Musk's geniale strategie werkt: Tesla boekt winst van $312 Miljoen

2018

Tesla heeft gisteravond haar derde kwartaalcijfers bekend gemaakt: een record omzet van $6,8 miljard en winst van $312 miljoen. Een historisch kwartaal. Voor velen was de winst onverwacht. Wij schreven echter al eerder dat Elon Musk precies weet waar hij mee bezig is. We zetten alles nog even op een rij.

Musk heeft bewust media aandacht gezocht in Q3

Terwijl iedereen in Q3 gefocust was op de gekke fratsen van de persoon Elon Musk, vestigt zijn bedrijf Tesla record na record in de auto-industrie. Begin oktober schreven we over hoe Musk en Tesla doelbewust de media bespelen. Nu blijkt dat wij met dat stuk toch wel erg in de goede richting zaten met betrekking tot zijn strategie. Doelbewust heeft Musk bijna dagelijks de media aandacht getrokken om zijn 'brand awareness' te vergroten. Musk heeft in Q3 zonder marketingbudget de volle aandacht van de media getrokken met 'edgy' briljante PR. Opvallend veel gelijkenis met de strategie die Trump al jaren gebruikt, waar we eerder al over schreven in het stuk "Tweet like Musk and Trump". Alle ogen waren gisteren dus gericht op Tesla en Musk bij de presentatie van zijn sterke Q3 cijfers. Smart move...

Hiermee bevestigt Musk niet alleen zijn status als briljant visionair, maar ook als briljant strateeg. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en dat zijn naam overal voorpagina nieuws is. De “funding secured” tweet en het trekje van een joint in de studio met Joe Rogan. Hoe gekker, hoe meer Tesla in het nieuws is. Het gaat immers om productie aantallen en kwaliteit van de auto en dat zit goed.

"Pssst...wil jij dit jaar nog in een gloednieuwe Tesla rijden met 4% lage bijtelling? Voorkom de hoge bijtellingsregels van 2019 en vraag een vrijblijvende offerte aan voor een Tesla voorraadmodel!"

Winst boven verwachting

Het bedrijf behaalde hogere inkomsten dankzij een nieuw record van $6,8 miljard. Het sloot het kwartaal af met een zeldzame winst van $1,75 per aandeel. Dat is aanzienlijk hoger dan wat iedereen verwachtte. Niet iedereen, ik niet. Afgelopen maand ben ik na alle geruchten in de media afgereisd naar Silicon Valley om zelf in de fabriek bij Tesla te kijken en te praten met betrokkenen. Daaruit bleek al een veel rooskleuriger beeld. Je kunt hier de video bekijken.

Het lijkt erop dat de brutomarge van Model 3, die uiteindelijk veel hoger uitviel dan verwacht, het verschil maakte. Tesla beweert dat de brutomarge van Model 3 GAAP en niet-GAAP in Q3 beide meer dan 20% bedroeg. Het bedrijf zegt dat de arbeidsuren per Model 3 met meer dan 30% zijn gedaald van Q2 naar Q3.

In het derde kwartaal werd de Tesla Model 3 in de Verenigde Staten de best verkochte auto in het middensegment. Tesla verkocht zelfs meer auto’s dan BMW en met een productie van 7,000 stuks per week voldeed Tesla aan haar doelstellingen.

De koers van Tesla steeg vandaag dan ook weer met 10%. De Tesla Model 3 is duidelijk de ster van dit kwartaal, maar de energieactiviteiten van Tesla verliepen ook mooi, volgens de brief van de aandeelhouder. In het derde kwartaal groeide de energieopslag capaciteit van de Tesla Energy divisie naar 239 MWh.

Het bedrijf heeft nog steeds veel schulden en is van plan om tijdens het huidige kwartaal delen ervan terug te betalen, maar de kaspositie blijft sterk. Het groeide met $731 miljoen tijdens het kwartaal en het staat nu op $2,9 miljard.

Wachten op de volgende media stunt van Musk in Q4

In de media worden door Musk termen verspreidt als 'production hell' en zelfs 'delivery hell", super slim want niemand heeft het meer over de verkoopaantallen. Al deze 7,000 Tesla's per week moeten ook nog verkocht worden, maar hoe doe je dat zonder marketingbudget, zo dus.

Hoe gekker, des te beter, dat blijkt ook als we naar de merkwaarde van zijn bedrijf kijken met inmiddels weer een beurswaarde van $ 52 miljard. Deze media strategie past tot slot perfect bij de direct sales & marketing strategie van Tesla zelf: klantgericht, peer-to-peer sales, sterke community, blitse product onthullingen, constante software updates en minimale traditionele advertising.

Het is dus wachten in Q4 op de volgende mediastunt van Musk.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery