Tesla vervangt Diesel-Shuttle diensten voor batterij aangedreven modellen

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 14-06-2024, om 10:40 uur

Vervanging van Diesel-Elektrische Treinen

Autofabrikant Tesla zal vanaf deze zomer de diesel-elektrische treinen, die momenteel worden gebruikt om werknemers en publiek naar de megafabriek in Berlijn te vervoeren, vervangen door nieuwe batterij-aangedreven modellen. Dit initiatief is een stap vooruit in Tesla's streven naar duurzaamheid en vermindering van de ecologische voetafdruk.

De Gigafabriek in Berlijn-Brandenburg

De gigantische fabriek in Berlijn-Brandenburg produceert zowel Tesla's Model Y-voertuigen als batterijcellen. Het is de eerste locatie in Europa waar Tesla in eigen beheer batterijcellen produceert, naast de productie van elektrische voertuigen. Deze faciliteit speelt een cruciale rol in Tesla's Europese operaties en duurzame ambities.

Gratis Pendeldienst voor Werknemers en Publiek

Tesla biedt een gratis pendeldienst aan voor zowel medewerkers als het publiek van Berlijn naar Tesla's eigen treinstation bij de fabriek, die ongeveer 35 kilometer van het centrum van de stad ligt. De treindienst wordt door ruim 3.500 mensen per dag gebruikt. Momenteel rijdt er op deze lijn een Bombardier Talent dieseltrein, geëxploiteerd door Niederbarnimer Eisenbahn. Deze dienst zal uiteindelijk worden vervangen door batterijtreinen om de impact op het milieu verder te verminderen.

Dienstregeling en Route

Doordeweeks rijden er per dag 28 treinen naar de fabriek, waarvan 26 retourritten, met een reistijd van circa 12 minuten. De route begint bij station Erkner, het eindpunt van de Berlijnse S-Bahn S3 en op de RE1 Berlijn - Frankfurt/Oder, en eindigt bij de fabriek van Tesla. Dit zorgt voor een efficiënte en snelle verbinding voor werknemers en bezoekers.

Lease van Mireo B Batterijtreinen

De nieuwe treinen die zullen gaan rijden, zijn de Siemens Mireo Plus B. Dit zijn batterijtreinen die gebaseerd zijn op het succesvolle Mireo-platform van Siemens Mobility. De treinen zullen worden gehuurd via Siemens' dochteronderneming Smart Train Lease, die eerder dit jaar werd opgericht om gestandaardiseerde treinen te leveren die ook op korte termijn beschikbaar zullen zijn. De Mireo Plus B-treinen zijn ontworpen om milieuvriendelijker en efficiënter te zijn dan de huidige diesel-elektrische modellen.

Overgangsperiode

Voordat de nieuwe treinen gaan rijden, zal er een korte overgangsperiode zijn waarin er geen treinshuttle zal rijden, aldus Tesla. Deze periode is noodzakelijk om de overgang naar de nieuwe technologie soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat de nieuwe batterijtreinen volledig operationeel en betrouwbaar zijn voor dagelijks gebruik.

Laatste Tesla nieuws