Tijdelijke sluiting Tesla's Gigafactory Fremont in de Verenigde Staten

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Datum: 28-07-2023

Bij de presentatie van de mooie Q2 resultaten van Tesla, gaf Elon Musk al voorzichtig aan dat de productie in Q3 waarschijnlijk tegen zal vallen. Dit komt omdat een aantal van de Gigafactories tijdelijk minder zullen gaan produceren of zelfs sluiten vanwege upgrades van de productielijn voor de Model 3 en Y. Dat Fremont aan een upgrade toe was is niet verwonderlijk. Het is immers Tesla’s enige fabriek die niet zelf ontworpen en ‘from scratch’ gebouwd is. Deze fabriek hebben ze destijds voor een schijntje kunnen overnemen.

Quote:

“We continue to target 1.8 million vehicle deliveries this year, although we expect that Q3 production will be a little bit down because we’ve got some shutdowns to for — a lot of factory upgrades. So, just probably a slight decrease in production in Q3 for sort of global factory upgrades.” - Elon Musk - Q2 Earnings Call

Musk ging niet in detail en wijdde verder niet uit over het hoe, wat en waarom. Hij sprak enkel over ‘global factory shutdowns’. Fremont is als eerste aan de beurt, zo is te zien aan drone-beelden die op YouTube en Twitter de ronde doen. Zoals je kunt zien is er weinig activiteit momenteel en er gaan geruchten dat er zelfs een plek wordt gebouwd voor een nieuwe GigaPress. Hierna volgt Giga Shanghai. Deze twee fabrieken samen produceren het gros van alle Model 3’s en Y’s die wereldwijd geëxporteerd worden.

Model 3 Highland

Het plotselinge sluiten van Fremont, zo snel na de Earnings Call, tezamen met de fikse kortingen die Tesla momenteel op Model 3’s biedt voeden de geruchten alleen nog maar meer dat de Model 3 Highland nabij is. De facelift van de huidige Model 3 wordt steeds regelmatiger gespot in het wild.

Bewijs dat deze geruchten ondersteunt is te zien in de documenten van Tesla die zijn ingediend bij de stad Fremont. De documenten benadrukken verschillende fabrieksverbeteringen, waaronder gereedschapsinstallaties, upgrades van productielijnen en andere opmerkelijke verbeteringen.

Opkomende geruchten over Tesla's veelbelovende Model 3 Highland zorgen voor opwinding onder autofans. Verscheidene prototypes zijn publiekelijk gespot en er zijn gerelateerde officiële documenten opgedoken, wat de speculatie voedt. De aanhoudende fabriekssluiting voegt geloofwaardigheid toe aan het idee dat de facelift van de Model 3 mogelijk de drijvende kracht is achter de verbeteringen in de fabriek. Sommige van Tesla's ingediende documenten bevatten zelfs de naam 'Highland', wat de speculaties natuurlijk verder aanwakkert.

De fabriek in Fremont, doorgaans bruisend van activiteit, ligt momenteel stil. Dit heeft bijgedragen aan de veronderstelling dat deze stilstand te maken heeft met de uitgebreide upgrades waar Tesla-CEO Elon Musk eerder naar verwees. Maar het prikkelt de fantasie om te bedenken dat Tesla zich klaarmaakt voor toekomstige projecten en evolueert als autobouwer.

Het is duidelijk dat de sluiting van de Fremont-fabriek meer is dan alleen een routineuze schoonmaak. Het lijkt eerder het begin te markeren van een veelbelovend nieuw hoofdstuk voor Tesla, genaamd 'Highland', en wie weet welke andere verrassingen het met zich meebrengt. Autofanaten houden hun adem in en wachten vol spanning af op verdere updates van Tesla over deze opwindende ontwikkelingen.

Meer Tesla nieuws

Bereken je maandelijkse Tesla lease bedrag

Tesla model Y configureren

Tesla model Y configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model 3 configureren

Tesla Model S configureren

Tesla Model X configureren