Tesla bijtelling: Wat gaat er veranderen in 2024?

Update: 20-09-2023, geschreven door onze Tesla lease experts

De bijtelling voor de zakelijke elektrische leaseauto was in 2023 16% en de bijtelling gaat niet omhoog in 2024. Lees verder om alles te weten komen over de bijtelling voor Tesla’s!

De coalitie is het eens over het klimaatakkoord. De maatregelen die in dit akkoord zijn opgenomen moeten ervoor zorgen dat er in 2030 49% minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van 1990. Maar wat betekent het klimaatakkoord voor de elektrische leaserijder? Wij hebben de ontwikkelingen voor met name de bijtelling van elektrische auto’s zoals Tesla’s op een rij gezet. In 2024 blijft de bijtelling 16%. Het bedrag tot waarover je 16% bijtelling betaalt blijft € 30.000. Lees verder om alles te weten komen over de bijtelling voor Tesla’s.

Update Prinsjesdag 2023 bijtelling

Iets lagere belasting per maand op een Tesla - De eerste schijf van de inkomstenbelasting in box 1 ging in 2023 al omlaag. Tot een inkomen van 73.071 euro betaalde je 37,07% belasting en dat werd 36,93% belasting. In 2024 stijgt dit percentage naar 36,97%. Dat betekent dat de bijtelling voor een elektrische leaseauto in schijf 1 een klein beetje is toegenomen. Verder blijven de geldende 'bijtellingsregels' zoals hieronder beschreven van kracht.

Bijtelling Tesla Model Y berekenen in 2024

De fiscale waarde van de Tesla Model Y (RWD) is in 2024 € 43.990,- incl. BTW en een gecombineerd bijtellingstarief van 16% en 22%: 16 procent over de eerste 30.000 euro en over het resterende bedrag betaal je 22% bijtelling. Dit komt neer op € 242,- netto bijtelling per maand wanneer het inkomen belast wordt in schijf 1 met 36,97%.

De fiscale waarde van een Tesla Model Y Long Range is flink gedaald naar € 50.990,-. Onder de geldende voorwaarden komt de bijtelling voor deze uitvoering neer op € 290,- per maand.

Bij het bereken van de netto bijtelling is geen rekening gehouden met evt. inkomensafhankelijke algemene heffingskorting, arbeidskorting en eigen bijdrage.

De Tesla Model Y bijtelling 2024 blijft 16%.

Bijtelling verder in de toekomst.

De Tesla die we hierboven in het rekenvoorbeeld hebben gebruikt is momenteel de meest voordelige uitvoering: de Tesla Model Y RWD.


Jaar20232024

Bijtelling 2023 (€ 30.000)

Bijtelling 2024 (€ 30.000)

16% + 22%16% + 22%
Tesla Model Y Long Range

€ 290,-

€ 290,-

Tesla Model Y Performance€ 330,-€ 330,-Bijtelling elektrische auto 2024 & 2025

De bijtelling voor elektrische auto's blijft in 2024 16%. Zoals je kan zien in de bovenstaande tabel is de cap voor dit percentage gelijk gebleven op € 30.000,-. In 2025 stijgt het percentage naar 17%. Volgens de berichten zal vanaf 2026 voor zakelijk elektrische leaseauto's dezelfde bijtelling (22%) gelden als voor andere fossiele brandstof auto’s. Wil jij dit jaar nog rijden in de beste elektrische auto van dit moment en profiteren van de lage bijtelling? Klik dan hier om onze modellen te bekijken.

Bijtelling berekenen

In de tabel kan je gemakkelijk de bijtelling per model en uitvoering berekenen. Je ziet in de kolommen de prijzen voor 2022 en 2023, zo kan je in één oogopslag zien wat je bespaart als je dit jaar nog een Tesla leaset met 16% bijtelling.

Model 3
Rear-Wheel Drive
Bijtelling ex. btw
20232024
Belastingschijf 37%€ 222€ 222
Belastingschijf 49,5%€ 298€ 298

Mis geen enkele blog

Meld je aan voor onze blog-feed en ontvang een seintje als we een nieuw blogartikel online plaatsen.

MisterGreen gebruikt jouw gegevens om je 1x per maand de meest recente blogs te sturen. Je kan op ieder moment uitschrijven.

Veel gestelde vragen over bijtelling

Hoe betaal je bijtelling?

Wanneer het gaat om het betalen van bijtelling, hangt de procedure af van uw status als belastingbetaler. Als u een werknemer bent of zelfstandige, zal de bijtelling worden opgenomen als loon in natura bij uw inkomstenbelastingaangifte. Als u daarentegen als ondernemer opereert, dient u de bijtelling toe te voegen aan uw bedrijfswinst, waarover u vervolgens belasting betaalt.

In het geval van werknemers en zelfstandigen wordt de bijtelling als een extra belastbaar inkomen beschouwd en zal het uw inkomstenbelastingtarief beïnvloeden. Uw werkgever zal doorgaans de bijtelling al inhouden op uw loon, maar u moet ervoor zorgen dat dit correct wordt vermeld in uw belastingaangifte.

Als ondernemer telt u de bijtelling op bij uw totale winst, wat de belastbare basis vormt voor uw bedrijf. U moet dan belasting betalen over de resulterende winst, inclusief de bijtelling. Het is belangrijk om alle relevante bedrijfsuitgaven en aftrekposten in overweging te nemen om uw belastingverplichtingen te optimaliseren.


Auto zakelijk kopen? De voor- en nadelen

Voordelen van zakelijk kopen van een auto:

 1. Aftrekbaarheid van kosten: Een van de belangrijkste voordelen van zakelijk eigendom is dat u zakelijke autokosten kunt aftrekken van uw belastingaangifte. Dit omvat kosten zoals brandstof, onderhoud, verzekering, afschrijving en rente op leningen.
 2. Financiële flexibiliteit: Zakelijk eigendom biedt u de flexibiliteit om te kiezen tussen de financieringsmogelijkheden die het beste bij uw bedrijf passen, zoals aankoop, lease of financiering.
 3. Zichtbaarheid en branding: Een zakelijk eigendom kan dienen als een rijdend reclamebord voor uw bedrijf, wat kan bijdragen aan branding en zichtbaarheid.
 4. Geen beperkingen op gebruik: Als u de auto zakelijk bezit, zijn er meestal geen beperkingen op het gebruik ervan, in tegenstelling tot sommige leaseovereenkomsten waarbij er kilometerbeperkingen zijn.

Nadelen van zakelijk kopen van een auto:

 1. Hoge initiële kosten: Het kopen van een auto vereist doorgaans een aanzienlijke initiële investering, wat een uitdaging kan zijn voor startende ondernemers of bedrijven met beperkte financiële middelen.
 2. Onderhoud en afschrijving: Als u zakelijk eigenaar bent, bent u verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten, evenals de afschrijving van de waarde van de auto. Dit kan onverwachte uitgaven met zich meebrengen.
 3. Risico van waardeverlies: Auto's zijn activa die in de loop van de tijd in waarde kunnen dalen. Als u de auto zakelijk bezit, draagt u het risico van waardeverlies.
 4. Administratieve lasten: Zakelijk eigendom brengt administratieve verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het bijhouden van gedetailleerde financiële gegevens en het indienen van belastingaangiftes.
 5. Beperkingen op privégebruik: Als u de auto zakelijk bezit maar deze ook privé gebruikt, kunnen er beperkingen en fiscale implicaties zijn met betrekking tot het privégebruik van de auto.
Hoe wordt de bijtelling voor een lease auto berekend?
 1. Cataloguswaarde van de auto: De bijtelling begint met de cataloguswaarde van de auto. Dit is de officiële waarde van de auto inclusief alle fabrieksopties en accessoires, maar exclusief de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). Deze waarde wordt vaak vermeld in de prijslijst van de fabrikant.
 2. CO2-uitstoot: De bijtelling wordt ook beïnvloed door de CO2-uitstoot van de auto. Auto's met een lagere CO2-uitstoot worden doorgaans gunstiger belast dan auto's met een hogere uitstoot.
 3. Bijtellingspercentage: De overheid bepaalt jaarlijks het bijtellingspercentage voor leaseauto's. Dit percentage wordt toegepast op een percentage van de cataloguswaarde van de auto, afhankelijk van de CO2-uitstoot.
 4. Eigen bijdrage: Als u als leaserijder zelf bijdraagt aan de kosten van de leaseauto, wordt dit bedrag afgetrokken van de bijtelling. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u de brandstofkosten zelf betaalt.

Hier is een formule die de bijtelling berekent:

Bijtelling = (Cataloguswaarde x Bijtellingspercentage) - (Eigen bijdrage x 12 maanden)

Het resultaat van deze berekening is het bedrag dat bij uw inkomen wordt opgeteld en waarover u belasting moet betalen. Dit wordt meestal maandelijks ingehouden op uw salaris.

Wat is de bijtelling van een elektrische auto voor de eerste 5 jaar?

De bijtelling van een elektrische auto bedraagt voor de eerste 5 jaar na aanschaf 4% cataloguswaarde. Als je op 12 augustus 2018 een nieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto hebt gekocht, dan is het bijtellingspercentage van 4% van toepassing tot en met 1 september 2023.


Betaal je bijtelling per maand of per jaar?

Bijtelling betaal je altijd per jaar.

Het laatste Tesla nieuws