Vier op tien Nederlanders stappen nooit in zelfrijdende auto

Datum: 22-04-2022

Zelfrijdende auto’s zijn bezig aan een opmars. Waar Full self-driving (FSD) auto’s in het begin nog kampten met kinderziektes, is de technologie nu rijp voor massaler gebruik. Toch klinkt het voor velen als verre toekomstmuziek, zeker omdat wetgeving de ontwikkeling van FSD tegenhoudt. Wat vinden Nederlanders eigenlijk van zelfrijdende auto’s? Zijn ze bereid om de macht over het stuur uit handen te geven aan Artificial Intelligence? Hebben ze überhaupt genoeg vertrouwen in rijkunsten van een robot? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde MisterGreen een aantal stellingen voor aan 1.091 Nederlanders met een rijbewijs. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Stelling 1: Ik zou nooit in een zelfrijdende auto willen stappen

We herinneren ons allemaal het moment dat we voor het eerst achter het stuur zaten. Misschien doet het daarom ook een beetje pijn om het sturen aan de auto over te laten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de Nederlanders Full self-driving (FSD) auto’s nog niet massaal omarmt en zelfs nooit in een zelfrijdende auto stapt. Vooral ouderen zijn huiverig. Benieuwd naar de verschillen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Stelling 2: Ik denk dat zelfrijdende auto’s méér ongelukken veroorzaken dan menselijke bestuurders

Hoewel het merendeel van de automobilisten vaak zelfverzekerd achter het stuur zit, vallen er jaarlijks helaas nog veel slachtoffers in het verkeer. Artificial Intelligence kan hier uitkomst bieden, al hebben Nederlanders weinig vertrouwen in kunstmatige intelligentie als chauffeur. Met 61 procent zijn het vooral vrouwelijke zestigplussers die denken dat zelfrijdende auto’s meer brokken veroorzaken dan menselijke bestuurders. Voor de exacte percentages, verdeeld over mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.

Stelling 3: Het lijkt me eng wanneer de auto de volledige besturing overneemt

Nieuwigheid en verandering zijn niet alleen spannend, maar volgens het onderzoek soms zelfs een beetje eng. Zeker als we het gevoel hebben dat we de controle verliezen. Mede hierdoor is maar liefst driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs bang voor het moment dat een zelfrijdende auto de volledige besturing overneemt. Vooral vrouwen zijn op hun hoede. Benieuwd naar hoe dit zit bij mannelijke respondenten? Je ziet het in de visual.

Stelling 4: Drie op tien Nederlanders tegen doorontwikkelen van FSD-technologie

Mede door de ‘enge’ kant van innovatie zien niet veel Nederlanders het nut ervan. Dat terwijl deep learning - via verbeterde voorspellingscapaciteit - een belangrijke rol kan spelen spelen bij het verminderen van files en verkeersongelukken. Desondanks pleiten drie op de tien Nederlanders tegen het doorontwikkelen van de FSD-technologie. Vooral in Zeeland en Friesland zijn mensen sceptisch. Benieuwd naar hoe dit zit in andere provincies? Je ziet het in de visual.

Stelling 5a: Ik ben volledig op de hoogte van wat zelfrijdende auto’s allemaal kunnen

Stelling 5b: Ik verwacht dat we binnen 10 jaar alleen nog maar zelfrijdende auto’s hebben

Het idee van een auto die je van A naar B brengt zonder dat je hoeft te sturen is nog niet helemaal ingeburgerd. Toch krijgt de belofte van zelfrijdende auto’s steeds meer voet aan de grond. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een zesde van de Nederlanders volledig op de hoogte is van waar zelfrijdende auto’s allemaal toe in staat zijn. Zestien procent van de respondenten gaat nog een stap verder en verwacht dat er binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op de weg rijden. Voor de exacte percentages verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.

Onze FSD-innovators

Gelukkig zien onze klanten wel de meerwaarde in van het softwarepakket van Tesla. 86% van onze FSD-ers wil nooit meer anders. Klant van MisterGreen? Schroom niet om tijdens verjaardagen de gemiddelde Nederlander te overtuigen!

Bij MisterGreen lease je enkel electric vehicles. Bekijk hier onze modellen:

Tesla Model 3 lease
Tesla Model Y lease

Tesla Model X lease

Tesla Model S lease


Ben je er nog niet over uit of je jouw Tesla zakelijk wilt leasen of dat je gaat voor Tesla private lease? Lees hier alles over de voorwaarden en mogelijkheden.

Leasevormen

Bij ons kun je kiezen uit zowel private lease als het zakelijk leasen van een auto. Lees hier alle voor-en nadelen van beide leasevormen.