Tesla vraagt in VS extra kosten na 90 procent laden SuperCharger

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 23-11-2023, om 10:00 uur

Tesla introduceert vanaf nu een 'congestietoeslag' op bepaalde laadstations in de Verenigde Staten voor elektrische voertuigen met een acculading van 90 procent die een Supercharger-laadpaal bezet houden. Het autobedrijf brengt hiervoor één dollar per minuut in rekening, ter vervanging van de reeds bestaande inactiviteitstoeslag.

Voertuigen in de Verenigde Staten die een Supercharger op 'specifieke locaties' bezet houden met een acculading van meer dan 90 procent, moeten dit extra tarief betalen tijdens drukke periodes bij het station. Deze toeslag vervangt de huidige inactiviteitstoeslag die wordt toegepast bij een acculading van 100 procent. In dat geval betaalt de bestuurder 50 dollarcent per minuut wanneer ten minste de helft van de Superchargers op een station bezet is, en één dollar wanneer alle laadpalen bezet zijn. Tesla zal nu bij de desbetreffende Superchargers dus sneller het volledige tarief in rekening brengen.

Als een voertuig in aanmerking komt voor deze toeslag, verschijnt er een melding in de Tesla-app, waarna de gebruiker nog vijf minuten heeft om de oplader te ontkoppelen. Het bedrijf motiveert dit beleid met de woorden: "Deze toeslag is bedoeld om bestuurders aan te moedigen alleen op te laden wat nodig is, in plaats van hun voertuig tot 100 procent op te laden. Dit zorgt ervoor dat Superchargers beter beschikbaar zijn, zodat iedereen toegang heeft wanneer dat nodig is."

In de Benelux hanteert Tesla ook al een inactiviteitstarief van 50 eurocent of één euro per minuut, afhankelijk van de drukte bij een laadstation. Tot aan de publicatie van dit artikel heeft Tesla niet bevestigd of het nieuwe congestietarief ook in de Benelux zal worden toegepast.

Meer Tesla nieuws