Alles over de verwachte Tesla 2023 Holiday update (versie 2023.44.25)

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Laatste update: 19-12-2023, om 16:01 uur

Elk jaar brengt Tesla een 'Holiday Update' uit, die doorgaans boordevol innovaties en uitbreidingen zit om je voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Binnenkort kun je de nieuwste 2023-update downloaden, en we hebben al een idee van wat je kunt verwachten na de installatie van versie 2023.44.25. In dit blog lees je alle details over de wijzigingen.

1. Autopilot suspension

We kennen het allemaal wel. Na een tijdje het stuur niet vast te hebben gehouden terwijl Autopilot geactiveerd is krijg je een melding dat je het stuur aan moet raken. Na aanhoudende waarschuwingen zal Autopilot deactiveren en tot je een nieuwe rit start kun je Autopilot niet gebruiken. Met deze update zal, als je deze ‘forced disengagement’ 5x hebt gekregen, je een week lang geen Autopilot meer kunnen gebruiken. Dit is iets wat eerst alleen in de VS bij FSD Beta toe werd gepast. Door de bestuurder geïnitieerde disengagements tellen niet mee.

2. Alternatieve routes tijdens het rijden

Nu is het ook mogelijk om tijdens het rijden alternatieve routes te bekijken en aan te passen. Hiervoor kreeg je slechts 3 alternatieve routes alvorens de keuze te maken en daarna kon het niet meer aangepast worden tenzij je opnieuw navigatie invoerde.

3. Tesla Vision Park Assist

De update waar velen op aan het wachten waren! Nu zie je op je scherm een soort 360-graden overzicht voor het inparkeren, erg handig en super gedetailleerd. De afstand en vorm van objecten, barrierres en wegmarkeringen worden nu zichtbaar duidelijk weergegeven op je scherm. Bekijk de video van Ashok via Twitter (Head of AI @ Tesla).

4. Apple Podcasts

Tesla-eigenaren kunnen nu miljoenen populaire podcasts beluisteren via Apple Podcasts, gesynchroniseerd met Apple-apparaten. Houd er rekening mee dat dit Premium Connectivity vereist.

5. Tesla Arcade-updates

Verwacht nieuwe voertuigen en tracks in Beach Buggy Racing, diplomatieke opties in Polytopia, een nieuwe winterse kaart in Vampire Survivors, en ondersteuning voor PS4, PS5 en Xbox-controllers met trilfuncties in bepaalde spellen

6. Arcade on Rear-Screen

Voor alle Tesla’s (nieuwe S/X en 3) met scherm achterin is het nu mogelijk om te gamen en bluetooth controllers aan te sluiten.

7. Snelheidscamera's

De navigatie toont nu symbolen voor snelheidscamera's, stopborden en verkeerslichten langs je route, maar let op: hiervoor is Premium Connectivity vereist. Houd ook altijd Flitsmeister of Waze open in Nederland;) In Duitsland kun je Blitzer.Pro gebruiken.

8. Reisplanning in de mobiele app

Plan je reis inclusief meerdere tussenstops en/of laadstops met de Tesla mobiele app.

9. Meer camera's in Live Camera-view

Nu toegang tot zowel de linker- als de rechtercamera's via de Tesla app, met end-to-end encryptie.

10. Automatische dode hoek camera

Ontvang een waarschuwing (rode markering) als er een object of voertuig zich in je dode hoek bevindt. Hiervoor alleen beschikbaar in de nieuwe Model 3 door middel van een rode led in de speakers verstopt, maar nu krijg je ook op je scherm een zichtbare melding, een prettige update!

11. Lichtshow

Geniet van een nieuwe lichtshow op de melodie van "The Arrival" van Irving Victoria, af te spelen individueel of gesynchroniseerd met andere voertuigen.

12. Kleinere updates

  • Shuffle in Tidal: Shuffle je TIDAL-playlists en albums;

  • Apple en Spotify-profielafbeelding: Laat je account profielafbeelding zien in Apple Music en Spotify, een kleine maar leuke toevoeging;

  • Zoeken in de handleiding: Zoekresultaten op het touchscreen bevatten nu links naar de handleiding;

  • Laadsnelheid filter: ipv 3 categorieën bliksemschichten(laadsnelheid) zijn er 2 beschikbaar. Alles onder de 70 kW is een categorie en alles daarboven is de tweede categorie.

Wat vindt onze Kees van deze Holiday Update?

"De Holiday update is wat karig dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren. Veel kleine aanpassingen en enkele hele goede updates. Van die updates waarvan je denkt, maar deze hadden er allang op moeten zitten…" -
Kees, MisterGreen Tesla Expert

Kees zijn favoriete nieuwe functies in deze update zijn:

  • High Fidelity Park Assist
  • Trip Planner on Mobile App
  • Alternate Routes While Driving

"De eerste is wat mij betreft gelijk de beste. Super fijn voor alle auto’s die niet meer met parkeersensoren geleverd zijn/worden. Je kunt vanaf deze update veel meer zien en horen en de inschatting van afstand is een stuk betrouwbaarder geworden en Tesla kennende zal deze constant blijven verbeteren. Je moet natuurlijk altijd zelf op blijven letten! Wacht de update even af of kijk hier alvast hoe ‘ie werkt: Park Assist video.

Dan, de Routeplanner vanuit de Tesla app. Ook weer een top-update. Voorheen kon je alleen vanuit je app naar een laadstation navigeren, geen complete routes samenstellen. De echte ‘kenners’ konden wel via Google Maps hun route maken en vervolgens delen naar de Tesla maar dit weten/wisten de meeste mensen niet. Hele fijne update dit wederom!

En als klap op de vuurpijl… Alternatieve routes, maar dan tijdens het rijden! Ook erg handig, scheelt weer een aantal handelingen. Met name prettig als je al aan het rijden bent en jijzelf, of je bijrijder, de route tussentijds wilt controleren en aanpassen. Nu blijft de navigatie actief en kun je switchen tussen alternatieve routes! Happy Holiday Update en fijne feestdagen gewenst!"