Tesla computer stopt ermee tijdens het rijden en dit is wat er gebeurd

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 29-08-2023, om 13.20 uur

Een Tesla is eigenlijk een rollende computer, dus het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als de software ervan stopt met werken.

Moderne auto's zitten vol met computers die verschillende hardware en software aansturen. Vooral in een elektrische auto zijn de systemen die door de computer worden geregeld van groot belang. Maar wat gebeurt er als deze systemen vastlopen terwijl je aan het rijden bent op de snelweg?

Wat is de beste oplossing?

Je hebt vast weleens gehoord van allerlei complottheorieën. Met de opkomst van het internet zijn deze alleen maar talrijker geworden. Eén van die theorieën beweert dat auto's tegenwoordig worden overgenomen door computers. Hierdoor zou de overheid precies kunnen volgen waar we zijn en zelfs onze auto's op afstand kunnen uitschakelen. Sommige mensen vinden het idee dat moderne auto's zoveel software bevatten maar niets.

We weten allemaal dat een computer kan crashen of niet meer goed kan werken door een storing. Normaal gesproken zou je simpelweg de computer opnieuw opstarten om het probleem te verhelpen. Maar wat als je met een snelheid van 100 kilometer per uur op de snelweg rijdt? Dan is opnieuw opstarten geen eenvoudige optie. Gelukkig hebben autofabrikanten hieraan gedacht en daarom zijn er back-up systemen ingebouwd. De auto moet altijd veilig kunnen blijven rijden en indien nodig stoppen. Tenminste, dat is het idee.

Opnieuw opstarten

Autofabrikanten voeren uitgebreide tests uit op dit gebied. Maar er was eens een Tesla-rijder die besloot om dit zelf eens te ervaren. Ze besloot haar Model X opnieuw op te starten terwijl ze op een drukke weg in Amerika reed. Nu, hoewel het niet helemaal hetzelfde is als een computer die crasht, komt het aardig in de buurt.

Je hoeft je aluminiumhoedje niet meer op te zetten, want de uitkomst is geruststellend. De auto blijft gewoon rijden, ook al gaan de schermen op zwart. Dankzij de back-up systemen blijft de auto operationeel. Het is echter vermeldenswaardig dat Tesla niet echt blij is met dit soort zelfexperimenten. Diverse veiligheidssystemen werken namelijk niet tijdens zo'n herstart, wat potentieel gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Dus, het is niet aan te raden om het zelf te proberen, maar gelukkig hebben we de beelden ervan.

Bekijk meer Tesla Nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren