Full Self-Driving Beta; Wat kan het in de Verenigde Staten en in Europa?

Datum: 16-04-2021

Full Self-Driving, de autonoom rijdende software van Tesla, is in de Verenigde Staten vele malen geavanceerder dan in Europa. Dat komt door wet- en regelgeving die bepaalde functionaliteiten beperkt hier aan deze kant van de oceaan. Wat kan het in Verenigde Staten en wanneer is Europa er klaar voor? Je leest het in dit blogartikel.

Beta-programma in de V.S.

In oktober 2020 begon de uitrol van het Beta-programma in de V.S. naar een aantal selecte Tesla-rijders. Elon waarschuwde dat de geüpdatete software extremely slow & cautious is. Deze uitrol is de eerste stap naar bijna 100% autonoom rijden, want 100% autonoom rijden zonder menselijke interventie is nog niet mogelijk. Je kreeg alleen toegang als je onderdeel was van het testpanel om ervoor te zorgen dat ze de eerste kinderziektes snel konden opsporen en verbeteren.

Elon Musk zei dat Tesla deze software-update "zeer voorzichtig" benaderde omdat de "wereld een complexe en rommelige plek is". In een brief aan investeerders zei Tesla dat het Autopilot-team “gefocust is op een fundamentele architectonische herschrijving van neurale netwerken en besturings-algoritmen. Door deze herschrijving kunnen de resterende functionaliteiten van het Advanced Driver Assistance System worden vrijgegeven."

Maar, wat kan het dan in de Verenigde Staten? Bekijk deze video hieronder van Tesla Raj, een autoriteit op het gebied van Tesla content.

Waarom lopen we achter in Europa?

Dat heeft te maken met wet- en regelgeving. De UNECE regelgeving, waar Nederland onderdeel van is, wordt gemaakt op basis van een ‘scenario approach’ en V.S. regelgeving meer op een ‘capability approach’. De V.S. heeft de verdragen van de UNECE niet geratificeerd en hebben expliciet autonoom rijden opgenomen in wet- en regelgeving in 21 staten. In de Vienna Convention on Road Traffic staat de bestuurder centraal in de wet- en regelgeving, maar in de V.S. staat de bestuurder niet centraal en kan een autonoom rijdend systeem als bestuurder bestempeld worden.

“Het niveau van veiligheid dat autonome voertuigen moet hebben impliceert dat een autonoom voertuig in geen enkel geval een niet-tolereerbaar risico zal veroorzaken en/of nemen. Dus er mogen geen ongevallen veroorzaakt worden met letsel of dood als gevolg die in alle redelijkheid te voorzien en voorkomen zouden zijn of hadden kunnen worden.” - UNECE

Elke mogelijk scenario moet voorkomen kunnen worden, daarom is er tijd nodig om wet- en regelgeving aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid als we 100% autonoom rijden in de toekomst. Dat betekent wel dat tegen de tijd dat we autonoom mogen rijden, dat het systeem dusdanig is ontwikkeld dat het veilig genoeg is om door iedereen gebruikt te worden.

Wanneer kunnen we wel autonoom rijden in Europa?

Het huidige framework waarop alle wet- en regelgeving omtrent autorijden is gebaseerd, gemaakt en wordt gestructureerd door een bepaald orgaan binnen de UN-ECE (United Nations Economic Commision for Europe). Namelijk, het UNECE World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations ofwel WP.29.

Dit is een wereldwijd opererend regelgevend forum binnen het institutionele framework van de UNECE Inland Transport Committee (ITC). Drie UN overeenkomsten, aangenomen in 1958, 1997 en 1998 bieden het juridische framework waardoor de lidstaten die zich gebonden hebben aan deze overeenkomsten in staat zijn om regelgeving te maken aangaande motorvoertuigen en apparaten die daarvoor bestemd zijn.

Onder de WP.29 vallen zes aparte werkgroepen, waarvan de GRVA belast is met de zware taak om wetgeving te maken voor Automated/Autonomous en Connected Vehicles. De wetgeving op het gebied van autonoom rijden is hier een deel van, maar ook cybersecurity en bijvoorbeeld data opslag vallen hieronder.

Het is belangrijk om te weten dat de Verenigde Staten zich niet hebben gecommitteerd aan dit forum en aan deze juridische documenten. Zij maken dus een geheel eigen wettelijk framework voor motorvoertuigen en de besturing ervan. Nederland is wel een lidstaat van de UNECE en heeft de verdragen geratificeerd. In een volgend blogartikel leggen wij de GRVA en UN-ECE WP29 verder uit.

Welke functionaliteiten heeft FSD Beta in de V.S.?

Auto Lane Change

Tijdens het rijden op de snelweg plaatst Auto Lane Change je auto in de optimale rijstrook om je voor te bereiden op in- en uitritten bij het inhalen van langzame auto's. Bestuurders krijgen een duidelijk inzicht in aankomende rijstrookwisselingen en kunnen worden aangepast aan de Auto Lane Change-functionaliteit.

Navigate on Autopilot

Navigate on Autopilot zorgt ervoor dat je op de snelweg van op de oprit tot de afrit in- en uitvoegt. Ook heb je automatische rijstrookwisselingen, traffic-aware cruisecontrol, automatisch sturen en het inhalen van langzame auto's op uw rijstrook.

Autopark

Parkeer gemakkelijk in met een enkele druk op de knop op het Tesla scherm. Jouw Tesla waarschuwt je voor beschikbare parkeerplaatsen door de ruimte om je heen continu in de gaten te houden terwijl je onder de 25 km / u rijdt.

Summon

Geactiveerd door de Tesla-app, zal je geparkeerde auto jou overal op een parkeerplaats vinden en zelfs in krappe ruimtes parkeren of uitparkeren. Summon navigeert door complexe parkeersituaties en houdt zich aan rijstrookmarkeringen en stopborden, waarbij voetgangers en obstakels zoals verkeerskegels, vuilnisbakken en winkelwagentjes worden vermeden.

Herkennen van en reageren op verkeerslichten en stopborden.

Jouw Tesla zal met Full Self-Driving reageren op verkeerslichten en stopborden en hiernaar handelen, volledig stoppen en weer starten met rijden.

FSD beta functionaliteiten in de V.S.

  • Geen beperking G-krachten in bochten

  • Mogelijkheid om bochten van 90 graden te nemen

  • Brokstukken of gaten in de weg signaleren en er omheen rijden

  • Zonder interventie zelf de lane change uitvoeren, de software maakt volledig zelf de keuze en na scannen van omgeving zal de software de auto van baan laten wisselen en daarbij zelf de richtingaanwijzers bedienen

  • Navigate on autopilot van punt a naar b vrijwel zonder interventies van bestuurder

  • Geen maximale stuuruitslag

Komt er een abonnementsvorm?

Full Self-Driving kost vandaag de dag (08-04-2021) € 7.500 en is volgens Elon Musk nog steeds een betere investering als je het koopt i.p.v. in abonnementsvorm afneemt. De software zal op ten duur meer waard worden en de investering terugverdienen. Voor mensen die liever per maand betalen start Tesla hoogstwaarschijnlijk voor Q3 met het lanceren van een abonnementsvorm voor FSD.

Lees meer over Full Self-Driving

Je rijdt Full Self-Driving op jouw Tesla bij MisterGreen al vanaf € 45 excl. btw. Lees meer via onderstaande knop.

Mis geen enkele blog

Meld je aan voor onze blog-feed en ontvang een seintje als we een nieuw blogartikel online plaatsen.

MisterGreen gebruikt jouw gegevens om je 1x per maand de meest recente blogs te sturen. Je kan op ieder moment uitschrijven.