De 9 beste tips voor autovakantie met een Tesla [2022]

Datum: 12-07-2021

Range anxiety behoort tot het verleden na het lezen van deze tips

1. Supercharge je journey

Het is een aanname die we doen, maar we horen toch nog vaak de opmerking over EV’s ‘maar wat als je op vakantie gaat?’. Als je een dieselauto gewend bent met 1100 km actieradius en dat vergelijkt met een Tesla, dan zit daar zeker een verschil in. Maar dat betekent niet dat je niet op vakantie kan met een Tesla, het is zelfs rustgevender.

In de routeplanner van jouw Tesla wordt er rekening gehouden met het batterijverbruik en op precies de juiste momenten geeft je Tesla de route naar de dichtstbijzijnde Supercharger aan en hoe lang je daar moet laden. Dan strek je even de benen, doet een korte sanitaire stop en je bent weer good to go! Je kan het ook van tevoren online bekijken. Je kan ook gebruik van van Tesla Destination Chargers. Dat zijn laadpunten bij bekende hotels. Zo ga je ontspannen op reis, overnacht je om jezelf op te laden en je Tesla.

2. Wijs een chargemaster aan

Rally-rijders hebben altijd een co-driver, een navigator die de route in de gaten houdt. Wijs een chargemaster aan als je met meer dan één persoon rijdt. Die persoon houdt de route in de gaten en denkt bijvoorbeeld aan: zijn er nog genoeg plekken beschikbaar bij de Supercharger, hoe is de accommodatie rondom de plek van laden en checkt alternatieve laadopties als een Supercharger bezet is en daardoor de reis vertraagd. Een chargemaster is in charge of het zo snel mogelijk bereiken van de eindlocatie.

3. Zorg ervoor dat je de juiste laadpas hebt

Niet iedere laadpas aanbieder heeft een even grote dekking in Europa. Zorg ervoor dat jouw laadpas geschikt is om overal te laden waar nodig als je geen gebruik maakt van een Supercharger. Wij raden de Vandebron laadpas aan of de Chargepoint Chargecard. Beide hebben een goede Europese dekking en hebben gunstige voorwaarden. Je kan ook de Laadpas Top 10 bekijken.

4. Check je 230v lader van tevoren

Let er op dat als jij op vakantie gaat dat je de EU 230v lader, voor in het stopcontact, op werking controleert voor vertrek. Deze lader is niet waterdicht! De 230v lader van je Tesla past ook niet op ieder stopcontact in het buitenland. Met een verlengsnoer met aarde aansluiting red je dit wel in de EU. Soms is wat extra kabellengte ook handig.

5. Banden controleren + USB voor Sentry Mode

Jouw Tesla heeft een bewakingsmodus; de Sentry Mode. De Sentry Mode neemt verdachte zaken op die gebeuren rondom de auto. Zo kan je bijvoorbeeld schade verhalen als iemand geen informatie heeft achtergelaten, maar op de beelden is er wel een kentekenplaat te zien.

Zachte banden = minder range. Zorg ervoor dat je banden de juiste bandenspanning hebben.

6. Ontspan en wordt gereden met Tesla’s Full Self-Driving software

Oke, laten we eerlijk zijn. De automatische piloot (Full Self Driving) van Tesla zorgt er nu nog niet voor dat jouw Tesla 100% autonoom rijdt, maar met minimale menselijke interventies komen we vandaag de dag al behoorlijk in de buurt, zoals je kan zien in onderstaande video. In de Verenigde Staten is Full Self Driving geavanceerder. De verwachting is dat de release van FSD Beta in Europa niet lang op zich laat wachten. Een rit van 1400 kilometer naar Italië is veel relaxter met Full Self Driving, dan dat je de hele rit zelf rijdt, toch?

7. Netflix and Camp

Kies een mooi uitzicht, zet je stoel en relaxe-modus, zet camp modus aan voor een lekker temperatuurtje in de auto en kijk je favoriete serie op je Tesla scherm. Ben je moe en toe aan welverdiende rust? Kijk dan al je favoriete series fullscreen op jouw Tesla scherm. Ik hoor je denken “Je kan toch alleen Netflix en YouTube fullscreen kijken?” Nee! Via MisterGreen Theater kijk je fullscreen Ziggo Go, Videoland, Interactieve TV van KPN en nog veel meer.

8. Overnacht in je Tesla

Wie heeft nog een trekhaak nodig als je alles al mee hebt in de auto zelf, ook je slaapplek! Je kan uitstekend met je Tesla op vakantie, want een Dreamcase zorgt ervoor dat je overnacht in je Tesla. Zo kan je op elke gewenste plek overnachten; zolang je niet de parkeerregels overtreedt natuurlijk. Overnachten in je eigen Tesla, kijkend naar de sterren via het panoramische dak, zorgt ervoor dat je op eigen tempo naar je vakantiebestemming rijdt.

9. Laden vs fossiele brandstoffen

Via Gaslicht wordt geschreven dat rijden in een volledig elektrische auto €4 per 100 kilometer kost en rijden in je eigen auto, die rijdt op benzine, €10 per 100 kilometer. Dan hebben we kosten zoals onderhoud en afschrijving etc niet meegerekend. Dit verschil is in de afgelopen tijd nog meer geworden vanwege de stijgende brandstofprijzen.

Zo ben je voor een roadtrip naar Zuid-Frankrijk inclusief wat binnenlandse tripjes al gauw 4500 kilometer verder. Als je alleen brandstof- en laadkosten vergelijkt, dan bespaar je tijdens je vakantie meer dan 270 euro. Dat zijn 54 uiensoepjes of 270 baguettes ;).

Mis geen enkele blog

Meld je aan voor onze blog-feed en ontvang een seintje als we een nieuw blogartikel online plaatsen.

MisterGreen gebruikt jouw gegevens om je 1x per maand de meest recente blogs te sturen. Je kan op ieder moment uitschrijven.