Tesla-fabriek Tilburg heeft volledig zonnedak

Satellietbeelden van de Tesla-fabriek in Tilburg laten zien dat er een installatie van zonnepanelen over vrijwel het hele dakoppervlak is geïnstalleerd. Dit werd ontdekt door iemand met een scherp oog op Google Maps.

Installatie

De zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op het dak van de Europese Tesla-fabriek werden ontdekt door Kees van der Leun, de directeur van het bedrijf Ecofys. De specificaties van de zonnepanelen zijn nog niet bekend gemaakt door Tesla zelf. Kees van der Leun schat in dat het dakoppervlak ongeveer 43.000 m2 is en hierdoor bijna 3 megawatt aan energie kan opwekken.

Tesla-fabriek

In de fabriek in Tilburg vindt de assemblage plaats van de Tesla's voor de Europese markt. Ten tijde van de opening van de fabriek in 2013 was deze 18.900 m2 groot. Echter, na slechts 1 jaar besloot Tesla de fabriek uit te breiden. Er werden onder andere een grote hal en een extra assemblage deel aan toegevoegd. De fabriek is uiteindelijk bijna drie keer zo groot geworden en heeft op dit moment een oppervlak van 49.000 m2. Wanneer de schatting van Kees van der Leun correct blijkt, betekent dit dat ongeveer 88% van het dakoppervlak is bedekt met zonnepanelen.

Gigafactories

Uit de installatie van de zonnepanelen op de fabriek in Tilburg blijkt opnieuw de visie van Tesla om een volledig duurzaam bedrijfssysteem te realiseren. In 2015 heeft Tesla's CTO, Jeffrey Brian Straubel, aangekondigd dat de Gigafactory 1 in Nevada, een van de grootste gebouwen ter wereld, ontworpen is om zelfvoorzienend te zijn met betrekking tot elektriciteit en daarnaast CO2-neutraal zal zijn.

De Gigafactory 1 in Nevada en Gigafactory 2 in Buffalo (New York) hebben op dit moment nog geen zonnepanelen. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat ook deze gebouwen een volledige installatie met zonnepanelen zullen krijgen.

Tesla Model 3 bestellen

Maak nu nog gebruik van een vroeg reserveringsnummer bij MisterGreen en rijd hierdoor als een van de eerste in Nederland de Tesla Model 3. Sluit je aan bij de 'Club van 1.000' van MisterGreen.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery

Ander Tesla model leasen?