Tesla wint zaak tegen Zweedse staat en klaagt ze aan

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 28-11-2023, om 09:20 uur

In het conflict tussen Tesla en de Zweedse vakbonden heeft de autofabrikant een voorlopige zege behaald. Op maandag oordeelde een Zweedse rechter dat het Zweedse transportagentschap onmiddellijk nieuwe kentekens aan Tesla moet verstrekken. Eerder slaagden de vakbonden erin een blokkade op te leggen.

Gewonnen en de aanval is ingezet

Tesla heeft juridische stappen ondernomen tegen het Transportagentschap van de Zweedse overheid. Deze rechtszaak volgt op stakingsacties gericht tegen de Amerikaanse autofabrikant. Als gevolg van deze acties ondervindt Tesla moeilijkheden bij het verkrijgen van kentekenplaten voor zijn nieuwe auto's in Zweden, zo meldt de Zweedse zakenkrant Dagens Industri.

Waar ging het conflict over?

IF Metall, de grootste vakbond van Zweden, bevindt zich in een strijd met Tesla om een collectieve arbeidsovereenkomst te verkrijgen voor zijn monteurs. Eind oktober legden ongeveer 130 werknemers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Uit solidariteit hebben leden van andere vakbonden, waaronder postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, zich bij de actie tegen Tesla aangesloten. Havenmedewerkers blokkeren bijvoorbeeld het laden en lossen van Tesla-auto's.

Gevolgen van de staking

Vanwege de staking bij het postbedrijf Postnord ontvangt Tesla ook geen kentekenplaten meer van de Zweedse Transportorganisatie. Deze platen worden exclusief via Postnord bezorgd, aangezien alle Zweedse overheidsinstanties, op basis van een aanbestedingscontract, verplicht zijn dit postbedrijf te gebruiken. Elon Musk, de CEO van Tesla, beschreef vorige week al de gevolgen van de staking in Zweden als "krankzinnig" in een bericht op zijn sociaalmediaplatform X.

Meer Tesla nieuws