met de leasevoorwaarden, zal de leasemaatschappij een leasecontract opstellen. Zorg ervoor dat je het contract grondig leest en begrijpt voordat je het ondertekent. Het contract omvat details zoals de duur van het leasecontract, de maandelijkse betalingen, het kilometragebeleid, verzekeringen en eventuele andere voorwaarden.
  6. Levering van de elektrische auto: Na het ondertekenen van het leasecontract wordt de auto besteld of geleverd volgens de afgesproken specificaties. De leasemaatschappij zorgt ervoor dat de auto in goede staat is en klaar is voor gebruik.
  7. Betalingen en gebruik: Gedurende de looptijd van het leasecontract betaal je maandelijkse leasekosten aan de leasemaatschappij. Je kunt de auto volgens de afgesproken voorwaarden gebruiken, rekening houdend met eventuele beperkingen zoals kilometerlimieten en onderhoudsvereisten.
  8. Onderhoud en verzekering: Afhankelijk van het type leasecontract kunnen onderhouds- en verzekeringsdiensten worden opgenomen. Raadpleeg het leasecontract om te begrijpen welke verantwoordelijkheden je hebt en welke diensten door de leasemaatschappij worden gedekt.
  9. Einde van het leasecontract: Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto gewoonlijk terug aan de leasemaatschappij. Zorg ervoor dat je voldoet aan eventuele retourvoorwaarden, zoals het in goede staat terugbrengen van de auto en het bereiken van de afgesproken kilometerstand. Je hebt dan de mogelijkheid om een nieuwe leaseauto te kiezen en het proces opnieuw te doorlopen, of je kunt andere opties overwegen, zoals het verlengen van het leasecontract of het aanschaffen van de auto tegen een overeengekomen prijs.
  Wanneer is zakelijk elektrisch leasen aantrekkelijk?

  Elektrisch leasen is in ongeveer 80% van de gevallen voordeliger dan een elektrische auto kopen, zelfs als je weinig kilometers rijdt.

  Als je leaset, wordt het beheer en onderhoud van de auto uit handen genomen door de leasemaatschappij, waardoor het jou veel tijd en moeite bespaart. Bovendien zijn er andere voordelen, zoals het betalen van een vast bedrag per maand. Onderhoudskosten, verzekeringskosten en wegenbelasting zijn al inbegrepen in de prijs. Alleen de brandstofkosten zijn variabel. Dit geeft je als bedrijf duidelijkheid over je uitgaven. Leasen wordt vaak aantrekkelijk gevonden, vooral als je niet over een startkapitaal beschikt.

  Let wel op: Als je de leaseauto ook privé gebruikt en meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Voor elektrische auto's geldt in 2023 een bijtelling van 16% en voor andere auto's is dit 22%. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je meestal een contract afsluit voor een langere periode, bijvoorbeeld 2 tot 5 jaar.

  Is zakelijk elektrische auto leasen zonder BKR toetsing?

  Bij zakelijke financial lease is er wettelijk geen verplichte BKR-toetsing. Dit komt doordat het bedrijf eigenaar wordt van de auto en het leasecontract buiten de registratieverplichting valt. Daarentegen geldt bij een privé leasecontract wel een BKR-registratie.


  Regels zakelijk leasen prive rijden

  1. Bijtelling betalen
  Als we naar de statistieken kijken, zie je dat ongeveer 80% van de automobilisten die in een leasewagen rijden bijtelling betalen. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, ga je bijtelling betalen. De bijtelling is geen vast bedrag, het verschilt per auto. Hoeveel je precies betaalt, hangt onder andere af van de cataloguswaarde van de auto en de bijtellingsklasse waar de auto in valt.

  2. Privé rijden en BTW
  Als je de leaseauto privé gebruikt, moet je je privégebruik verrekenen met je autokosten.

  De leasemaatschappij brengt je btw in rekening. Deze kun je als voorbelasting aftrekken, voor zover je prestaties verricht die met btw zijn belast. Als je de auto ook privé gebruikt, moet je over het privégebruik btw betalen.


  Hoe auto zakelijk elektrisch leasen of kopen berekenen?

  Om de kosten van het zakelijk elektrisch leasen of kopen van een auto te berekenen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

  1. Zakelijk elektrisch leasen:
   • Kijk naar het leasetarief: Het maandelijkse leasetarief hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de looptijd van het leasecontract en het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden.
   • Controleer de bijtelling: Als je de leaseauto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door de cataloguswaarde en de bijtellingsklasse van de auto.
   • Houd rekening met andere kosten: Naast het maandelijkse leasetarief kunnen er ook andere kosten zijn, zoals brandstof, verzekering, onderhoud en eventuele extra services. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de leasemaatschappij en het type leasecontract.
  2. Zakelijk elektrisch kopen:
   • Onderzoek de aanschafprijs: Kijk naar de prijs van de auto die je wilt kopen, inclusief eventuele extra opties.
   • Overweeg financieringsopties: Als je de auto niet volledig contant wilt betalen, kun je kijken naar financieringsmogelijkheden, zoals een lening of financial lease. Houd rekening met de rente en de looptijd van de financiering.
   • Bereken afschrijving: Auto's hebben een afschrijvingswaarde na verloop van tijd. Houd rekening met de verwachte waardevermindering van de auto gedurende de tijd dat je deze wilt gebruiken.
   • Overige kosten: Naast de aanschafprijs en financieringskosten, moet je ook rekening houden met kosten zoals verzekering, brandstof, onderhoud en eventuele belastingen.

  Bereken je maandelijkse Tesla zakelijk lease bedrag

  Model Y samenstellen

  Model 3 samenstellen

  Model X samenstellen

  Model S samenstellen