Europese Commissie wilt onderzoek doen naar mogelijk oneerlijk ontvangen subsidies door Tesla

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 26-09-2023, om 15.05 uur

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij, naast het onderzoeken van Chinese autofabrikanten, ook de subsidies aan Tesla en Europese automakers in de elektrische auto-industrie in China wil onderzoeken. Dit werd bekendgemaakt door Eurocommissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Eerder deze maand had Brussel het onderzoek aangekondigd uit bezorgdheid dat de financiële steun een negatieve invloed zou kunnen hebben op de Europese industrie.

Voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie merkte eerder deze maand op tijdens haar "Staat van de EU"-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg dat de wereldmarkt wordt overspoeld met goedkopere Chinese elektrische auto's, die kunstmatig laag worden gehouden door aanzienlijke staatssteun. Dit verstoort onze markt.

Frankrijk heeft al lang aangedrongen op een dergelijk onderzoek naar de praktijk van "dumping" door China. Echter, vooral Duitsland heeft aarzelingen geuit, vanwege de vrees voor een handelsoorlog met China. Het Duitse bedrijfsleven, met inbegrip van de auto-industrie, heeft nauwe banden met China.

Tesla zou mogelijk hebben geprofiteerd van Chinese subsidies, aldus Eurocommissaris Dombrovskis. Hij benadrukt dat dit niet uitsluitend betrekking heeft op elektrische auto's van Chinese merken, maar dat het ook van toepassing kan zijn op auto's van andere fabrikanten die subsidies ontvangen voor hun productie.

Op de vraag of Tesla en Geely, de grootaandeelhouder van het Zweedse Volvo, onder het onderzoek vallen, reageerde Dombrovskis positief. Hij voegt eraan toe dat de Europese Unie nu waarschijnlijk de grootste markt is die toegankelijk is voor Chinese fabrikanten, maar benadrukt dat concurrentie eerlijk moet verlopen.

Volgens berichten van persbureau Bloomberg, gebaseerd op anonieme bronnen, heeft Tesla hoogstwaarschijnlijk geprofiteerd van Chinese subsidies. Dit bewijs zou zijn verzameld in aanloop naar de aankondiging van het onderzoek door de Europese Commissie.

Tesla begon eind 2020 met de export van zijn Model 3 vanuit een fabriek in Shanghai, en in de zomer van 2021 werd deze fabriek al aangemerkt als de "voornaamste exporthub" van Tesla.

Het laatste Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

    Tesla Model S configureren

    Tesla Model X configureren