Nieuwe Autopilot functies in Software update V.9

Sinds begin oktober is Tesla begonnen met het uitrollen van de laatste software update. De meeste Tesla’s kunnen dus al updaten naar deze nieuwste Versie 9...anderen zullen nog even moeten wachten! Wij bespreken hier alvast de belangrijkste vernieuwingen die grotendeels met Autopilot te maken hebben.

Nog een keertje: hoe zit het toch met die zelfrijdende Tesla’s?

Er bestaat nog veel verwarring over wat Tesla’s nu wel en niet kunnen. Je hoort mensen vaak (op bijvoorbeeld een verjaardag) zeggen: “Oh Tesla’s, die kunnen toch helemaal zelf rijden?”. Vaak gevolgd door allerlei spookverhalen over dodelijke ongelukken. De waarheid is echter: een Tesla heeft de hardware (camera’s en radar) om helemaal zelf te kunnen rijden. De software voor de zelfrijdende functie is echter continu in ontwikkeling en daarnaast is het wettelijk nog niet toegestaan in Nederland om de zelfrijdende functie in te schakelen. Daarnaast zijn de spookverhalen vaak erg overdreven. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat Tesla’s Autopilot (wel al wettelijk toegestaan) zeer veilig is en dat een eventueel ongeluk vaak te wijten is aan de bestuurder. Tesla’s zijn ook niet vaker betrokken bij ongelukken dan Audi’s, BMW’s of Mercedessen. Alleen als de drie laatstgenoemden bij een ongeluk betrokken zijn is het geen nieuws en bij een Tesla helaas wel. Vandaar de spookverhalen op de verjaardagen!

"Pssst...wil jij dit jaar nog in een gloednieuwe Tesla rijden met 4% lage bijtelling? Voorkom de hoge bijtellingsregels van 2019 en vraag een vrijblijvende offerte aan voor een Tesla voorraadmodel!"

LET OP!: Er zijn geen nieuwe voorraadmodellen van de Tesla Model S met lage 4% bijtelling meer te bestellen. Wel kan je dit jaar (2019) nog de Tesla Model 3 Standard Range Plus leasen met 4% lage bijtelling. Klik hier voor meer informatie.

Wat kan een Tesla met ‘geavanceerde Autopilot’?

De ‘geavanceerde Autopilot’ zorgt ervoor dat een Tesla zelf in staat is om binnen de rijbaan te blijven en om zelf de snelheid aan te passen op de snelheid van een voorligger. Het is vooral aanbevolen om deze functie in te schakelen bij wegen waarbij de belijning van de weg goed zichtbaar is en waar gemiddeld 60 kilometer per uur wordt gereden. In een woonwijk zal om die reden de Autopilot niet werken. Op een auto- of snelweg is het echter ideaal en vooral in de file omdat de auto ook zelf kan optrekken en afremmen. Kort gezegd kan je Tesla’s geavanceerde Autopilot vergelijken met ‘adaptive cruise control’ waarbij de Tesla ook zelf (flauwe) bochten kan nemen en binnen de rijbaan blijft.

Wat zijn de nieuwe functies: “Navigate on Autopilot” & “Mad-Max mode”

“Navigate on Autopilot”
Met “Navigate on Autopilot” is de Tesla straks ook in staat om zonder opdracht van de bestuurder, automatisch auto’s in te halen op snelweg. Voorheen kon dit nog niet. Het was namelijk eerst nog noodzakelijk om zelf de richtingaanwijzer aan te zetten om van rijbaan te wisselen. Daarnaast kan de Tesla nu ook af- en opritten nemen wanneer de bestuurder een bepaalde bestemming heeft ingevoerd in het navigatie systeem.

“Mad-Max mode”
Zoals hierboven beschreven staat kan de Tesla nu zelf auto’s op de snelweg inhalen. Dit onderdeel van de “Navigate on Autopilot” wordt “Mad-Max mode” genoemd. Omdat de auto een bepaalde mate van “geprogrammeerde agressiviteit” nodig heeft om dit te doen.

Aangezien de software update pas net is uitgerold is er nog veel onduidelijk over wat precies de verschillen zijn tussen de twee nieuwe functionaliteiten van Autopilot.

Daarnaast verstuurde Elon Musk ook een bericht via Twitter (zie hieronder) dat hij nog even wacht met het volledig uitrollen van alle "Navigate on Autopilot" functies aangezien het een uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze functie overal ter wereld goed werkt. Gezien het feit elk land wegen op een andere manier indeelt.

V9 moving to wide release now. Holding back Autopilot drive on navigation for a few more weeks of validation. Extremely difficult to achieve a general solution for self-driving that works well everywhere.

— Elon Musk (@elonmusk) October 5, 2018

Schrijf je hier in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van meer nieuws rondom Tesla en elektrisch vervoer.