Uit onderzoek blijkt: Een elektrische auto gaat veel langer mee dan tot nu toe werd gedacht.

(bron: NOS)

Uit een onderzoek door de Technische Universiteit van Eindhoven blijkt dat een elektrische auto veel langer mee gaat. Ook het productieproces van de batterij stoot veel minder CO2 uit dan gedacht. De totale CO2-uitstoot van het productieproces en total lifespan van een elektrische auto is nu minder dan de helft van een benzineauto. MisterGreen gelooft al in elektrisch vervoer sinds 2008! Leuk om te lezen dat 12 jaar later uit onderzoek blijkt dat onze verwachtingen kloppen.

Minder uitstoot

In het verleden werd vaak geroepen dat een elektrische auto meer CO2-uitstoot heeft dan officieel werd vermeld. Ook hoorde je vaak dat het maken van de batterijen veel CO2-uitstoot heeft waardoor het minder groen zou zijn dan de gemiddelde dieselauto. Maar uit het onderzoek blijkt dat zelfs al wordt de batterij niet op groene manier gefabriceerd, alsnog is de totale uitstoot gemeten over de levensduur van de auto minder dan een fossiel brandstof auto. Het is namelijk zo dat een elektrische motor ongeveer vier keer minder energie nodig heeft dan een benzinemotor. Ook wordt het fabricageproces groener en groener. Een Tesla Model 3 stoot vandaag de dag al gemiddeld 65% minder uit dan een Mercedes C-Klasse.

Er worden meer elektrische auto’s verkocht.

Er worden meer en meer elektrische auto’s verkocht en Tesla is al lang niet meer de enige aanbieder van elektrische auto’s. We zien dat Polestar naam maakt in Europa, de Nissan Leaf mateloos populair is bij leaserijders met een minder hoog budget en Tesla het meest waardevolle automerk. Afgelopen maand zijn er een recordaantal van 200.000 elektrische auto’s verkocht, dat was 18% van de totale verkoop.

Batterijen

De levensduur van batterijen werd in twijfel getrokken. Er werd uitgegaan van maximaal 150.000 kilometer waarna de auto was afgeschreven, in de praktijk is dit minimaal 250.000 kilometer. Veel moderne batterijen verliezen maximaal 20% van hun vermogen na 500.000 kilometer. Er zijn zelfs studies waarin wordt geroepen dat twee miljoen kilometer te halen is op één batterijpakket.


De fossiele brandstof lobby is helaas nog erg machtig, omdat er nog veel geld in de oliewereld rondgaat. De aarde, en de mensheid, moet binnenkort wel overstappen naar elektrische vervoer, omdat de bronnen van moeder aarde opraken!