Zeg alvast sorry tegen je kleinkinderen

Niet iedereen beseft het zich nog, maar ICE-auto’s (benzine- en dieselauto’s) hebben een grote impact op de huidige klimaatverandering. De jongere generatie Z is zich al veel bewuster van haar daden en de impact op het milieu (bron). Je kleinkinderen zullen waarschijnlijk geboren klimaat strijders zijn. Hoe ga je aan hen uitleggen dat je vroeger een benzine-auto reed? Door jouw daden zitten zij zometeen met de gebakken aarde, uh peren, want de aarde is dan al dusdanig opgewarmd dat we er hinder van ondervinden.

Rijd je een benzine- of dieselauto? Dit zijn de gevolgen!

Klimaatverandering en CO2-uitstoot zijn direct gerelateerd. De CO2-uitstoot bereikt momenteel recordniveaus, mede door de verbranding van fossiele brandstoffen. En de gevolgen van klimaatverandering voor de aarde zijn catastrofaal. In het jaar 2050 is de uitstoot verdubbeld tot ongeveer 43 gigaton. Ja, dat zijn negen nullen!

Wat betekent dit voor jouw kleinkinderen?

  • Er komen meer overstromingen doordat de zeespiegel stijgt. Veel kustgebieden en ontwikkelingslanden zullen ermee te maken krijgen
  • Grote voedseltekorten en gebieden waar het steeds droger wordt, met als gevolg dat er hongersnood en ondervoeding dreigt.
  • Een tekort aan drinkwater omdat grond droger wordt en minder water vasthoudt.
  • Veel planten en dieren zullen uitsterven waardoor er minder biodiversiteit is.
  • De oceanen verzuren waardoor koraalriffen afsterven
  • Grote kans op meer bosbranden en woestijnvorming
  • Langer en hetere hittegolven, wat gevaarlijk is voor ouderen en kwetsbare groepen

Elektrische auto’s zijn toch slecht voor het milieu?

Deze vraag wordt meestal gesteld, maar je kan deze vraag op twee manieren beantwoorden. Het hangt ervan af met welke bril je naar de situatie kijkt. Als je kijkt naar de CO2-uitstoot tijdens het fabricageproces, dan is dat meer dan de uitstoot tijdens het fabricageproces van niet-elektrische voertuigen. De totale uitstoot van een gewone auto tijdens zijn levenscyclus is echter driemaal zo hoog als die van de Tesla Model 3.


Tesla heeft het document Impact Report met de wereld gedeeld. In dit document staat de impact die het bedrijf heeft op verschillende vlakken. En we kunnen alvast verklappen; jij als Tesla-rijder bent een wereldverbeteraar! Dus… Rijd jij nu een benzine- of dieselauto? Zeg alvast sorry tegen je kleinkinderen in 2050!