Dit is de werkelijke actieradius van de Tesla Model Y

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Laatste update: 09-02-2024, om 09:15 uur

De Tesla Model Y staat op het punt om de bestverkochte auto van 2023 in Europa te worden. Het ruime interieur, dalende prijzen en zeker ook de actieradius hebben ongetwijfeld veel bestuurders overtuigd. De vraag blijft echter: hoe ver kan de Tesla Model Y in de praktijk rijden?

Om deze vraag zo accuraat mogelijk te beantwoorden, baseren we ons op diverse bronnen. Naast vergelijkende tests, waarbij we het stroomverbruik hebben vastgelegd, maken we ook gebruik van gebruikersdata uit de 'gebruikersreviews'-sectie van deze site. Hier delen maar liefst 74 Model Y-rijders hun ervaringen, waarbij velen details over hun verbruik delen. Het gemiddelde verbruik en uitschieters worden vaker gedeeld dan de totale actieradius, wat ons motiveert om enkele berekeningen te maken in dit artikel.

Actieradius Model Y RWD

Voor de Tesla Model Y RWD, de instapvariant met een netto batterijcapaciteit van 57,5 kWh, belooft de fabriek een rijbereik van 455 km, met een maximaal verbruik van 12,6 kWh/100 km. Het gemiddelde verbruik blijkt echter 16,2 kWh/100 km te zijn, wat resulteert in een bereik van maximaal 354 kilometer. Onder optimale omstandigheden en met een veiligheidsmarge van 10 procent, is dit ongeveer 320 kilometer. Het gunstigste gemelde verbruik onder optimale omstandigheden is 13,7 kWh/100 km, wat een actieradius van ongeveer 420 kilometer oplevert, met een veilige marge van 380 kilometer. De variatie in actieradius varieert van zo'n 200 kilometer voor een stevige rijder tot maximaal zo'n 450 km voor een rustige rijstijl.

Actieradius Model Y Long Range

Met een netto batterijcapaciteit van 75 kWh belooft Tesla een maximaal rijbereik van 533 kilometer van de Model Y. Op basis hiervan zou een verbruik van maximaal 14 kWh/100 km nodig zijn. Echter, het praktijkgemiddelde komt uit op een aanzienlijk lagere 410 kilometer, lager dan het gemiddelde verbruik van 17,1 kWh/100 km zou suggereren. Uitschieters variëren van een verbruik van 13,6 kWh/100 kilometer, wat resulteert in een bereik van 551 kilometer, tot het laagste gemelde verbruik van 14,6 kWh/100 km, wat moet resulteren in 514 kilometer bereik. Onder optimale omstandigheden en met een veiligheidsmarge van 10 procent, is zo'n 460 kilometer mogelijk.

Mijn conclusie

De Model Y is een auto waarmee je zonder problemen van A naar B komt in Nederland. Hij doet niet onder voor andere EV's in zijn prijsklasse. Samen met het strakke design en ruime opzet, is deze Tesla de ideale gezinsauto. Daarbij komt het voordeel dat hij gemakkelijk, snel en relatief goedkoop op te laden is bij de verschillende Tesla Superchargers.

Laatste Tesla nieuws