Elon Musk wilt met het bedrijf Neuralink de mens verbeteren met chips

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Laatste update: 06-02-2024, om 11:57 uur

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft een chip geplaatst in het hoofd van een mens. Dat meldt de miljardair op zijn berichtenplatform X. Hoewel het niet de eerste keer is dat een bedrijf hierin slaagt, is het voor Neuralink wel een primeur.

Wat doet Neuralink?

Het bedrijf ontwikkelt technologie waarmee onder andere verlamde mensen kunnen communiceren met computers. Zo kunnen ze berichten typen door aan woorden te denken en is het mogelijk om programma's te openen zonder een muis te gebruiken.

Toestemming voor experimenteren

Vorig jaar kreeg Neuralink toestemming in de Verenigde Staten om te experimenteren op mensen. Neuralink voert al langer tests uit op dieren. Twee jaar geleden publiceerde het een video waarin een aap het computerspel Pong speelt. Opvallend genoeg bediende de aap het pingpongbatje niet met een controller, maar met zijn hersenen.

De resultaten tot nu toe

Details over de nieuwste proef zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens Musk laten de eerste resultaten een "veelbelovende neuronenpiek" zien. Het implantaat werd gisteren aangebracht bij de patiënt.

Andere partijen in de markt

De ideeën van Musks bedrijf zijn niet nieuw. Andere bedrijven werken ook al langer aan een zogenaamde hersen-computer interface.

Zo slaagde het bedrijf Blackrock Neurotech er eerder al in om twee implantaten te plaatsen bij een patiënt die verlamd is vanaf zijn borst na een auto-ongeluk. Met de implantaten schudde hij in 2016 de hand van toenmalig president Obama, door met behulp van de apparaatjes in zijn hersenen een robotarm aan te sturen.

Mijn conclusie

Dit laat naar mijn mening zien op wat voor een grote schaal Elon Musk bezig is met technische ontwikkelingen die de wereld beter maken. Of het nou een Tesla is die het autorijden gemakkelijker maakt, de SpaceX te lanceren om de kosten voor ruimtetransport te verlagen of het implementeren van een chip om het leven van mensen te optimaliseren, Elon Musk werkt aan een betere wereld.

Laatste Tesla nieuws