Europa krijgt voorrang op de levering van de Model 3 Highland

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 25-10-2023, om 10:35 uur

De voertuigen die in Shanghai worden geproduceerd, hebben niet alleen de binnenlandse Chinese markt als bestemming, maar zijn tevens bedoeld voor wereldwijde export. In feite heeft Europa prioriteit gekregen bij de bestellingen voor de Model 3 Highland.

In China werden de bestellingen vorige week geopend, en volgens de informatie op de Tesla-website zullen de eerste leveringen van de sedan naar verwachting binnen 6 tot 8 weken plaatsvinden. In Europa was de mogelijkheid om de nieuwe Model 3 te bestellen al eerder beschikbaar. Voor Nederlandse klanten wordt volgens Tesla verwacht dat de elektrische sedan binnen 2 tot 6 weken aan de eerste klanten wordt geleverd.

Geproduceerd in China

De herziene Tesla Model 3 wordt momenteel uitsluitend vervaardigd in de fabriek in Shanghai. De andere Gigafactories van Tesla zijn nog niet gestart met de productie van de Model 3 Highland. In de Tesla-fabriek in Fremont, Californië, wordt bijvoorbeeld nog steeds de 2023 versie van de Model 3 geproduceerd. De productie van de opgefriste elektrische sedan in die locatie staat pas gepland voor het begin van volgend jaar.

Verhoogde Winstmarges

Hoewel het op het eerste gezicht eenvoudiger lijkt voor Tesla om de bestaande Model 3-voorraad in China te verkopen, geeft de Amerikaanse fabrikant er de voorkeur aan om de eerste Model 3 Highland-modellen eerst naar de Europese markt te brengen. De reden hiervoor is vrij helder: de winstmarges in Europa zijn aanzienlijk groter dan in de uiterst competitieve markt voor elektrische voertuigen in China.

Tesla heeft deze hogere winstmarges dringend nodig, vooral na alle prijsverlagingen die het recentelijk heeft doorgevoerd. CEO Elon Musk heeft herhaaldelijk de kortingen verdedigd door te stellen dat Tesla momenteel een hogere prioriteit geeft aan verkoopvolume boven winst. Echter, de teleurstellende financiële resultaten van het afgelopen kwartaal hebben waarschijnlijk de nodige zorgen binnen Tesla veroorzaakt. Daarom is het van cruciaal belang dat de Model 3 Highland net zo'n verkoophit wordt als bijvoorbeeld de Tesla Model Y, die wereldwijd een van de meest populaire auto's is.

Meer Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

  Tesla model Y configureren

  Tesla model Y configureren

  Tesla Model 3 configureren

  Tesla Model 3 configureren

  Tesla Model S configureren

  Tesla Model X configureren