Dit is de echte reden waarom Tesla stopt met de productie van de Model 2

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 09-04-2024, om 11:30 uur

Deze week was het overal in het nieuws: "Tesla stopt met de productie van de goedkopere Model 2". Maar waarom doen ze dit? Als Tesla-insiders geven we je graag wat achtergrond informatie en proberen we de FUD (Fear, Uncertainty & Doubt) zo veel als mogelijk tegen te gaan.!

De robotaxi speelt een nog belangrijkere rol dankzij prestaties FSD v12.

In maart vorig jaar kondigde Elon Musk tijdens Investor Day 2023 aan dat Tesla bezig is met de ontwikkeling van een aantal nog te onthullen modellen. Vervolgens ging de geruchtenmolen draaien en zou het hier gaan om de Model 2 en een dedicated robotaxi. Nu, anderhalf jaar later, kondigt Reuters aan dat de Model 2 productie stopgezet zou worden. Waarop Elon op X reageerde dat het hier om leugens gaat die door Reuters worden verspreid.

Wat hebben beide plannen met elkaar te maken?

Wij doken in dit vraagstuk en laten de meningen van verschillende experts zien die naar onze mening de echte reden bevestigen waarom Tesla stopt met de productie van een Model 2.

Op X speculeren meerdere Tesla-volgers over deze vraag. Hun meningen komen in notendop op het volgende neer:

De Model 2 is niet geannuleerd, focus wordt een robotaxi

Veel kenners zijn het er over eens: Tesla wilt zich vol focussen op het maken van een zelf bestuurbare auto. De motivatie om dit versneld te doen is gegroeid door de buitengewoon positieve prestaties van de recent uitgebrachte FSD v12 software die via end-to-end neural nets vrijwel zonder interventies autonoom een rit kan uitvoeren. Hierdoor heeft Elon naar alle waarschijnlijkheid besloten om alle middelen te wijden aan het perfectioneren van FSD en daarmee de robotaxi. Lees hieronder de mening van Sawyer Merritt over dit onderwerp.

Een zelf-rijdende auto is volgens sommige dichter bij dan we denken

Ook Gene Munster doet een opmerkelijk uitspraak. Hij verwacht dat de eerste zelfrijdende Tesla robotaxi al in 2027 op de openbare wegen te zien zal zijn.

Tesla wilt het niet meer hebben over de "Model 2"

Hieruit blijkt dat Tesla meer aandacht wilt voor de mogelijkheden die een zelf-rijdende auto biedt in plaats van de focus om "nog" een goedkope elektrische auto. Deze mening delen wij volledig. Een transitie naar autonoom rijdende auto's is dusdanig groot, dat het zonde is om te blijven praten over een zoveelste standaard auto die rijdt op elektriciteit in plaats van benzine..
Bovendien, zowel de robotaxi als de "Model 2" en mogelijk andere auto's zullen hetzelfde platform delen. Het zou dus onzinnig zijn om tegelijkertijd te focussen op een kleine auto voor de massa als ze steeds dichterbij hun doel komen met FSD. Met de komst van robotaxi daalt de vraag naar een goedkope, $25.000 kostende, Model 2. Mocht die vraag er toch zijn hoeven ze slechts een stuur en pedalen toe te voegen en klaar is Kees.

Hoe gaat de nieuwe robotaxi eruit zien?

In de nieuwe biografie van Musk is nu een conceptontwerp van de zelfrijdende Tesla-taxi opgedoken.

De biograaf van Musk, Walter Isaacson, heeft enige informatie gedeeld over de vorig jaar verschenen autobiografie over de CEO van Tesla. Uit Isaacsons interviews bleek onder andere dat Tesla werkt aan twee nieuwe modellen: een Model 2 (of eigenlijk een robotaxi). Opvallend is dat beide modellen geen pedalen of stuur hebben. Het grote verschil lijkt voornamelijk te zitten in de zichtbaarheid van de achterwielen.

De voertuigen zouden een 'futuristisch' ontwerp krijgen, enigszins vergelijkbaar met de Cybertruck.

Dit ontwerp is ook te zien in het boek van Isaacson. Op het conceptuele beeld is een kleine tweedeursauto met twee zitplaatsen te zien, die qua stijl enigszins lijkt op de Cybertruck, maar minder hoekig is. De elektrische robottaxi lijkt op een van de afbeeldingen slechts drie wielen te hebben.

Interesse in FSD groeit onder Amerikaanse consument, Nederland volgt langzaam maar zeker

In de afbeeldingen hieronder is een significante stijging te zien in het aantal zoekopdrachten binnen Google naar "Tesla FSD" van de afgelopen 90 dagen. Links de trend in de Verenigde Staten en rechts die in Nederland. In Amerika wordt er zo'n 18.000 keer per maand gezocht naar "Tesla FSD". In Nederland zijn dit slechts 250 maandelijkse zoekopdrachten.

Mijn conclusie

Zoals het bovenstaande artikel al doet vermoeden, ben ik het eens met wat de Tesla-kenners zeggen over dit onderwerp. De visie van Tesla gaat veel verder dan simpelweg marktleider willen worden door een goedkope Model 2 uit te brengen en zo de concurrentie voor te blijven. Tesla gelooft heilig dat zelfrijdende auto's en robotaxi's de toekomst zijn en wilt er alles aan doen om deze transitie zo snel mogelijk vorm te geven. De plannen zijn dus niet gecancelled, maar slechts uitgesteld!

Laatste Tesla nieuws