‘Met de body language van mijn Tesla zit het wel goed’

Klant aan het woord

Denise Dechamps (31) is psycholoog, lichaamstaalexpert en CEO van de Body Language Academy. Vanuit haar kantoor in Amsterdam rijdt ze het hele land door om professionals te coachen, lezingen te geven en de lichaamstaal van politici en andere bekendheden te analyseren voor verschillende tv-programma’s. Sinds eind 2018 doet ze dat in een Tesla Model S. ‘Eén ritje en ik was om. Nooit gedacht dat mijn favoriete nieuwe gadget een auto zou zijn!'

Denise, waarom zouden we allemaal wat meer op onze body language moeten letten?

Lichaamstaal is het meest invloedrijke onderdeel van menselijke interactie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60 procent van je communicatie non-verbaal is. In een gesprek van 30 minuten tussen twee mensen worden zo’n 800 signalen afgegeven, waarvan veruit het grootste deel aan de gemiddelde persoon voorbijgaat. Als je lichaamstaal beter leert begrijpen, kun je gesprekspartners 'lezen' en zo meer uit gesprekken halen. Daarnaast kan de kennis je helpen om bijvoorbeeld je overtuigingskracht of gunfactor te vergroten.

Wow interessant! Is dat waarom je de Body Language Academy bent gestart?

Mijn fascinatie met lichaamstaal stamt uit mijn studietijd. Van origine ben ik psycholoog, en het viel me op hoeveel nadruk er tijdens de opleiding werd gelegd op verbale communicatie. Erg belangrijk natuurlijk, maar non-verbale signalen zeggen óók veel over de emoties, intenties en persoonlijkheid van een gesprekspartner. Lichaamstaal liegt nooit en geeft je dus belangrijke informatie: het kan wat iemand zegt bevestigen, maar ook tegenspreken.

Ik heb me na mijn studie gespecialiseerd in non-verbale communicatie, maar daar was in Nederland nog maar weinig aandacht voor. Er bestonden geen vacatures voor lichaamstaalexpert, dus een eigen bedrijf beginnen was de meest logische stap. Toch had ik er nooit echt serieus over nagedacht om ondernemer te worden, tot ik op mijn 26e kanker kreeg.

In één klap was alles anders. En in de periode van behandelingen, bedrust en revalidatie ontdekte ik een kracht in mezelf waarvan ik niet wist dat ik ‘m bezat. Vastberaden om sterker en positiever uit deze situatie te komen, besloot ik om mijn professionele droom na te jagen. Terwijl ik nog volop aan het herstellen was, heb ik mijn werkgever gebeld en ontslag genomen. Een paar maanden later was de Body Language Academy een feit.

"Toen ik mijn (tweedehands) Tesla net had, bleek dat de bandenspanningssensor was losgeraakt. Gelukkig loste MisterGreen het netjes op. De auto werd snel opgehaald en gerepareerd. Ook was de communicatie goed en werd ik thuis verrast met een bos bloemen. Gewoon top geregeld, daar hou ik van."

Wat doet de Body Language Academy?

Wij laten professionals zien hoe aandacht voor lichaamstaal onderlinge interactie kan verbeteren. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat hun lichaamstaal overeenkomt met hun persoonlijkheid. Of ze te leren hoe je beter kunt luisteren door ook je ogen te gebruiken. Veel mensen denken dat uitstraling en overtuigingskracht aangeboren zijn, maar inzichten uit wetenschap, psychologie en neurologie bewijzen het tegendeel. Net als vrijwel alle verbale vaardigheden, zijn ze voor een groot deel aan te leren.

Onze specialisten geven lichaamstaaltraining aan mensen uit allerlei beroepsgroepen. Meestal zijn de sessies gericht op algemene non-verbale vaardigheden, maar specifieke coaching doen we ook. Denk aan sales, presenteren, leidinggeven of onderhandelen. Zelf word ik daarnaast veel gevraagd als spreker tijdens zakelijke evenementen. En ik schuif regelmatig bij radio- en tv-programma’s aan om de lichaamstaal van bekendheden te analyseren, zoals Donald Trump of Joran van der Sloot.

“Beter worden in body language is hetzelfde als autorijden: de theorie is belangrijk en je kunt een aantal basisregels volgen, maar je leert vooral door het veel te doen. Kilometers maken dus.”

Heb je getwijfeld aan een elektrische auto? En hoe bevalt de Tesla Model S je?

Met auto’s heb ik nooit echt iets gehad, maar ik ben dol op gadgets. Dan is een elektrische auto natuurlijk verschrikkelijk interessant. Na een ritje in de Tesla van een collega-ondernemer was ik overtuigd: dit wordt mijn volgende auto. Ik rij er nog maar een paar maanden in en ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ik ooit terug wil naar een ‘ouderwetse’ wagen.

Het enige waar ik aan moest wennen, was het opladen. Normaal tankte ik op het allerlaatste moment, maar dat kan nu niet meer. Opladen doe ik thuis en bij kantoor. Daarnaast is mijn Model S gesynct met mijn agenda; ik krijg wanneer ik ’s ochtends instap een seintje als ik tussen afspraken nog even moet bijladen. Dat was even wennen, maar zo’n laadmoment dwingt me om rust te nemen. En dat is eigenlijk best prettig.

Wat zijn je favoriete functies? En zijn er ook minpunten?

De agendafunctie, extra bagageruimte en het enorme touchscreen zijn super, maar de autopilot werkt echt verbazingwekkend goed. Vooral in de file is het echt een uitkomst. Dan laat ik het stuur en de pedalen los, en kan ik me volledig ontspannen. Ideaal als ik bijvoorbeeld wat mensen wil bellen of een lezing moet voorbereiden.

Het enige mini-minpuntje dat ik kan bedenken, is dat ik niet meer door de wasstraat bij mij om de hoek kan. Daar is de Tesla net te breed voor. Gelukkig had ik snel een oplossing gevonden. Tegenwoordig komt Greenest Carwash eens in de zoveel tijd naar kantoor om mijn auto te wassen. Zonder water en chemische middeltjes, super duurzaam dus!

Ben je blij met MisterGreen?

Eerlijk gezegd onderhoudt mijn collega het contact met MisterGreen, maar over de service ben ik in ieder geval dik tevreden. Toen ik mijn (tweedehands) Tesla net had, bleek dat de bandenspanningssensor was losgeraakt. Die stuiterde rond in het wiel. Daar was ik niet blij mee natuurlijk, want ik had er nog amper kilometers mee gereden. Gelukkig loste MisterGreen het netjes op. De auto werd snel opgehaald en gerepareerd. Ook was de communicatie goed en werd ik thuis verrast met een bos bloemen. Gewoon top geregeld, daar hou ik van.

En als we het over body language hebben, wat straalt je Tesla uit?

De lichaamstaal van auto’s is wel echt een ander vakgebied vrees ik, maar ik zal een poging wagen. Eén ding is zeker: de Tesla is een opvallende verschijning. Met zijn zelfverzekerde uitstraling en unieke eigenschappen dwingt hij respect af. Uit de muisstille motor en zijn milieuvriendelijke karakter blijkt ook een zekere bescheidenheid. Dat maakt de Model S in mijn ogen uitstekend geschikt voor zakelijk gebruik.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery