Tesla V11 Software update voor Tesla en niet-Tesla's

Datum: 28-12-2021

Tesla heeft een zeldzame nieuwe blogpost vrijgegeven, iets wat niet vaak meer gebeurt sinds het bedrijf haar PR-afdeling heeft opgeheven. In de post geeft Tesla meer details vrij over de v11-vakantiesoftware-update, inclusief iets voor niet-Tesla-eigenaren.

Eerder deze week lanceerden Tesla haar nieuwe "holiday update", wat een software-update is die groter is dan gebruikelijk en meestal wordt geleverd met een bundel functies die meer leuk dan praktisch zijn. Zo leerden we vanochtend bijvoorbeeld over een nieuwe "megafoon"-functie, waardoor Tesla-eigenaren via de externe boombox kunnen praten. Nu heeft Tesla een blogbericht vrijgegeven over de software-update. V11 werd al uitgebracht als de gebruikersinterface van de nieuwe Model S- en Model X-voertuigen, maar nu is het ook beschikbaar voor Model 3- en Model Y-voertuigen.

Wat krijgt welke Tesla?

Lichtshow in real life

De lichtshow is beschikbaar voor iedere Tesla. De functie is eigenlijk ook beschikbaar voor niet-Tesla autobezitters, aangezien Tesla de open-source software, xLights genaamd, heeft gepubliceerd die het heeft gebruikt om de functie te creëren.

Iedereen kan de functie gebruiken om een lichtshow te creëren en deze naar zijn auto te uploaden. Tesla's met matrixkoplampen kunnen zelfs graphics projecteren:

Nieuwe interface

De Model 3 en Model Y User Interface is bijgewerkt met een frisse nieuwe look. Het lijkt erg op de User Interface van de vernieuwde Model S.

Snelheidsmeter en Visualisatie

De snelheidsmeter en "instrument cluster" gebieden van de Model 3 zijn opnieuw ontworpen. Het visualisatiegebied aan de linkerkant heeft dezelfde grootte als software v10. De informatie in de linkerbovenhoek van het scherm is gereorganiseerd. De PRND-status is nu horizontaal in plaats van verticaal geplaatst, waardoor de snelheidsmeter helemaal naar links kan worden geschoven. Dat staat nu iets dichter bij de bestuurder.

De lijn voor optrekken/remmen loopt nu bijna van rand tot rand aan de linkerkant van het scherm, in plaats van tussen de PRND-indicator en de batterijstatus. De statuslampjes van de auto, zoals koplampen en grootlicht, bevinden zich op dezelfde plaats als voorheen, maar de snelheidsmeter staat er nu direct boven in plaats van de PRND-indicator. Andere pictogrammen die boven aan het scherm verschijnen, zijn ook verplaatst.

Het pictogram van de automatische piloot dat vroeger onder de versnellings-/remlijn stond, is verplaatst naar boven naast de versnellingskeuze.

Het snelheidsbeperkingsteken is nu kleiner en blijft uitgelijnd aan de rechterkant van het visualisatiepaneel. Het pictogram voor de cruisecontrol/maximumsnelheid is vernieuwd van de klassieke blauwe cirkel naar een symbool dat meer overeenkomt met het Amerikaanse snelheidslimietbord. In plaats van de ingestelde snelheid met een blauwe cirkel er omheen, is het vereenvoudigd tot alleen de ingestelde snelheid met het woord "MAX" eronder. Het snelheidspictogram van de cruise control is nu ook naar rechts uitgelijnd.

Alle pictogrammen zijn naar de randen verschoven, zodat er in het midden wat ongebruikte ruimte overblijft, waardoor er wat extra hoogte ontstaat voor de autovisualisaties. Met de grotere hoogte die beschikbaar is voor de visualisaties, kunnen details die verder weg zijn nu worden weergegeven. De auto-visualisaties zelf lijken ongewijzigd te zijn in deze versie.

App Launcher / Bottom Navigation

Een van de belangrijkste wijzigingen aan de interface is het nieuwe uiterlijk en de beschikbare opties in de onderste navigatiebalk van de auto.

De onderste navigatiebalk, bekend als de app launcher, kan nu worden aangepast. Het beschikt over drie verschillende gebieden, vaste apps die niet kunnen worden verplaatst of herschikt, aangepaste apps en wat lijkt op recente apps, net als bij de Model S.

Apps die aan de launcher kunnen worden toegevoegd zijn onder andere:

 • Dashcam
 • Energie
 • Kalender
 • Berichten
 • Theater
 • Arcade
 • Speelgoeddoos
 • Browser
 • Spotify
 • Bluetooth
 • Radio
 • Caraoke
 • Tune
 • TIDAL
 • Streaming
 • Back-up camera
 • Telefoon

Om plaats te maken voor aanpasbare apps in de app launcher, werden veel apps of functies verwijderd. Zo werden de opties voor ruitenwissers, stoelverwarming en ontdooiing uit de launcher verwijderd en zijn ze nu op andere plaatsen te vinden. De ruitenwissers zijn nu toegankelijk via de knop op de linkerhendel of door naar de bedieningselementen te gaan, waar je kan kiezen uit de opties uit, lage snelheid, medium, snel of automatisch.

De stoelverwarming werkt nu automatisch en de temperatuurinstelling wordt gebaseerd door de ingestelde temperatuur in de cabine en de werkelijke temperatuur in de auto. Je kunt de stoelverwarming nog steeds handmatig instellen.

Nieuwe menu interface

De bedieningsmenu's zijn gewijzigd en gereorganiseerd om ze meer in overeenstemming te brengen met de nieuwe Model S interface en om consistentie te brengen tussen de Model 3/Y en de Model S/X. In plaats van een veegbare kaart met kilometerteller- en ritinformatie, kan deze nu worden gevonden door naar Controls > Trips te gaan, net als bij de Model S en X refresh.

De ruitenwisser instellingen staan nu ook onder Controls en de bandenspanning staat onder Service. Sommige menu-items hebben een nieuwe naam gekregen. Driving heet nu Pedals & Steering, terwijl Safety & Security is veranderd in gewoon Safety. Quick Controls heet nu gewoon Controls, net als bij de Model S. Het nieuwe menu Controls bevat nu knoppen voor functies die nergens anders toegankelijk zijn. Zo is Controls nu de plek waar je je ruitenwissersnelheid instelt, de Sentry Mode en Dashcam inschakelt, je dashboardkastje opent en meer.

De oplaad-app is verwijderd uit de app launcher, dus de oplaad-instellingen zijn nu te vinden door naar Controls te gaan en vervolgens naar het nieuwe menu Opladen. De speciale knop voor het dashboardkastje, die onderaan alle menu's stond, is nu ook verplaatst naar het menu Bedieningselementen. Hoewel het nu in een menu verschijnt, is het nog steeds twee tikken om het dashboardkastje te openen.

Dode hoek camera

Een van de functies die veel aandacht krijgt in deze update is de nieuwe Blind Spot Camera-functie. Het is een optionele functie die u automatisch het live camerabeeld van uw dode hoek toont wanneer u uw richtingaanwijzer activeert. De auto toont u automatisch de camerabeelden van het linker- of rechterspatbord wanneer de juiste richtingaanwijzer wordt gebruikt.

De camerabeelden verschijnen onder de rijvisualisatie, waar vroeger de kaarten verschenen en worden ook automatisch gewist wanneer u uw richtingaanwijzer uitschakelt.

Bekijk deze video voor een 'first look' naar de nieuwe interface