Op vakantie met een elektrische auto

Op vakantie met een elektrische auto, hoe werkt dat?

De afgelopen jaren was met name de Tesla Model S populair om mee op autovakantie in Europa te gaan. De grote actieradius tot wel 450 kilometer samen met het dekkende Supercharging netwerk maakt lange afstanden rijden zeer toegankelijk. Dit gold echter nog niet voor andere EV’s zoals de Nissan Leaf en Renault ZOE. Hier komt nu echter verandering in met de verbeterde versies en een uitgebreid netwerk van snelladers in Europa.

Ga eenvoudig op vakantie met een elektrische auto met deze tips

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Verken je route door gebruik te maken van Google Maps en websites als ChargeMap, CHAdeMO-map en Fastned. Onder andere ChargeMap heeft een hele goed app voor onderweg. Zorg dat je een internetabonnement voor in het buitenland afsluit op je mobiele telefoon zodat je deze apps kunt raadplegen.
  2. Ken de verschillende laadsystemen in het land van bestemming. In Nederland kun je praktisch bij alle laadpalen terecht met dezelfde kabel en laadpas maar in het buitenland is dit niet het geval. Zo is de aansluiting in Frankrijk bijvoorbeeld anders dan in Nederland. Vraag je auto leverancier om advies en de juiste kabel. Nog belangrijker misschien; de juiste laadpas. Er zijn veel aanbieders in het buitenland waar je eerst lid van moet worden, een pas moet aanvragen (wat enkele dagen duurt) voordat je kunt laden. Zoek dit dus eerst uit!
  3. Hou rekening met het rijbereik van jouw auto. Een volle accu van een nieuwe Renault ZOE heeft een fabrieksopgave van 400 kilometer terwijl dit in de praktijk neerkomt op ongeveer 250 tot 300 kilometer als je continu over de snelweg rijdt. Geen zin om zo vaak te stoppen? Overweeg om iets rustiger te rijden, bijvoorbeeld 90 km/u op de snelweg.
  4. Er is overal stroom in de wereld. Kom je ooit in nood omdat je geen laadpaal kunt vinden? Bel ergens aan en maak gebruik van de thuislader of rij naar een industrieterrein waar altijd krachtstroom te vinden is. Wij hebben hier zeer positieve ervaringen mee.
  5. Ontspan! Geniet van je reis en de omgeving. Wie weet waar jouw reis je naar toe leidt!