Even bijladen: Egbert en Full Self-Driving

Even bijladen: We spraken Egbert, een klant van ons, over zijn ervaring met de Full Self-Driving software. Na een oproep op social media of we klanten mochten bellen voor wat vragen, reageerde Egbert met de woorden ‘ga je gang’ en daarop besloten wij hem te bellen.

Datum: 27-08-2020

Hi, wat leuk dat je hebt gereageerd op onze oproep op social media. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met de Full Self-Driving software.

Dankjewel, ik ben ook gefascineerd door de technologie die dit mogelijk maakt. Ik houd de ontwikkelingen in de gaten en probeer graag nieuwe functies als eerste uit.

Hoe lang rijd je al met Full Self-Driving, en hoe ervaar je deze functionaliteit?

Ik reed drie jaar geleden al met Enhanced Autopilot, maar heb Full Self-Driving sinds de release dit jaar al in gebruik. Ik heb deze functionaliteit ook altijd aan staan. Er gaat geen rit voorbij waarbij ik de functie niet heb gebruikt. De twee belangrijkste redenen daarvoor zijn dat ik ten eerste graag nieuwe functionaliteiten uitprobeer, omdat ik een gadget-man ben en ten tweede, omdat ik mij een stuk veiliger voel met Full Self-Driving. De technologie neemt als het ware het autorijden over, waardoor je je op de belangrijke zaken van het autorijden kan focussen.

Je bent een echt early adopter! Heb je wel eens een rare situatie meegemaakt? Het is ten slotte nog een functionaliteit die nog volop in ontwikkeling is.

Natuurlijk maak je wel eens iets mee waarbij de software zeker nog moet leren, zodat de betreffende situatie in de toekomst niet meer voorkomt. Zo ben ik laatst op vakantie geweest en heb ik 7000 kilometer gereden. In die kilometers heeft de auto enkele keren flink geremd zonder dat dit nodig was. Ghost breaking wordt dat ook wel genoemd. Soms moest ik zelf even het stuur overnemen als de bocht te scherp was voor de Full Self-Driving-software.

Ondanks deze flaws, heb je vertrouwen in de toekomst van Full Self-Driving?

Ik heb zeer zeker vertrouwen in de toekomst van deze software, sterker nog, ik denk dat we binnen drie jaar volledig autonoom rijden in Europa. Het is een kwestie van wet- en regelgeving in Europa. In de Verenigde Staten zijn ze veel verder op dit vlak. Als ik familie en vrienden over zou moeten halen om gebruik te maken van deze software zou ik het argument gebruiken dat de mens maar een bepaald niveau van alertheid en ingrijpen heeft, en dit wordt ook nog eens beïnvloed door factoren zoals vermoeidheid. Full Self-Driving is altijd aanwezig, met een hogere mate van alertheid. Je rijdt veiliger, raakt minder vermoeid en daardoor gebeuren er minder ongelukken.

Ja, daar heb je zeker gelijk. Heeft Full Self-Driving bij jou een ongeluk voorkomen?

Nee dat niet gelukkig, maar je ziet op internet genoeg filmpjes van Tesla’s Autopilot die ongelukken voorkomt. Soms kwam ik te dicht bij een muurtje en stuurde de auto bij. Toch goed, want optische schade door een muur te schrammen is natuurlijk niet leuk.

Je gaf al eerder aan dat je de ontwikkelingen in de gaten houdt, naar welke toekomstige functionaliteiten kijk je uit en welke functie kan je nu niet missen?

Ik vind sowieso dat Full Self-Driving nog veel autonomer kan rijden, dan dat nu mogelijk is, maar dat is wet- en regelgeving zoals ik al eerder heb gezegd. Ik kijk echt uit naar het moment dat de software zonder menselijke inbreng een auto inhaalt en terug gaat naar de oorspronkelijke rijbaan en het herkennen van stoplichten lijkt me een welkome functionaliteit. Ik kan nu de ‘hands-off-cruise-control’ eigenlijk niet missen. De basis van Full Self-Driving dus. Het zorgt ervoor dat, vooral op langere afstanden, ik veel relaxter en veiliger rijd.

Dank voor je leuke antwoorden, nog een stiekeme laatste vraag: Hoe is je ervaring met MisterGreen?

Haha, natuurlijk mag je deze vraag stellen. Ik vind jullie een expert op het gebied van elektrisch vervoer en zijn al specifiek met elektrisch vervoer bezig sinds de komst van elektrische auto’s in Nederland. Dat spreekt vertrouwen uit. Jullie doen het er niet bij, maar het is jullie core business. Dat spreekt vertrouwen uit.

Lees meer