Man met Apple Vision Pro kruipt achter een zelfrijdende Tesla

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Laatste update: 08-02-2024, om 09:10 uur

Niet aan te raden, wel innovatief gedacht

Enkele uren nadat Apple zijn nieuwe VR-bril, de Vision Pro, aan zijn eerste klanten in de Verenigde Staten had uitgereikt, verschenen er vrijdag video's online van gebruikers. De meerderheid van hen zat veilig op een stoel of bank in een huiskamer of kantoor. Maar er was ook een enkeling die het avontuur opzocht, met alle risico's van dien.

De Amerikaanse Dante Lentini doet het ondenkbare

De meest opvallende video toont de 21-jarige Dante Lentini. Hij vond het een goed idee om de VR-bril van Apple te dragen terwijl hij in een rijdende computer zat, namelijk een Tesla met Autopilot.

Lees hier meer over de Full Self-Driving (FSD) functie van een Tesla.

Wat zien we op de video?

Op een video die hij op X plaatste, is te zien hoe Lentini bezig is met de bril terwijl hij zijn handen niet aan het stuur heeft, iets wat geen enkele rijmodus in een Tesla toestaat.

Aan het einde van de video is te zien dat Lentini wordt tegengehouden door de politie. Hij beweert zelf dat hij is gearresteerd door de dienders.

Hij lijkt niet de enige die de proef op de som neemt

Maar Lentini lijkt niet de enige te zijn die met de Vision Pro in een Tesla rijdt zonder controle over het voertuig te behouden. Een andere video op X toont een man die in een Cybertruck bezig is met andere dingen dan op het verkeer letten.

Apple waarschuwt gebruikers

Apple had waarschijnlijk al voorzien dat dit probleem zich zou voordoen en waarschuwt gebruikers expliciet om de Vision Pro niet te gebruiken tijdens het besturen van een rijdend voertuig, fiets, zwaar materieel of in andere situaties waarin aandacht voor veiligheid vereist is," aldus het bedrijf.

Als een gebruiker toch de Vision Pro in een bewegend voertuig gebruikt, verschijnt er een waarschuwing op het scherm. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de VR-bril moeite heeft om referentiepunten te maken, die nodig zijn om de locatie van de virtuele schermen te bepalen.

De Apple Vision Pro niet gemaakt voor het openbaar vervoer

Dat de Vision Pro daardoor niet of nauwelijks werkt in het openbaar vervoer, ontdekte de bekende YouTuber Casey Neistat toen hij met de Vision Pro de straten van New York ging verkennen.

De bevindingen van Neistat suggereren dat de eerder genoemde Tesla-rijders hoogstwaarschijnlijk dezelfde melding kregen en dus eigenlijk niets konden doen met de Vision Pro.

De Tesla-rijders mét Vision Pro worden waarschijnlijk gekwalificeerd als 'glassholes': een term voor mensen die hun VR-bril in het openbaar dragen en daarmee asociale acties uitvoeren.

Mijn mening

Het rijden met een Vision Pro in een zelfrijdende auto is op het moment een risico voor zowel de bestuurder als medeweg gebruikers en is daarom zeer af te raden. Wel laat het naar mijn mening zien wat er in de toekomst mogelijk is. Het zou mij dus niks verbazen als we dit soort dingen technologische ontwikkelingen steeds vaker zullen zien.

Laatste Tesla nieuws