Musk en Tesla bespelen doelbewust de media

Datum: 01-06-2020

Doelbewust de aandacht trekken om je merkwaarde en brand awareness te vergroten waardoor je elektrische auto nog populairder wordt. Slim. Elon Musk lijkt deze kunst tot in detail te beheersen. Zo deelde hij eens via Twitter de muziekvideo: "O.P.P." van de Amerikaanse hip-hop groep “Naughty by Nature” met een knipoog ;). Deze actie kan worden gezien als het doelbewust bespelen van de media en is tevens een verwijzing naar zijn eerdere conflict en schikking met de SEC waar we al eens over schreven.

Naughty by Nature 😉https://t.co/muZdxJWjyZ

— Elon Musk (@elonmusk) 1 oktober 2018

Musk schildert hiermee zichzelf, en daardoor automatisch ook Tesla, af als auto’s met een “ondeugend” randje. Het merk tegen de gevestigde orde. Net op de dag dat Tesla haar beste kwartaal tot dat moment afsloot (2018). Weliswaar met een boete van $20 miljoen, maar daartegenover stond een stijging van de beurswaarde van Tesla van 17% (zijnde $ 1,5 miljard). De opgelegde boete was daardoor te verwaarlozen.

Geen marketingbudget, volledige media aandacht

Elon Musk heeft zonder marketingbudget wederom de volle aandacht van de media. Alle ogen zijn gericht op de aankomende kwartaalcijfers van Tesla en deze beloven alle verwachtingen te overtreffen. Tesla heeft namelijk de productieprognose veruit overtroffen en produceerde afgelopen kwartaal maar liefst 83.500 Tesla’s. De eerste indicaties van Electrek duiden op een kwartaalomzet van $5 miljard met zeer waarschijnlijk winst. Tesla verkocht in augustus in de VS zelfs meer auto’s dan BMW.

Musk bestrijdt vuur met vuur

Maar waarom hanteert Musk deze, op het eerste oog, uitzonderlijke strategie? De reden is simpel: het is duidelijk dat Tesla een zeer grote bedreiging vormt voor de gevestigde orde, bestaande uit de olie-industrie van de Koch brothers en benzine producerende autofabrikanten. Laatstgenoemde verspreiden veel roddels (FUD) over Elon Musk. Musk probeert hen nu met zijn huidige strategie als het ware te ‘overschreeuwen’ en dat lijkt te gaan lukken.

Hoe gekker, hoe beter

Hiermee bevestigd Musk niet alleen zijn status als briljant visionair, maar ook als briljant strateeg. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en dat zijn naam overal voorpagina nieuws is. De “not-a-flamethrower", de “funding secured” tweet en het trekje van een joint in de studio met Joe Rogan. Hoe gekker, des te meer Tesla in het nieuws is. Het gaat immers om productie aantallen en de kwaliteit van de auto en dat zit goed. Hoe gekker, des te beter, dat blijkt ook als we naar de merkwaarde van zijn bedrijf kijken met inmiddels weer een beurswaarde van $ 52 miljard.

In de media worden door Musk termen verspreidt als 'production hell' en zelfs 'delivery hell', een strategische zet want niemand heeft het meer over de verkoopaantallen. Al deze 7,000 Tesla's per week moeten ook nog verkocht worden, maar hoe doe je dat zonder marketingbudget, zo dus.

Deze media strategie past tot slot perfect bij de direct sales & marketing strategie van Tesla zelf: klantgericht, peer-to-peer sales, sterke community, blitse product onthullingen, constante software updates en minimale traditionele advertising.

Het is dus wachten op de volgende mediastunt van Musk.

Actuele update 2020: Musk is niks veranderd...

Sinds bovenstaand artikel geschreven is, heeft Musk met regelmaat de media bespeeld. Van in eerste instantie kritiek hebben op het Corona-virus, tot ineens de belangrijkste partner te zijn van Trump in de bestrijding van het virus. Toch sprong voor ons de tweet van 1 mei 2020 eruit, waarin hij de hoogte van "zijn eigen Tesla aandeel" ter discussie stelde. Lees hier ons verhaal erover.

Onze klanten over MisterGreen

"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."

Jeffrey Werner, Tech Bakery