Ready2share

46 procent van de Nederlanders stapt nooit in deelauto

Datum: 21-06-2022

Deelauto’s zijn bezig aan een opmars. Waar we ze voorheen slechts een paar keer zagen rondrijden, lijkt de beloofde massa-adoptie er nu echt van te komen. Hoe kijken Nederlanders hier tegenaan? Is er weerstand tegen deze innovatie of willen ze misschien zelfs hun eigen auto inruilen voor een duurzaam alternatief? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde MisterGreen een aantal stellingen voor aan 1.099 Nederlanders met een rijbewijs. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Het eerste moment dat je achter het stuur kroop vergeet je niet snel. Dat sentiment is sterk en dus is het niet gek dat mensen liever niet hun eigen auto vaarwel zeggen. Dit blijkt ook uit het onderzoek, want maar liefst 46 procent van de Nederlanders stapt naar eigen zeggen nooit in een deelauto. Vrouwelijke zestigplussers zijn met 67 procent het stelligst. Benieuwd naar hoe het zit bij mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Jonge vrouwen meest bereid tot autodelen

Deelplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond en deelmobiliteit wordt steeds populairder. Toch blijft afscheid nemen van je eigen auto moeilijk. In het onderzoek komt dit ook naar voren, want gemiddeld negentig procent van de Nederlanders heeft liever een eigen auto tot zijn beschikking dan dat hij of zij er een deelt. Onder mannelijke dertigminners ligt dit percentage met 92 procent zelfs nog net iets hoger. Ben je benieuwd naar het verschil met vrouwen? Je ziet het in de visual.

Wens om eigen auto nog steeds erg groot onder nederlanders

Dat nieuwigheid en verandering weerstand oproepen is van alle tijden. Denk bijvoorbeeld aan de grote weerzin tegen de mobiele telefoon. Tegenwoordig is de smartphone echter niet meer weg te denken. Dit onderstreept dat innovatie vaak gepaard gaat met ergernis en ook deelauto’s hebben hier last van. Zo vindt gemiddeld dertien procent van de Nederlanders dat deelauto’s het straatbeeld verpesten. Veertigers steken er met zeventien procent bovenuit. Voor de overige percentages, bekijk je de visual.

Jonge Nederlands hebben geen probleem met deelmobiliteit in de straat

Het idee van een auto die je volledig deelt is nog niet helemaal ingeburgerd, dus het is maar de vraag of deelauto’s de komende jaren (nog) meer voet aan de grond krijgen. Zou het kunnen dat je eigen auto passé wordt? Nederlanders lijken hier nog niet van overtuigd. Zo gelooft 72 procent van de respondenten niet dat deeltauto’s auto’s in privébezit in de toekomst volledig vervangen. In de Randstad is men minder sceptisch. Benieuwd naar de exacte percentages per provincie? Bekijk het in de visual.

Drentenaren en Friezen meest overtuigd van blijvende dominantie privéauto's

Een blijvertje of niet, Nederlanders hebben nog altijd duidelijke bezwaren tegen deelauto’s. Het lijkt erop dat zij bang zijn voor ‘vette vingers’ aan het stuur of etensresten van andere vorige gebruikers: 44 procent noemt deelauto’s namelijk onhygiënisch. Veertigers zijn hierin met 51 procent het stelligst. Verder is maar liefst 56 procent bang voor schade wanneer ze achter het stuur van een deelauto zitten. Benieuwd hoe Nederlanders van verschillende leeftijdscategorieën hierover denken? Je ziet het in de visual.

Hygiëne en angst voor schade als argumenten tegen deelmobiliteit

Een deelauto iets voor jou?

MisterGreen heeft haar eigen autodeeldienst, genaamd ‘Ready 2 Share’. Met MisterGreen ‘Ready 2 Share’ verhoogt MisterGreen de bezettingsgraad van haar elektrische auto's. Bekijk onze pagina om erachter te komen of dit deelmodel iets voor jou is!

Tesla leasen?

Bij MisterGreen lease je enkel electric vehicles. Bekijk hier onze modellen:

Tesla Model 3 lease
Tesla Model Y lease

Tesla Model X lease

Tesla Model S lease


Ben je er nog niet over uit of je jouw Tesla zakelijk wilt leasen of dat je gaat voor Tesla private lease? Lees hier alles over de voorwaarden en mogelijkheden.

Leasevormen

Bij ons kun je kiezen uit zowel private lease als het zakelijk leasen van een auto. Lees hier alle voor-en nadelen van beide leasevormen.

Het laatste Tesla nieuws