De Tesla Semi vrachtwagen getest door komiek Jay Leno

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 04-10-2023, om 10:15 uur

Tesla blijft voortdurend werken aan het vernieuwen van hun productlijn. Momenteel zijn ze actief bezig met de ontwikkeling van de Cybertruck, de Roadster en de Tesla Semi. Vooral de laatstgenoemde heeft aanzienlijke vorderingen gemaakt en recentelijk heeft de Amerikaanse komiek Jay Leno de kans gehad om de Tesla Semi grondig te ervaren.

Jay Leno

Hoe kritisch de voormalige Amerikaanse televisiepresentator ook mag zijn, dat blijft onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat hij een belangrijke primeur heeft weten te bemachtigen voor zijn YouTube-kanaal, Jay Leno's Garage. Jay Leno heeft onlangs plaatsgenomen achter het stuur van de splinternieuwe Tesla Semi en is behoorlijk onder de indruk.

In een aflevering van meer dan 40 minuten van @jaylenosgarage, krijgt de komiek een uitgebreide uitleg over de Tesla Semi, variërend van de opvallende middenpositie van de bestuurder, die doet denken aan de McLaren F1, tot het laden van een andere Semi. Het laatste aspect is bijzonder interessant.

Met inbegrip van de trailer en de vrachtwagencombinatie trekt deze elektrische vrachtwagen moeiteloos een gewicht van 30 ton. Leno is verbaasd en merkt tijdens het rijden met deze combinatie op dat hij nauwelijks voelt dat hij zoveel gewicht achter zich heeft.

Aan boord van de Semi bevinden zich Franz von Holzhausen, de hoofdontwerper bij Tesla, en Dan Priestley, de senior engineer van het Semi-project. Tijdens dit boeiende gesprek worden enkele interessante feiten onthuld, waaronder het feit dat de Semi is geïnspireerd op gestroomlijnde hogesnelheidstreinen in Japan. Tesla heeft afstand genomen van het traditionele vierkante ontwerp van vrachtwagens en heeft gekozen voor een meer aerodynamische aanpak.

Er worden meerdere versies van de Semi op de markt gebracht. Het model waarin Leno heeft gereden, is ontworpen voor dagritten zonder slaapcabine. Er is echter een nieuwe variant in ontwikkeling die een slaapcabine zal hebben voor vrachtwagenchauffeurs die langere afstanden moeten afleggen en 's nachts moeten overnachten.

Tesla heeft aangekondigd dat ze momenteel ongeveer 60 tot 70 Semi's hebben gebouwd. Op basis van feedback, onder andere van klanten zoals Pepsi, is het merk van plan de elektrische vrachtwagen verder te verbeteren. Pas nadat deze verbeteringen zijn doorgevoerd, zal grootschalige productie groen licht krijgen.

Meer Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren