Tesla productie modellen

Tesla bereikt mijlpaal: 5 miljoen EV's geproduceerd!

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 18-09-2023, om 11.35 uur

In 2008 bracht Tesla zijn allereerste elektrische auto, de Roadster, op de markt. Nu, vijftien jaar later, heeft deze pionier in elektrische voertuigen een nieuwe mijlpaal bereikt door maar liefst 5 miljoen elektrische auto's te produceren.

Ambitie Elon Musk

Elon Musk's ambitie om de auto-industrie te veranderen met Tesla werd aanvankelijk met scepsis ontvangen, en de fabrikant bevond zich herhaaldelijk aan de rand van de financiële afgrond. Toch bleek in de daaropvolgende jaren dat de visionaire miljardair daadwerkelijk een succesverhaal in handen had. Het duurde echter geruime tijd voordat de productie van elektrische voertuigen in een stroomversnelling raakte. In 2020, twaalf jaar na de introductie van de eerste Roadster, bereikte Tesla de belangrijke mijlpaal van één miljoen geproduceerde elektrische auto's. Slechts drie jaar later heeft het bedrijf dat aantal vermenigvuldigd met een factor vijf.

Tesla productieband

Prijsverlaging helpt!

Deze groei is niet verrassend, gezien de voortdurende groeiende vraag naar elektrische voertuigen en de strategische prijsverlagingen die Tesla heeft doorgevoerd. In april bijvoorbeeld verlaagde het bedrijf de prijs van de Model 3 met maar liefst drieduizend euro. De lagere prijzen worden toegeschreven aan een efficiëntere productiemethode, waarbij Tesla, in tegenstelling tot veel andere autofabrikanten, zoveel mogelijk eigen onderdelen produceert, wat resulteert in lagere kosten en meer controle over het productieproces.

Lees hier meer over de andere modellen:

Model Y
Model S

Model X

Nieuwe fabrieken

Bovendien heeft Tesla zijn groei niet alleen te danken aan efficiëntie, maar ook aan de uitbreiding van productiefaciliteiten over de hele wereld. Terwijl het ooit begon op één locatie in Fremont, Californië, produceert Tesla nu elektrische voertuigen in Duitsland (Gigafactory Berlijn) en China (Shanghai). Er zijn ook plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico (Nuevo Leon), die naar verwachting in 2024 zal worden opgestart.

Met deze nieuwe vestigingen streeft Tesla naar aanzienlijke uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Het bedrijf heeft verklaard dat het tegen 2030 jaarlijks ongeveer 20 miljoen voertuigen wil produceren, terwijl de meest recente kwartaalcijfers laten zien dat de huidige jaarlijkse productie op 2 miljoen voertuigen blijft steken. De exacte plannen voor deze indrukwekkende groei blijven vooralsnog onduidelijk. Dit is terug te zien in de behaalde omzet van het tweede kwartaal 2023.

Mega factory Tesla

Lees meer Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren