Idle fees Tesla; wat zijn het en hoe voorkom je onnodig kosten?

Geschreven door: Kees Roelandschap / Tesla Expert | Update: 28-09-2023, om 11.40 uur

Met de drukke vakantiemaanden in het vooruitzicht kan het heel druk zijn bij de laadpalen. Als er dan ook nog auto’s zijn die langer dan nodig aan de laadpaal ‘plakken’, is dit een onaangename verrassing.

Idle fee

Een idle fee is een boete van laadpaal aanbieders die in rekening wordt gebracht als je niet meer actief aan het laden bent en dus onnodig een laadpaal bezet houdt.

Hoe werkt dit precies?

De Tesla-app stelt gebruikers in staat om op afstand hun voertuig in de gaten te houden. De app meldt wanneer het voertuig bijna is opgeladen en geeft nogmaals een melding als het voertuig volledig is opgeladen.

Voor elke extra minuut dat een auto verbonden blijft met de Supercharger, worden er kosten in rekening gebracht. Als de auto binnen vijf minuten wordt verplaatst, worden de kosten kwijtgescholden. Idle fees zijn van toepassing wanneer een Supercharger-station 50% bezet is en worden verdubbeld wanneer het station 100% bezet is.

Kostenoverzicht

Per land verschillen de kosten voor onnodig ‘plakken’ aan een laadpaal.

De Idle Fee geldt voor laden bij Superchargers en is van toepassing op alle Tesla modellen. Bekijk hier het overzicht van 'idle fees' kosten per land zodat je goed voorbereid op vakantie gaat.

Houd er rekening mee dat ook steeds meer gemeenten gebruik maken van hun eigen versie van Idle fees. Dit kan zijn op basis van hoelang je ergens staat of hoe vol je accu is. Check daarom voor het laden de informatie op de laadpaal. Hier kun je vaak informatie vinden over extra kosten bij het laden.

Het laatste Tesla nieuws